De ce este șomajul o problemă atât de gravă pentru tineri? - RADAR DE MEDIA
Connect with us

UTILE

De ce este șomajul o problemă atât de gravă pentru tineri?

Published

on

Spread the love

Se spune că cel mai greu job din lume este … „să nu ai un job”. Deși la prima vedere poate părea ideal pentru oricine să stea toată ziua și să nu facă nimic sau să nu fie nevoit să se trezească în fiecare zi ca să meargă la lucru, în realitate, această stare nu aduce nimic bun pentru individ. 

Tinerii aflați în șomaj au în general un nivel de trai mai slab comparativ cu cei care se angajează și se bucură de un salariu lunar. În schimb, orice persoană care se bazează pe siguranța locului de muncă tinde să aibă o viață mai bună. Calitatea locului de muncă și veniturile stabile sunt asociate cu niveluri mai mari ale bunăstării.

Să fii tânăr și șomer poate fi cel mai negru coșmar pe care îl poți avea și pe care ți-l poți imagina, mai ales într-o eră atât de competitivă în care toată lumea încearcă să avanseze și să exceleze. Când ești tânăr și șomer poți simți că ești inutil și că toate eforturile pe care le depui nu duc nicăieri.

Să fii șomer este într-adevăr o povară greu de dus mai ales în perioada tinereții, când te gândești să-ți întemeiezi o familie sau când trebuie să faci ceva să-ți întreții familia și copiii. Poți ajunge foarte ușor în depresie, lipsit de motivație, îngrijorat și stresat, iar toate acestea în final, îți pot compromite sănătatea fizică și emoțională.

Poți învăța ce înseamnă răbdarea și să nu te dai bătut. Să continui să îți cauți un loc de muncă în speranța că în cele din urmă îl vei găsi pe cel potrivit. Dar, problema cea mai grea este atunci când nu ai o bază solidă de studii sau o calificare într-un anumit domeniu, lucruri esențiale care îți pot deschide ușa spre un job bun.

Provocarea majoră este pentru tinerii șomeri fără școală

Există două categorii mari de șomeri: cei care au studii și cei care din diferite motive nu au fost deloc la școală sau au întrerupt la un moment dat studiile.

În timp ce tinerii șomeri din prima categorie pot spera că se pot angaja dacă își doresc acest lucru și dacă perseverează, cea mai mare provocare este pentru tinerii NEETs (tinerii care nu urmează un program de educație și formare și nici nu sunt angajați), cei care nu au un background educațional formal. Aceștia știu că nici măcar nu pot îndrăzni să se apropie de ușa unui birou de recrutări pentru că duc cu ei o povară uriașă: lipsa studiilor sau a unei calificări profesionale.

Dacă în prezent ești șomer, tânăr, fără studii și citești acest articol, te asigurăm că nu ești singurul. În România și în Regiunea București Ilfov, există foarte mulți tineri care au trecut prin abandon școlar sau care nu au avut șansa de a merge deloc la școală. Din fericire, există soluții.

Proiect de viață: Viitorul Începe Azi

Acest proiect oferă o reală oportunitate tinerilor NEETs cu vârste între 16 și 29 de ani, din regiunea București Ilfov, de a reveni la studii și de a pătrunde mai ușor pe piața muncii, găsindu-și un loc de muncă mai stabil și mai bine plătit.

Proiectul se adresează unui număr de 410 tineri și are drept obiective esențiale reducerea ratei de șomaj în rândul tinerilor și ocuparea forței de muncă în regiunea București Ilfov, precum și îmbunătățirea nivelului de bunăstare și trai al tinerilor NEETs ce riscă să fie excluși spre periferia societății.

Tinerii care se vor înscrie în program vor putea să beneficieze de consiliere de specialitate, programe de școlarizare și instruire vocațională. După finalizarea studiilor conform programelor speciale, ei se vor putea angaja mai ușor.

Trebuie să menționăm că proiectul este inspirat din modelul serviciului de probațiune francez, un model care și-a dovedit deja eficacitatea la nivelul Uniunii Europene și care a fost preluat ca reper de mai multe state.

Proiect de viață: Viitorul Începe Azi este cofinanțat din Fondul Social European și se va implementa în unitățile școlare de pe raza regiunii București Ilfov. Cei care se vor îngriji de implementarea proiectului vor fi Institutul pentru Politici Social (IPS) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Proiectul presupune mai multe etape, iar în cele din urmă scopul va fi plasarea participanților pe diverse locuri de muncă.

Pentru mai multe detalii se poate accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viată-viitorul-incepe-azi/.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Sursa foto: https://elements.envato.com/young-cute-sad-man-sitting-at-a-table-with-a-plate-CMB65KH

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending