Scumpirea energiei electrice si a gazelor ii determina pe oameni sa caute solutii alternative care sa ii ajute sa treaca mai usor peste aceste neajunsuri. Cresterea facturilor i-a facut pe tot mai multi sa constientizeze ca energia regenerabila este o alternativa reala la reducerea costurilor. Multi romani inca folosesc lemnele pe post de combustibil, insa, daca in urma cu cativa ani, acest produs era destul de ieftin, scumpirea lemnului de foc din ultima perioada ingrijoreaza micii consumatori.
Pentru micii consumatori care nu doresc altceva decat sa isi asigure, intr-o oarecare masura, independenta fata de sistemele centralizate, monopoliste, un sistem de panouri nepresurizate ieftine poate fi o solutie ideala. Tinand cont ca optiunile oamenilor sunt inca limitate, fiind inca dependenti de energia electrica si gazele furnizate de distribuitorii mari, macar sa luam in seama ca putem reduce costurile cu producerea apei calde menajere cu ajutorul energiei solare.
In loc sa folosim centrala pe lemne sau centrala pe gaz pentru a produce apa calda, putem ca, intr-o anumita perioada a anului (martie-octombrie) sa avem parte de apa calda fara a cheltui niciun ban. Daca, pe de alta parte, va intrebati care este diferenta dintre un panou solar presurizat si unul nepresurizat, vom incerca mai jos sa oferim cateva raspunsuri.
Panoul solar nepresurizat se foloseste pentru producerea apei calde menajere, fiind cel mai utilizat in gospodariile oamenilor. Panourile solare nepresurizate produc apa calda menajera prin absorbtia radiatiei termice solare, neconsumand nicio alta forma de energie in timpul functionarii. Acest tip de panouri functioneaza in perioada in care afara nu se inregistreaza temperaturi negative.
Unul dintre avantajele acestui tip de panouri este pretul destul de mic, cheltuielile cu ele putand fi amortizate in maximum 2 ani, daca facem o comparatie cu cheltuiala lunara pentru a incalzi apa prin metode conventionale (boiler, centrala pe gaz, lemne, boiler electric). Spre deosebire de panoul solar nepresurizat, cel presurizat consuma energie electrica in timpul functionarii, de aceea este necesara instalarea unui controller electronic pentru oprirea /pornirea alimentarii cu apa rece.
Productia apei menajere este realizata prin absorbtia radiatiei termice solare. Avand un cost de achizitie mai scump si tinand cont ca consuma si energie electrica, amortizarea costurilor initiale se face in aproximativ 3-4 ani.
Daca vorbim despre avantajele producerii apei calde menajere si a energiei electrice cu ajutorul energiei solare, trebuie sa facem referire si la faptul ca, spre deosebire de modelele traditionale de producere a energiei, energia verde este o sursa nepoluanta, prietenoasa cu mediul. Energia solara este mai iefina decat cea produsa in centrale nucleare, neimplicand atatea riscuri ca in cazul unei centrale atomice.
Ultimele studii arata ca Romania are un potential de neregie solara de 1000-13000 kWh anual, pe metru patrat. Specialistii spun ca cele mai optime zone pentru amplasarea de platforme de energie solara sunt coasta Marii Negre, Dobrogea si Oltenia.
Aceste sisteme solare de energie solara pot produce electricitate fara intrerupere timp de 24 de ore, asta datorita faptului ca au incluse baterii pentru stocarea energiei.
Ca o concluzie, putem spune ca energia solara reprezinta viitorul si, daca oamenii vor investi serios in acest domeniu, dependenta omenirii de combustibilii fosili si de sursele de eneregie conventionale se va diminua tot mai mult. In acest fel, si mediul va fi mai putin poluat.