Connect with us

Emisiuni

Descoperiţi povestea „Muntelui de aur” în mijlocul unui colț de rai, duminică la „Asta-i România!”

Published

on

Foto Credit: Kanal D
Reclame

Emisiunea „Asta-i România!” ne invită duminică, de la ora 14:30, în Gârda de sus, în inima Parcului Național Apuseni, pe plaiurile fermecătoare ale unui sătuc din apropierea Ghețarului Scărișoara, în căutarea unei plante extraordinare, a unei flori miraculoase la propriu – arnica montană.

Arnica montană sau, cum o numim în popor, carul-pădurilor, carul-zânelor, este planta minune după care se dau în vânt străinii, care ajunge în produse cosmetice de lux, benefice la regenerarea pielii şi încetinirea îmbătrânirii, în special în Germania, de pe urma căreia localnicii din Țara Moților pun o pâine caldă pe masă. Este o plantă destul de rară, care crește spontan în Apuseni și care se culege cel mult 3-4 săptămâni pe an. Acum e perioada în care localnicii se grăbesc să o culeagă, să o usuce și să o trimită mai departe spre Europa de vest.

Iunie și Iulie sunt lunile în care sătenii bat zilnic kilometri întregi, prin grădinile lor așezate pe dealuri, în căutarea plantei că să își rotunjească veniturile. Asta după ce, în urmă cu 20 de ani nemții au venit aici, le-au arătat minunea care le creștea în grădină, și au deschis un centru de colectare a plantelor medicinale. În România un kilogram de arnică proaspătă variază între 100-200 de lei, în funcție de zonă și cumpărător. În străinătate însă, prețurile cresc enorm.

Lady Gaga, celebra artistă americană, este doar una dintre marile vedete care au dezvăluit că folosesc arnica, pentru proprietățile ei vindecătoare. Ba mai mult, cântăreața a anunțat că va lansa o colecție de produse cosmetice bazate pe planta crescută în Munții României.

Advertisement

Țara noastră se înscrie în primele șase țări europene, în ceea ce privește numărul speciilor de plante şi animale. Pe pajiștile noastre cresc aproape 4.000 de plante sălbatice, multe dintre ele unice în lume, considerate leacuri pentru toate bolile.

Nu ratați o nouă ediție „Asta-i România!”, prezentată de Mihai Ghiță, duminică, de la ora 14:30, la Kanal D.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending