Lifestyle
Descoperă potențialul ascuns din creierul uman printr-o tehnică inovatoare
Capacitatea uimitoare a creierului uman de a se adapta si de a se autocorecta reprezintă unul dintre marile mistere ale lumii. De-a lungul timpului, oamenii au fost fascinați de puterea și plasticitatea acestui organ complex, care rămâne chiar și astăzi, în mare parte, încă neexplorat.
Sunt însă progrese științifice care ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul, iar o tehnică modernă este binecunoscuta terapie neurofeedback, care exploatează abilitatea creierului de a învăța și de a se adapta. Descoperă din acest articol cum să-ți înțelegi creierul și să-l antrenezi astfel încât să obții rezultatele pe care ți le dorești.
Află cum funcționează creierul și antrenează-l în beneficiul tău!
Creierul îți influențează viața în multe moduri. Înțelegând funcțiile și procesele din creier, poți gestiona mai eficient sănătatea mintală și emoțională. În creier se reglează gândurile, emoțiile și comportamentele unui om, iar o bună cunoaștere a acestor procese te ajută să le identifici și să le gestionezi mai eficient, mai ales în probleme precum anxietatea sau depresia.
Înțelegându-ți creierul, îți poți îmbunătăți performanța cognitivă și abilitățile de învățare, pentru că vei identifica acei factori care influențează atenția, memoria și luarea deciziilor. Astfel, vei putea să pui în aplicare anumite strategii, alături de un psiholog sau psihoterapeut, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile în diverse domenii.
Și relațiile interpersonale sunt influențate, în mare măsură, de modul cum creierul percepe și interpretează anumite semnale sociale. Cunoscând funcționarea creierului în cazul interacțiunilor de zi cu zi, îți poți îmbunătăți comunicarea, empatia și relațiile cu ceilalți oameni.
În ce constă un program de neurofeedback
Nu este la îndemâna tuturor oamenilor să cunoască aceste aspecte esențiale despre creier și de aceea este important să apelezi la specialiști, cum sunt psihologii sau psihoterapeuții. Aceștia îți pot recomanda un program de neurofeedback, care te va ajuta să înțelegi cum funcționezi, de ce iei anumite decizii, de ce ai anumite blocaje, de ce îți trec prin minte anumite gânduri repetitive și cum să remediezi aceste probleme.
Neurofeedback-ul reprezintă o terapie non-invazivă, fără efecte adverse, care implică monitorizarea activității cerebrale și furnizarea de feedback în timp real, pentru a ajuta o persoană să-și regleze activitatea cerebrală.
În timpul unei ședințe de neurofeedback, câțiva electrozi (3-4) sunt plasați pe cap, pentru a monitoriza activitatea electrică din creier. Aceasta este așa numita electroencefalogramă (EEG), utilizată în neurologie și psihiatrie, care măsoară undele cerebrale generate de neuroni și oferă informații importante despre activitatea neuronală și funcționarea creierului în diferite condiții.
Semnalele de la creier sunt apoi prelucrate de un computer, care le transformă în informații vizuale, audio și tactile, ca o reîntoarcere a informației către creierul tău. Ce face apoi creierul cu aceste informații? Fiind pus în fața lor, le analizează și încearcă să le corecteze sau să le ajusteze pentru a funcționa mai bine. Este ca și cum tu înveți să-ți corectezi greșelile în timp ce le faci.
Așadar, prin neurofeedback, creierul „se vede” pe sine și încearcă să se autoregleze, pentru a funcționa mai eficient și mai sănătos.
Ce poți corecta la creierul tău prin neurofeedback
Neeurofeedback-ul și-a dovedit eficiența în mai multe probleme și afecțiuni, indiferent de vârsta pacienților. Dovadă stau atât studiile în domeniu cât și anumite păreri și experiențe ale oamenilor care l-au testat deja:
Controlul impulsurilor, în ADHD
Au fost consemnate rezultate ale acestei terapii în tratarea persoanelor care suferă de tulburări de atenție și hiperactivitate. Prin neurofeedback, se pot obține mai multe rezultate benefice: îmbunătățirea atenției, concentrării și controlului impulsurilor. Antrenând creierul să se mențină la un nivel adecvat de activitate, simptomele de neatenție și hiperactivitate pot fi reduse.
Îmbunătățirea efectelor terapiei ABA în autism
Sunt studii recente și păreri ale unor părinți care au arătat că prin neurofeedback se pot îmbunătăți efectele terapiei ABA în autism. Prin această terapie se pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și se pot reduce comportamentele repetitive specifice autismului.
Diminuarea anxietății și stresului
Tehnica ajută la reglarea activității cerebrale implicate în răspunsurile la stres și anxietate. Astfel, poți învăța să-ți controlezi mai bine reacțiile emoționale și să te simți mai echilibrat.
Îmbunătățiri ale dispoziției, în depresie
Prin neurofeedback poți obține o reducere a simptomelor depresive și o îmbunătățire a dispoziției, prin antrenarea creierului să funcționeze în mod echilibrat.
Un somn mai profund și mai odihnitor
Tulburările de somn sunt o problemă reală în zilele noastre. Acestea pot fi abordate și prin neurofeedback, pacienții învățând să-și regleze ritmurile cerebrale pentru a facilita un somn mai profund și mai odihnitor.
Stimularea performanței
Sportivii, artiștii, antreprenorii pot utiliza o astfel de terapie, fără efecte adverse, pentru a-și optimiza funcționarea creierului în scopul îmbunătățirii performanței. Acest lucru este posibil prin creșterea concentrării, reducerea anxietății de performanță sau îmbunătățirea abilităților motorii.
Sunt cercetări, dar și păreri ale unor persoane care au beneficiat de neurofeedback care susțin că această terapie îmbunătățește viața, mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu autism, ADHD sau anxietate. Însă, poți opta pentru neurofeedback și în cazul în care vrei să depășești anumite blocaje sau să perseverezi în carieră. Cunoașterea creierului te ajută să corectezi atitudinile și percepțiile negative și să scoți la lumină cea mai bună versiune a ta.
Poți solicita informații suplimentare, legate de terapie și de preț, la clinica Aida Ivan – Living Psychology din București, unde există terapeuți cu experiență în domeniu.
- EDITORIALo săptămână ago
STRICT SECRET: In 22 noiembrie 1968, ora 4 dimineata, se pregatea invazia URSS asupra Romaniei. Ce a facut Ceausescu?
- PREMIILE RADAR DE MEDIAo săptămână ago
PREMIILE RADAR DE MEDIA, EDIȚIA A-XV-A 2024 – START VOT! TU ALEGI CÂȘTIGATORII!
- EDITORIALo săptămână ago
Lista ofiţerilor numiţi la „strict secret” de fostul Ministru al Apărării Gabriel Oprea. Turcescu si MRU printre colonei
- Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV săptămâna 02 – 08 septembrie 2024
- Program TV3 săptămâni ago
Programul HAPPY CHANNEL săptămâna 30 august – 05 septembrie 2024
- Grila de programe7 zile ago
Modificări urgente în grila de programe PRO TV. Ce emisiune nu se mai vedea
- ENTERTAINMENT3 săptămâni ago
Daria Carinna vine cu o piesa peronalizata insotita de un videclip de exceptie – Vorba ta –
- Program TVo săptămână ago
Programul PRO TV săptămâna 09 – 15 septembrie 2024
- Program TV2 săptămâni ago
Programul HAPPY CHANNEL săptămâna 06 – 12 septembrie 2024
- Program TV3 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 săptămâna 30 august – 05 septembrie 2024
- Program TV2 săptămâni ago
Programul ANTENA 1 săptămâna 06 – 12 septembrie 2024
- Monden2 săptămâni ago
Scandal de proporții la Antena 1. Două vedete s-au certat după emisiune. Așa ceva nu sa mai pomenit!
- AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
AUDIENȚE TV Premiera Asia Express, lider de piață. Diseară, pe Drumul Zeilor: primul joc de amuletăal sezonului și cursa spre marea imunitate a primei etape
- AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
AUDIENȚE TV Asia Express, din nou lider de audiență. Nicolai Tand, sub presiunea Joker-ului care poate schimba clasamentul, la careul imunității
- Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO CINEMA săptămâna 02 – 08 septembrie 2024
- AUDIENȚE TV3 săptămâni ago
VIDEO Meciul calificării FCSB în grupele Europa League, lider de audiență, aseară, la România TV. Vezi cum arată clasamentul