Connect with us

EVENTS

De ce aleg romanii sa lucreze in strainatate

Published

on

Odată cu intrarea României  în Uniunea Europeană, tot mai mulți compatrioți de-ai noștri au ales să își caute calea in viața peste hotare. Tot mai mulți români migrează în afara granițelor țării fie în căutarea unui loc de muncă mai bine platit decat in Romania, fie pentru a își deschide o afacere. In acelasi timp, odata cu aderarea la UE, romanilor li s-a deschis apetenta si pentru calatorii, nu putini fiind aceia care aleg sa isi petreaca concediul in strainatate.

 

Odată cu această migrare in masa a românilor au apărut pe piață și diverse firme care sa vina in întâmpinarea nevoilor celor aflați departe de casa. Fie că vorbim de firme de transport persoane, fie de companii care oferă servicii repatriere decedați, toate evoluează într-un domeniu în care numărul clienților se înmulțește pe zi ce trece. Nu suntem cinici cand facem referire la un domeniu precum cel de repatriere al decedatilor,  spunand ca numarul clientilor se inmulteste. E un lucru natural, dat de evolutia fireasca a lucrurilor.

 

Nu stii niciodata, insa, cand apare un necaz ce te poate lovi crunt, asa ca trebuie sa fim pregatiti si pentru eventuale lucruri negative care se pot abate asupra noastra, atunci cand nu ne aflam in tara de resedinta.  Exista o vorba in popor care spune ca trebuie sa pui mereu necazul inainte, intelegand prin asta ca trebuie sa fii mereu in garda sa fii prevazator si sa nu neglijezi anumite aspecte ce deriva de aici. Putem discuta aici despre asigurari de calatorie, asigurari de sanatate si servicii repatriere decedati.

 

Din punct de vedere social, pe de o parte, migratia fortei de munca peste hotare pune sub semnul intrebarii chiar evolutia demografica a Romaniei.

Ultimele estimari arata ca peste 4 milioane de romani au ales calea emigratiei. Este o cifra care da fiori oricarui om caruia ii pasa de viitorul tarii noastre. Este o cifra care lasa un mare gol in randul oamenilor activi autohtoni, cifre ce pot pune economia pe o panta descendenta. In loc sa profitam de oamenii pe care aceasta tara i-a crescut si educat, privim catre colturi exotice ale lumii, de unde, eventual, am putea aduce muncitori care sa lucreze in tara noastra.

 

Alarmant, pe de alta parte, este că migrația forței de muncă a ajuns un fenomen de masă, starnind îngrijorare printre angajatorii români, lipsiti efectiv de soluții atunci când sunt nevoiți să caute forța de muncă in tara.  In definitiv, este vorba si de nepasarea si lipsa de implicare a angajatorilor in a rezolva problema salariilor extrem de mici oferite in economia romaneasca. Toate acestea, cumulate cu lipsa de perpective incurajatoare pe termen scurt, ii fac pe oameni sa aleaga strainatatea in detrimentul Romaniei.

Advertisement

 

E normal ca, odata cu numarul crescand al romanilor aflati peste granite, si numarul clientilor unor astfel de firme sa devina mult mai mare. Totodata, oamenii trebuie sa fie bine informatii si sa stie ce optiuni au pentru ca, uneori,  se arunca in necunoscut.  Cand vorbim de firme repatriere decedati, trebuie sa ne gandim ca aici intervin o serie de probleme birocratice care pot pune probleme serioase oricarui om aflat in aceasta situatie, aici facand referire la familia celui care a pierit tragic in afara tarii si trebuie adus in patria natala.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending