Connect with us

Business

De ce ai nevoie de autorizatie SSM?

Published

on

Tema securitatii si sanatatii in munca la companii este foarte relevanta. Accidentele la locul de munca, potrivit statisticilor, se afla la un nivel destul de ridicat, iar acest lucru nu ia in considerare accidentele ascunse.

Pe de alta parte, respectarea cerintelor de protectie si sanatatea muncii este responsabilitatea, nu numai a conducerii societatii, ci si a angajatilor, in conformitate cu instructiunile de protectia muncii. Atitudinea constienta si autorizatia SSM fata de siguranta fluxului de lucru, va preveni multe cazuri de accidentare. La randul sau, un angajator neglijent, care nu respecta cerintele de siguranta si sanatate in munca poate fi tras la raspundere administrativa si chiar penala.

Cerinte si masuri de reglementare

Cerintele si masurile de reglementare moderne pentru protectia muncii si masurile de responsabilitate pentru incalcarea legii. Cerinte de reglementare in domeniul protectiei muncii sunt urmatoarele: conform legii, conceptul de protectie a muncii este prezentat in Codul Muncii, dar acest domeniu este reglementat nu numai prin acest document, ci si prin multe alte acte legislative si reglementari. Conform legii, fiecare companie trebuie sa aiba autorizatie SSM si un angajat responsabil pentru siguranta muncii. Cerintele privind protectia muncii sunt stabilite atat la nivel national, cat si local. Directia Muncii, la randul sau, exercita controlul asupra indeplinirii cerintelor de protectie a muncii. Prevederile si cerintele esentiale ale protectiei muncii sunt descrise in Codul Muncii. Conform Codului Muncii, un angajator trebuie sa detina autorizatie SSM pentru siguranta angajatilor in exploatarea cladirilor, a echipamentelor, a uneltelor etc. utilizate in productie.

Functionarea sistemului de management al SSM

Autorizatia SSM se obtine pe cheltuiala angajatorului si trebuie sa contina: conditiile de lucru la locul de munca, programul de lucru si odihna, care trebuie sa corespunda cerintelor legislative din legislatia muncii, desfasurarea instruirii, instruirea si testarea cunostintelor privind protectia muncii, efectuarea unei evaluari speciale a conditiilor de munca, investigarea si inregistrarea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, asigurarea sociala obligatorie a angajatilor, examenele medicale si examinarile psihiatrice etc.  O lista completa a cerintelor de protectie SSM pentru angajatori poate fi gasita in Codul Muncii.

Masuri de respectare a SSM

In conformitate cu Codul Muncii, fiecare companie este obligata sa efectueze instruirea si examinarea lucratorilor in domeniul protectiei muncii, precum si sa invete metodele sigure de munca si de a acorda primul ajutor persoanelor ranite la locul de munca. De multe ori, pentru a indeplini aceasta functie, angajatorul obtine o autorizatie SSM, care certifica instruirea in domeniul securitatii industriale. Autorizatiile SSM sunt solicitate pe scara larga si includ nu numai formarea, ci si un audit, asistenta in proiectarea materialelor de investigare a accidentelor si trecerea inspectiilor programate de catre autoritatile de reglementare.

 

In cele din urma, centrele de instruire,  pregatesc si implementeaza in cadrul organizatiei documentatia relevanta privind securitate si sanatatea la locul de munca. Autorizatia SSM este o cerinta obligatorie pentru toti angajatorii si este reglementata de lege. Prin detinerea unei autorizatii SSM, se evalueaza gradul de expunere la substante daunatoare si factorii periculosi care afecteaza sanatatea si siguranta angajatului in timpul procesului de lucru si multe altele.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending