Cum vă puteți păstra sănătatea ochilor în era dispozitivelor digitale - RADAR DE MEDIA
Connect with us

UTILE

Cum vă puteți păstra sănătatea ochilor în era dispozitivelor digitale

Published

on

Vederea încețoșată este un simptom care poate să apară la ambii ochi, ca semn de îmbătrânire sau necesitate a corectării vederii. Primul ar fi cel mai grav, pentru că ar putea fi o problemă mai serioasă, o boală de ochi, caz în care trebuie să consultați medicul oftalmolog pentru a primi un tratament adecvat. În al doilea caz, factorii care provoacă vederea încețoșată pot fi:

 • Lumina albastră de la dispozitivele digitale, care este de fapt aproape peste tot în ziua de azi
 • Postura incorectă a corpului
 • Condițiile nefavorabile de mediu.

Este important ca orice persoană care se confruntă cu astfel de probleme să meargă la control, pentru a-i identifica cauza și pentru a putea găsi soluțiile adecvate pentru rezolvarea acesteia.

Lumina albastră și vederea încețoșată

Ochii au și funcția de a simți lumina, nu doar de a vedea forma lucrurilor și a distinge culorile. Vederea încețoșată este cauzată de suprasolicitarea ochilor o perioadă îndelungată de timp, dar și de scăderea temporară a tensiunii arteriale și a volumului de sânge în creier.

Simptomul de vedere încețoșată apare și din cauza sindromului de viziune computerizată (CVS). Dacă petreceți multe ore în fața dispozitivelor digitale (computer sau ecran telefon mobil) și aveți și alte simptome (precum dureri de cap, tulburări oculare, dureri de gât și umeri, vederea încețoșată, ochi iritați, ochi uscați, iritabilitate) este posibil să suferiți de acest sindrom CVS.

Pentru a preveni sau reduce efectele CVS, puteți folosi ochelari pentru calculator.

Acești ochelari, special creați pentru calculator, oferă multe avantaje:

 • Sunt focalizați pe zona vizuală intermediară, între vederea de aproape și vederea la distanță
 • Au lentile monoviziune, ce pot fi cu rețetă sau multifocale
 • Reduc încordarea ochilor
 • Elimină oboseala oculară
 • Scad riscul de vedere încețoșată și alte probleme oculare
 • Previn durerile de cap, de gât și umeri.

Ochelarii pot avea și o nuanță antireflex (AR) sau de antiorbire, care este un tratament special ce reduce reflexiile de lumină ale ecranelor dispozitivelor digitale.

Care este legătura dintre sănătatea optică și postura corpului

Ochii sunt o parte complexă a sistemului nervos central, despre care se știe că este conectat la creier. Prin ochi pătrund fascicule de lumină, care ating fotoreceptorii din retină, din spatele globului ocular. Semnalele electrice primite de retină reprezintă impulsuri electrice, ce ajung prin nervul optic la cortexul vizual al creierului. De aici, impulsurile sunt interpretate de creier, care va trimite mesaje pe măduva spinării și astfel, restul corpului va reacționa la ceea ce văd ochii.

Dacă aveți o postură bună a corpului, comunicarea de la creier prin coloana vertebrală se face mai rapid, puternic și neîntrerupt, spun cercetătorii. Dacă postura corpului este înclinată sau încovoiată, va fi afectată calitatea conexiunii dintre creier și coloana vertebrală. Experții subliniază că asta poate crea un decalaj între ochii dvs. ce văd un obiect, creierul va interpreta imaginea obiectului și apoi corpul va răspunde la mesajele trimise de acesta.

Postura incorectă a corpului poate cauza multe probleme de sănătate, cum ar fi:

Advertisement
 • Vederea încețoșată, dificultăți de focalizare a ochilor
 • Deteriorarea vederii
 • Respirația superficială, senzație de oboseală
 • Încetinirea circulației sanguine ce poate provoca amorțeală
 • Apariția durerilor de spate, de umeri, gât și cap.

Dacă aveți o postură corectă și sănătoasă, conexiunea dintre ochi și coloana vertebrală va fi mai bună.

Condițiile nefavorabile de mediu

Schimbările bruște de temperatură și lumina prea puternică a soarelui pot fi factori ce determină contractarea temporară a vaselor de sânge din creier și apariția unor tulburări, cum este vederea încețoșată sau neclară. La asta contribuie și stresul, dar și anumite probleme de sănătate (cum sunt dezechilibrele hormonale). Când fluxul de sânge este restabilit, poate să apară o durere de cap mai intensă – migrena.

Există studii care au dedus că o cauză a dezvoltării cataractei este expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) dăunătoare. Aceste radiații UV pot crește riscul de probleme de ochi și de aceea, pentru a le preveni este recomandat să vă protejați ochii de soare cu ochelari cu filtru împotriva radiațiilor nocive, care să fie de calitate, nu contrafăcuți.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending