Connect with us

UTILE

De ce este important consultul medical de rutină?

Published

on

Urologia este specializarea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor asociate sistemului renourinar masculin și feminin și a sistemului reproductiv masculin.

Pacienții solicită ajutorul medicului urolog în următoarele situații: când acuză dureri renale, anomalii urinare, tulburări de dinamică sexuală sau anomalii la nivelul organelor genitale. 

De asemenea, un consult urologic de rutina este indicat inclusiv cu scopul de a diagnostica și a trata din timp anumite afecțiuni, scăzând astfel riscul de mortalitate sau morbiditate. Afecțiunile care trebuie descoperite cât mai devreme și monitorizate sunt: cancerul testicular, cancerul de prostată, adenomul de prostată și litiaza urinară.

Controlul de rutină la urologie Cluj este recomandat în special bărbaților cu vârsta peste 50 de ani, dar și celor sub această vârstă dar care au în familie cazuri de patologie prostatică. Urologia la bărbați vizează tratarea bolilor precum – prostatita, infertilitate, inflamație a rinichilor, tractului urinar, infecții cu transmitere sexuală, pietre la rinichi.

În cazul femeilor, urologia implică tratarea inflamațiilor vezicii urinare, a tractului urinar, pietrelor la rinichi și a bolilor cu transmitere sexuală.

Factorii care stimulează eventuale afecțiuni urologice

Cele mai comune afecțiuni urologice sunt: infecțiile de tract urinar, incontinență urinară, pietre la rinichi sau cancerul de prostată/vezică urinară.

Cauzele care favorizează afecțiunile urologice sunt: igiena precară a aparatului genital, predispoziția genetică, alimentația, hidratarea insuficientă sau contactul cu microorganisme. Pentru a reduce probabilitatea declanșării afecțiunilor urologice, ai grijă să te hidratezi cum trebuie. Prin urmare, menține organismul hidratat cu apă, ceaiuri, supe sau sucuri naturale. Foarte important: micșorează cantitatea de sare și cofeină din alimentație.

Simptome ale afecțiunilor urologice care ne trimit la medic

Semnele care indică probleme de natură urologică sunt legate în majoritatea cazurilor de disconfort abdominal sau probleme la urinare:

  • Senzația continuă de urinare;
  • Durere la urinare;
  • Durere în zona inferioară a abdomenului;
  • Febră, frisoane, greață;
  • Durere lombară;
  • Urinare cu sânge;
  • Senzația de urinare insuficientă.

Prezența a minim unui simptom din cele specificate anterior face necesară vizita pacientului la secția de urologie pentru investigații medicale și stabilirea unui diagnostic de către medicul specialist.

Consultul efectuat de medicul urolog implică procedura de examinare a organelor genitale și a prostatei, un set de analize de sânge și urină, precum și o ecografie la rinichi, vezică sau prostată.

 

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending