duminică, februarie 25, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăUTILEDe ce ar trebui ca omenirea sa se bazeze numai pe energie...

  De ce ar trebui ca omenirea sa se bazeze numai pe energie verde

  Energia provenita din surse regenerabile sau energie verde, cum o mai numesc unii, incepe sa devina un imperativ al lumii moderne, o lume in care schimbările climatice își fac simțită prezenta de la an la an, cu o intensitate tot mai extremă de la o perioada la alta.

   

  Astfel ca energia provenita din surse nepoluante, trebuie sa devina, intr-un timp nu foarte indepartat, principala resursa a planetei, daca vrem sa traim linistiti in comuniune cu natura. Energia provenita din surse verzi incepe sa fie produsa atat la nivel industrial, dar si la nivel micro, de catre consumatori individuali.

   

  Unii folosesc panouri solare in cadrul marilor parcuri fotovoltaice, alții au început să dezvolte mari parcuri eoliene, totul pentru a reduce dependenta omenirii de sursele convenționale de energie, produse cu ajutorul carbunilor sau provenita de la centralele atomice. Putem aminti aici si energia produsa de hidrocentrale, inclusa tot la categoria “energie verde”.

   

  Daca până nu demult, putini erau cei care credeau că încălzirea globală este o problema grava cu care se confruntă omenirea, spunând că este mai mult un mit lansat pe piata de diverse organizații interesate sa obțină bani de la guverne pe care sa-i foloseasca pentru a combate fenomenul, realitatea ne arată că nu avem de-a face cu nimic prefabricat.

  Am fost si suntem martorii celor mai calde veri din ultimul secol, am vazut cum uragane de o intensitate nemaivazuta au “maturat” zone intregi din Caraibe si, in acelasi timp, am trait pe pielea noastra aceste fenomene extreme.

   

  Se vorbeste deja in randurile climatologilor ca uraganele care, pana deunazi erau o obisnuinta in zonele mai calde ale Oceanului Atlantic, vor inainta tot mai des catre Europa, lovind Batranul Continent. Uraganul Ophelia este un exemplu in acest sens, acesta lovind coastele Marii Britanii.

  Trecând de problemele de mediu cauzate de poluare, trebuie sa amintim că panourile solare și chiar miniturbinele eoliene au început să devină o opțiune și pentru consumatorii casnici. Astfel oamenii produc pentru consumul propriu atat apa calda menajera, cat si current electric. Chiar daca in urma cu ceva timp, panourile solare, de pildă, erau o raritate într-o gospodărie, in ultima vreme ele au ajuns să fie instalate în foarte multe locuinte. E adevărat că și pretul lor a mai scăzut, comparativ cu perioada de început a apariției lor, dar, la fel de real, este că ele permit oamenilor să faca economii la facturile de energie electrică.

   

  Având o clima generoasa in Romania, in care soarele strălucește aproape 8 luni din an, putem spune că instalarea unui panou solar pentru producerea apei calde menajere reprezintă o investiție ușor amortizabila intr-o perioada scurta de timp.

  In timp ce panoul solar îți asigura apa calda gratis, un boiler electric ți-ar fi adus facturi grase la energia electrică. Folosind un panou solar pentru producerea apei calde menajere nu numai ca faci economii la factura, dar devii si un consumator responsabil care nu mai “mananca” din energia electrica produsa din surse conventionale.

   

  Astfel, contribui, chiar daca in mica parte, la pastrarea planetei intr-un echilibru care va conduce la schimbari daca nu pentru noi, macar pentru generatiile care vin.

   

  Elen Milea - Redactor

  elen.milea fb

  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente