Connect with us

Timp Liber

De ce sa alegi o scoala particulara in detrimentul uneia de stat

Published

on

Nu mai este un secret pentru nimeni ca educatia scolara in Romania se afla intr-un vizibil declin de mai multa vreme, o reforma care sa schimbe cu adevarat ceva in evolutia acestui domeniu lasandu-se asteptata inca. Statul nu a reusit inca sa imprime domeniului educational acea cale care sa lase impresia ca scoala romaneasca se va indrepta catre un viitor cel putin stabil, daca nu performant.

 

Performantele se lasa inca asteptate in domeniul sus-mentionat, multi parinti incepand sa isi cam ia gandul de la calitatea superioara a invatamantului romanesc, cautand solutii in alta parte. O varianta pentru ei ar fi invatamantul particular care, timid, dar sigur incepe sa prinda radacini tot mai adanci in societate. Daca pana mai deunazi cand vorbeam de invatamant particular faceam referire la invatamant universitar, mai nou  ne putem referi, cand aducem vorba de invatamant, si la scolile particulare gimnaziale, primare si liceale.

 

Ca vorbim de scoala particulara sector 1 sau despre o gradinitia particulara aflata in mediul rural, observam ca aceste institutii de invatamant isi croiesc o cale separata in peisajul educational autohton. Aceste scoli particulare au venit sa complezete golul lasat de nesiguranta si slaba calitate oferita de institutiile de invatamant de stat. Chiar daca, generic, scoala este gratuita pentru elev, in realitate cheltuielile parintilor cu scolarizarea copiilor depasesc, de multe ori, chiar si cele mai optimiste estimari personale.

 

Nu-i de mirare, deci, ca tot mai multi isi indreapta atentia spre invatamantul particular, vazand acest domeniu ca pe un colac de salvare de la mediocritate. Facand o analogie intre sectorul privat si cel bugetar, privind economia romaneasca in ansamblul ei, putem observa ca statul nu face altceva decat sa inghita, fara sa produca mare performanta, iar mediul privat este cel care hraneste excesele bugetare. Nici nu putea fi altfel intr-o economie ca a noastra, care se vrea capitalista, unde principiile pietei libere cern si lasa la suprafata doar ceea ce e solid. De ce insa suntem tentati sa credem ca o scoala particulara va performa mai bine decat una de stat?

 

In primul rand, intr-o scoala privata este lesne de presupus ca interesul pentru banul cheltuit va fi unul maxim, totul facandu-se pentru a satisface cerintele si exigentele clientilor, in acest caz parintii care au ales sa plateaca taxe pentru ca ai lor copii sa beneficieze de ceva diferit.  Un principiu banal al pietei capitaliste spune: “clientul nostru, stapanul nostru”.  Ghidandu-se dupa acest principiu de baza, nicio firma privata nu isi va permite sa faca rabat de la calitate, pentru ca, in caz contrar, risca sa isi piarda clientii, iar afacerea lor sa esueze.

 

Astfel, ne putem astepta ca, in cautarea consolidarii afacerii proprii, institutiile de invatamant particulare vor cauta sa ofere acel plus care sa ii convinga pe parinti ca reprezinta solutia ideala pentru copiii lor. Increderea se castiga, totusi, destul de greu, intr-un domeniu precum cel educational unde resursa umana reprezentata de profesori este cea care poate face diferenta. In acest sens, scolile particulare nu pot decat sa fie acei vectori care sa aduca o dezvoltare a invatamantului romanesc, odata cu oferirea unor bonusuri financiare mai consistente pentru profesorii angajati. Aceasta concurenta nu va face decat sa schimbe in bine peisajul iar oamenii vor avea sansa sa aleaga acele servicii care sa le confirme asteptarile.

 

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

MENIU

pentru sufletul tau

IN Trending