Connect with us

Business

De ce este vital sa angajezi un avocat atunci cand este cercetat penal

Published

on

Putem avea, de-a lungul timpului, diverse surprize de natura penala care sa ne aduca in fata judecatorului. In astfel de situatii, gasirea unui avocat penal cu experienta este primul pas pe care trebuie sa il intreprindem pentru a avea parte de cea mai buna aparare in fata judecatorului. 

Insa, pentru a nu ajunge in aceasta faza, este bine sa acontezi un avocat cu experienta care sa te ajute sa treci cu bine peste faza de urmarire penala. Un dosar penal se poate solda cu trimitere in judecata sau neinceperea urmaririi penale. Este posibil ca unii sa fie victime intamplatoare a unor legi prost interpretate sau nu indeajuns de bine intelese. Un avocat poate aduce argumente solide in fata procurorului pentru ca dosarul sa nu ajunga in fata unui judecator.

Nu putine sunt cazurile in care acuzatii cred ca se pot reprezenta singuri in fata procurorilor sau a instantei, bazandu-se pe cateva cunostinte acumulate dupa citirea catorva legi. La prima vedere pare usor, insa realitatea poate fi uneori dura si contravine presupunerilor noastre. Oricat de multe cunostinte de drept am fi acumulat, este imposibil sa acoperim toata aria de competente a unui avocat cu activitatea indelunga in domeniu.

Trebuie sa stiti ca, atunci cand ajungeti sa compareti in fata unei instante de judecata, procesul propriu-zis nu implica doar acea sedinta din sala, in care procurorul isi sustine acuzatiile iar inculpatul se apara. Nu, nu este nici pe departe asa, tot ceea ce tine de un proces penal fiind mult mai complex. In primul rand, un avocat penal se implica in asistarea si reprezentarea in faza de urmarire penala.

Munca lui implica redactarea de cereri, asistare la efectuarea diverselor acte de urmarire penala (audierea suspectilor sau inculpatilor), cercetari la fata locului, reconstituiri, perchezitii. Vazand toate acestea, ne dam repede seama ca asistenta unui avocat nu se rezuma doar la ceea ce spune acesta in sala de judecata, in cazul in care se ajunge pana acolo, ci presupune un efort mult mai mare.

Aria sa de competente presupune si o munca titanica de ordin birocratic, incluzand aici toata hartogaria din jurul unui proces. Nu este la indemana unui novice intocmirea unor acte de profil, puternic specializate, aceasta fiind treaba exclusiva a cuiva care stapaneste perfect domeniul juridic.

Competentele unui avocat penal nu se rezuma doar la formularea strategiei de aparare, in cazul in care se ajunge la un proces, ci se referea la toata actiunea preliminara trimiterii in judecata a dosarului. Este treaba fiecaruia daca doreste sa fie interogat de organele de urmarire penala fara a fi asistat de un avocat. Este un risc pe care fiecare si-l asuma, insa este cunoscut ca acontarea unui avocat este necesara in cadrul acestui act de cercetare penala.

Chiar daca te poti gandi ca esti destul de bine pregatit sa te aperi singur in fata organelor de ceretare penala, nu uita ca avocatul este un om cu experienta anterioara, bun cunoscator al unor astfel de cazuri si, in mod sigur, stie cum sa iti apere interesele.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending