Connect with us

Life Style

De ce este omul o fiinta suferind de un permament complex de inferioritate

Published

on

Lumea modernă este una a vitezei, a alergatului incontinuu după faima, bani, bunăstare și, nu în ultimul rând, dupa stabilitate profesionala si de cuplu. Cred că fiecare dintre noi își dorește stabilitate în viața, insa, parca mai mereu, rămâne ceva care nu e prins bine in balamale și suntem nevoiți să mai alergam puțin.  Sigur, in astfel de situatii poti gasi solutii la un cabinet psihologic, insa nu e rau sa stiti de ce vi se intampla aceste lucruri.

 

Toată această cursă contracronometru cu noi înșine nu se va opri niciodată, pentru că omul, în esență, este o ființă care, printre alte scopuri in viața, este tributar și celui de satisfacere a sinelui. Toți suntem într-o continuă autoevaluare, având tot timpul ca prioritate sa ne depășim pe sine. Chiar daca reușim să facem acest lucru, este important de știut că nu putem evalua cantitativ când am atins aceasta autodepășire.

De aceea omul se afla, pe lângă lupta cu sine, într-o continuă competiție cu cei de langa el. Numai analizând activitățile celor de langa noi, indiferent că acestea sunt construite din eșecuri sau succese, ne putem acorda o nota.  Doar in competiție cu ceilalți ne putem evalua reușitele și modul în care acestea ne satisfac egoul.

 

Atâta timp cât grupurile vor fi compuse din mai multi indivizi, oamenii nu vor putea sa se ,,odihnească,, să își tragă sufletul, renunțând la competiție. Multi psihologi spun că una dintre trăsăturile cu care omul se naște este complexul de inferioritate. Indiferent cat de sus ai ajuns și, indiferent cat de multe ai ajuns sa capeți, te regasesti in acel punct în care sinele îți este mulțumit, dar e cert că această mulțumire se evapora repede. Atingând acel confort la care, poate, ai visat dintotdeauna, nu ajungi sa te bucuri de el decât câteva clipe, deoarece, imediat, ajungi sa te compari cu cineva sau  visezi la altceva și îți dai seama că ești în inferioritate fata de acestea.

Ca sa ilustram cu un exemplu din viata cotidiana, e ca atunci cand iti pui in minte sa iti cumperi un anumit aparat electronic sau electrocasnic. Pe o anumita perioada, asta e telul pe care vrei sa il atingi, lupti pentru a ajunge sa detii ceea ce vrei si de-abia astepti ziua cand vei pune mana pe produsul dorit. In final, cand ajungi sa cumperi aparatul, un televizor de exemplu, il duci acasa unde te poti bucura de el.

 

La inceput esti impresionat de ceea ce poate face, de imaginea impecabila, de sunetul cristalin. Il pui la treaba, vizionezi filme, te uiti la meciuri, intr-un cuvant, pe fata ta scrie “satisfactie”. Numai ca aceasta satisfactie nu tine decat pana in ziua in care deschizi calculatorul si te mai uiti peste noutatile din domeniul electro. Cum, deja televizorul meu e depasit?, te intrebi stupefiat. Din ziua aceea, esti iarasi in inferioritate, telul tau fiind noul aparat.

Dupa cum spun specialistii, niciodata nu vom gasi acel confort care sa ne satisfaca in totalitate, pentru ca, intotdeauna, vom gasi ceva la care sa ne raportam si fata de care ne vom simti in inferioritate.

Advertisement

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending