Connect with us
Bianca Bujor - Editor Coordonator

Published

on

            Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc. Una dintre cele mai de succes colecţii ale cinematografiei româneşti, Brigada Diverse se vede în week-end de la ora 21.10. Seria de trei filme regizate de Mircea Drăgan, după scenarii realizate de Nicolae Ţic, a adunat cele mai mari nume ale filmului românesc de la începutul anilor ’70.

 

            Simpaticele personaje Trandafir, Patraulea, Gogu, plutonierul Căpşună, căpitanul Panait sau sergentul-major Cristoloveanu revin pe micul ecran sâmbătă seară la TVR 1, când vedem cel de-al doilea film al seriei, Brigada Diverse în alertă ! În cea de-a doua producţie, Brigada Diverse – formată din căpitanul Panait, plutonierul Căpşună, sergentul-major Cristoloveanu şi câinele Costel – primeşte misiunea de a descoperi provenienţa unor bani falşi. Infractorilor li se întinde o capcană, pentru a fi prinşi în flagrant, dar reuşesc să scape.

Brigada îşi continuă acţiunea şi ajunge la sediul falsificatorilor, dar aici constată că superiorul lui Panait îi arestase deja pe cei trei borfaşi, Gogu, Trandafir şi Steriade. Comedia se vede pe 13 iunie, de la ora 21.10, la TVR 1. Pe lângă Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Jean Constantin, Dumitru Furdui, Ion Besoiu, din distribuţia celui de-al doilea film al seriei fac parte şi actriţele Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga, Ioana Drăgan, Reka Nagy şi Elena Caragiu, soţia actorului Toma Caragiu.

            „Dacă am fi ştiut noi că seria B.D. va avea asemenea succes, nu ne-ar mai fi ieşit aşa de bine ! Deoarece, foarte multe replici, devenite celebre şi utilizate de tineri şi nu numai, până în ziua de azi, nu erau în scenariul iniţial. Ambianţa la filmări era extraordinară, distracţia maximă, iar băşcălia era la ea acasă, în sensul că fiecare dintre actori improviza foarte mult !”, notează actorul Dumitru Furdui în manuscrisele sale. Cine nu ştie cunoscuta replică din dialogul Trandafir – Gogu: „Trandafire, ne vedem diseară la restaurant, la 8!”, iar răspunsul „Gogule, 8, 8 şi ceva!” a intrat deja în vocabularul actual.

Tudor Furdui, fiul marelui actor, intenţionează să includă însemnările scrise de tatăl său, într-un nou volum despre teatrul şi filmul românesc din perioada comunismului. Tudor are câteva manuscrise lăsate de Dumitru Furdui, interpretul sergentului-major Cristoloveanu în seria „B.D.”. Parte dintre acestea se regăsesc în primul volum, pe care jurnalistul sportiv de la TVR, s-a îngrijit să îl aducă la lumină recent.

De numele actorului Dumitru Furdui se leagă şi alte roluri mari în filme româneşti precum: Un surâs în plină vară, Toamna bobocilor… sau Porţile albastre ale oraşului. Cariera sa artistică a continuat şi în exil. Dumitru Furdui a fost mai întâi un îndrăgit actor de teatru, printre cele mai bune roluri ale sale în teatru numărându-se cel din „Jurnalul unui nebun” de N. Gogol, piesa într-un singur personaj, difuzată de curând de TVR 3. Actor de teatru şi film, Dumitru Furdui a cunoscut în ţară, pe lângă aprecierea publicului, şi recunoaşterea autorităţilor, fiind distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, dar apoi a fost nevoit să se refugieze politic în Franţa.

 

Comentarii

comments

Facebook

IN Trending