Connect with us

Timp Liber

De ce sunt importante ventilația și climatizarea într-o locuință

Published

on

Reclame

Ventilația este extrem de importantă într-o locuință pentru a vă ajuta să scăpați de fum, mirosuri și poluanți interiori. Aceasta controlează nivelul de căldură și de răcoare și ține umezeala departe de pereții care nu sunt izolați. 

Fluxul de aer  controlează astfel nivelul de umiditate deci ventilația si climatizarea optime contribuie la echilibrul locuinței și la sănătatea membrilor. 

De ce ai nevoie de ventilație și climatizare

Ventilația este adesea confundată cu aerul condiționat. Ventilația este ciclul real de înlocuire a aerului din interior cu cel din exteriorul clădirii, spre deosebire de aerul condiționat care doar răcește sau încălzește. Iată de ce ai nevoie de aceste sisteme:

Pentru a elimina condensul 

Se pare că mai mult de jumătate din case au problema condensului. De aceea un sistem de ventilatie si climatizare poate fi de mare ajutor. Condensul apare datorită vaporilor de apă, care se transformă în picături care se depun pe cele mai reci suprafețe: ferestre, pereți sau în spatele mobilierului. Condensul poate fi mai vizibil iarna fiind o diferență mare între temperaturile exterioare. Acesta poate contribui la dezvoltarea mucegaiului, deteriorarea casei și probleme de sănătate.

Pentru un mediu de trai mai sănătos

Umezeala și mucegaiul pot fi declanșatoare de probleme respiratorii și chiar astm. O casă fără sisteme climatizare bine puse la punct oferă un teren perfect de reproducere pentru acarieni. Unii bolnavi de astm au văzut beneficii imediate atunci când au fost montate în casele lor sistemele de ventilații și climatizare. 

Ventilație sau aer condiționat?

Ventilația oferă aer proaspăt prin introducerea de aer proaspăt din exterior, eliminând aerul din interior.  Ventilația naturală este cel mai bun tip de ventilație însă poate fi insuficientă în anumite condiții. 

Aerul condiționat este un sistem de răcire care elimină aerul cald. Acesta face spațiul mai confortabil dar și protejează de căldura periculoasă. Acestea oferă însă mult mai multe beneficii, îmbunătățind totodată umiditatea și calitatea aerului.

Cum știi ce să alegi

Casele tipice de obicei nu au nevoie de un sistem de ventilație, fiind suficientă ventilația naturală, din ferestre. În cazul unei încăperi fără ferestre, aerul poate fi accesibil prin deschiderea ușilor. În cazul clădirilor comerciale, care nu au ferestre peste tot, poate fi dificilă aerisirea naturală, deci climatizarea este necesară. 

Ventilația este cea mai puțin costisitoare și eficientă metodă de a răci clădirile. Aceasta funcționează și mai bine când este combinată cu metode pentru a evita acumularea de căldură în casă. Un sistem de ventilație înlocuiește aerul vechi continuu cu aerul proaspăt din exterior încât germenii să fie îndepărtați din mediul ambiental. 

Ventilatoarele sunt o alternativă mai accesibilă la sistemele de aer condiționat, însă mai puțin sigure. De aceea cea mai bună opțiune este o combinație între climatizare și ventilație.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending