Connect with us

UTILE

Diferențele dintre artrita reumatoidă și osteoartrită

Published

on

Reclame

Artrita reumatoidă și osteoartrita sunt două condiții articulare cu simptome asemănătoare, adesea confundate, întocmai pe fondul asemănărilor în privința modului de manifestare. Cu toate acestea, osteoartrita și artrita reumatoidă sunt condiții distincte, cu cauze diferite și care beneficiază de tratamente specifice, adaptate fiecărui caz. Diferențierea corectă între cele două condiții este importantă, în vederea obținerii unui tratament adecvat.

Ce este artrita reumatoidă?

Artrita reumatoidă este o boală autoimună cronică caracterizată prin inflamația articulațiilor, care poate duce la deteriorarea progresivă a cartilajului și oaselor. Artrita reumatoidă este cauzată de activitatea sistemului imunitar, care atacă greșit țesuturile sănătoase ale articulațiilor, declanșând inflamația. Artrita reumatoidă poate afecta nu doar articulațiile, ci și alte părți ale corpului, cum ar fi pielea, ochii și organele interne.

Un simptom distinctiv al artritei reumatoide este inflamația simetrică a articulațiilor mici, precum cele ale mâinilor și picioarelor. Spre deosebire de ce este fasceita plantara, care provoacă durere în talpă, și de osteoartrită, care afectează în principal articulațiile mari, artrita reumatoidă țintește articulațiile mici.

Pe termen lung, artrita reumatoidă poate duce la rigiditate matinală persistentă și durere care nu se ameliorează prin odihnă.

Ce este osteoartrita?

Osteoartrita este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care apare atunci când cartilajul care acoperă extremitățile osoase se deteriorează treptat. Spre deosebire de artrita reumatoidă sau de ceea ce este artrita la picior, osteoartrita nu este o boală autoimună, ci rezultatul uzurii normale asociate cu îmbătrânirea sau cu traumatismele articulare. Cele mai afectate articulații în osteoartrită sunt cele ale genunchilor, șoldurilor, mâinilor și coloanei vertebrale.

Principalul simptom al osteoartritei este durerea articulară, care se agravează în timp și care poate fi însoțită de rigiditate și pierderea mobilității articulare. Diagnosticul se stabilește pe baza istoricului medical, examinării fizice și a rezultatelor de imagistică, care pot arăta modificări caracteristice ale articulațiilor (cum ar fi îngroșarea osului și apariția osteofitelor).

Tratamente pentru osteoartrită/artrită reumatoidă

Tratamentul artritei reumatoide și osteoartritei variază în funcție de severitatea și specificul fiecărei afecțiuni. În artrita reumatoidă, tratamentul se concentrează pe controlul inflamației și prevenirea deteriorării articulare, prin utilizarea medicamentelor antiinflamatoare, terapia fizică și modificări ale stilului de viață. În schimb, osteoartrita este gestionată prin administrarea de medicamente analgezice, menținerea mobilității și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru corectarea modificărilor severe ale articulațiilor. 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending