Decizie CNA. Fără ieşiri agresive şi necontrolate la TV şi radio! - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

Decizie CNA. Fără ieşiri agresive şi necontrolate la TV şi radio!

Published

on

Codul audiovizualului a fost completat azi cu două noi articole, iar schimbarea vizează obligativitatea posturilor TV şi de radio de a folosi orice metodă, inclusiv delay-ul, cu scopul de a preveni difuzarea unor scene, expresii şi comportamente care contravin legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor şi a demnităţii umane.

Primul articol vizează introducerea delay-ului în programele live, o măsură menită să curețe emisiunile în direct de ieșirile necontrolate ale invitaților, iar celălalt articol interzice “difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora“.

Decizia de modificare şi completare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual a fost votată cu 10 voturi „pentru” (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul „împotrivă” (Cristina Trepcea).

„În cazul programelor difuzate în direct, altele decât cele de ştiri şi transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul, astfel încât să prevină difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispoziţiilor prezentului cod privind protecţia minorilor şi a demnităţii umane.”, se spune într-un articol din Decizia adoptată joi de CNA (care va fi introdus în Codul audiovizualului sub forma „articolul 29^1”).

În schimb, George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a cerut CNA să nu introducă în Codul audiovizual prevederea referitoare la delay.

Chiriţă a transmis Consiliului şi o adresă în care a spus că articolul referitor la delay „introduce o dispoziţie redundantă, dar şi contradictorie cu legea audiovizualului, dat fiind că obligaţia de a nu difuza «scene, expresii sau comportamente» care contravin reglementărilor exista deja prin efectul ansamblului reglementărilor din domeniul audiovizual (legea audiovizualului şi codul audiovizualului) şi ea include libertatea radiodifuzorului de a alege orice mijloace necesare pentru a evita încălcarea dispoziţiilor codului ca efect al unor intervenţii în programele în direct care ar genera încălcări ale codului”. George Chiriţă a mai spus în adresă că „articolul transformă o libertate într-o obligaţie”.

Potrivit lui Chiriţă, utilizarea delay-ul ar face imposibilă realizarea emisiunilor interactive în care spectatorii sau invitaţii intervin telefonic sau prin video în direct, deoarece aceştia nu mai pot utiliza imaginea televizată şi sunetul asociat pentru constituirea dialogului, din cauza diferenţei de timp dintre mesajul lor, care survine în timp real, şi mesajul din studio care le-ar deveni accesibil cu o anume întârziere.

„Totodată, impunerea utilizării acestei soluţii ar contraveni însuşi principiului central al televiziunii, care este transmisia în direct. Trebuie reţinut că dispozitivul care permite realizarea delay-ului costă în jur de 10.000 de euro şi că utilizarea lui impune costuri salariale pentru operator/ operatori”, a mai spus Chiriţă.

Decizia va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending