Connect with us

Revista Presei

Directiva Tutunului: scopul și aplicarea, în confuzie

Published

on

 

 

Obiecțiunile producătorilor de țigarete împotriva Directivei tutunului au fost respinse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pe 4 mai 2016, cu doar două săptămâni înainte de data la care Directiva ar trebui să intre în vigoare în cele 28 de state membre. În acțiunea formulată de companiile de tutun, s-a arătat că Directiva nu este de natură să îmbunătățească funcționarea pieței interne, contravenind astfel principiilor Tratatului UE.

„Este regretabilă decizia Curții de a sprijini reglementări diferite, în cadrul Uniunii Europene, cu privire la același produs. Hotărârea contravine unuia dintre obiectivele fundamentale ale tratatului UE, care presupune îmbunătățirea funcționării pieței interne prin intermediul unei legislații armonizate. Această decizie inexplicabilă ar putea determina statele membre să încalce principiul liberei circulații a bunurilor pe teritoriul UE”, a declarat Vassilis Vovos, Președinte Regional JTI pentru Europa de vest. „Mai sunt doar două săptămâni până la intrarea în vigoare a Directivei. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, transpunerea acesteia în legislația națională nu a fost finalizată. Pentru industrie, multe aspecte sunt încă neclare, atât la nivelul Comisiei, cât și la nivelul statelor  membre. Iar Decizia CJUE provoacă și mai multă confuzie”, a adăugat Vassilis Vovos.

În 20 dintre cele 28 de state membre, transpunerea Directivei tutunului nu a fost finalizată, în ciuda avertismentelor lansate din timp de industrie și solicitărilor referitoare la urgentarea procesului, pentru ca producția să poată fi adaptată corespunzător noilor reglementări. În România, proiectul de transpunere a Directivei tutunului se află în prezent în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, prima cameră sesizată. Este, practic, imposibil ca Legea de transpunere a Directivei tutunului să fie votată de Senat și, ulterior, de Camera Deputaților, care este decizională, înainte de data limită de 20 mai.

„Executivul a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog și transparență decizională, bazându-se doar pe părerile așa-zișilor experți. Mai mult, textul proiectului de lege a fost schimbat după adoptarea în ședința de Guvern, Ministerul Sănătății erijându-se în reglementator unic și discreționar al pieței țigaretelor, inclusiv prin posibilitatea de a introduce prin Ordin de ministru pachetele generice. Chiar și în țările în care această măsură extremă a fost adoptată, proiectele au trecut prin Parlament, nefiind eludat procesul legislativ firesc. Potrivit proiectului de transpunere, legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă conform prevederilor acestuia, fără nici o garanție asupra reglementărilor finale ale legii și ale normelor ei de aplicare, norme ce urmează să apară ulterior, într-un număr record de 33 de Ordine ale Ministrului Sănătății. Cei care au mers pe mâna Guvernului, demarând deja conformarea producției pe baza informațiilor incomplete furnizate, în februarie, de Ministerul Sănătății, nu vor putea pune pe piață noile produse, în absența legii”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

 

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALL MEDIA

Un jurnalist de la ziarul Adevarul reclama cenzura dupa un interviu cu un consultant politic

Published

on

 

Ziaristul Mircea Barbu reclama intr-o postare pe Facebook o presupusa cenzurare a interviului pe care i l-a luat consultantului politic american Roger Stone, noteaza Hotnews.ro

Mircea Barbu scrie ca redactorul-sef Dan Marinescu, i-a cerut sa elimine din interviu doua intrebari – una legata de episodul in care Donald Trump facea o referire ireverentioasa la adresa unei femei, si alta despre un episod din trecutul lui Stone, cand acesta postase un anunt pe un site de swingeri. Marinescu spune a declarat pentru HotNews.ro ca “i-am zis sa scoata doua intrebari care nu cred ca aveau profilul ziarului Adevarul”.

Mircea Barbu scrie ca, pe langa cererea lui Dan Marinescu, a mai fost sunat si de actionarul ziarului, Cristi Burci, in legatura cu interviul luat lui Stone.

“Conducerea Adevărul a pus presiuni considerabile asupra mea, jurnalist angajat full-time, să scot anumite intrebări incomode dintr-un interviu cu Roger Stone, un controversat consultant politic american”, scrie Barbu pe contul sau de Facebook.

 

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Cea mai mare televiziune din Orientul Mijlociu, Al-Jazeera ar urma sa fie inchisa!

Published

on

 

Al-Jazeera, telviziunea din Orientul Mijlociu care emite din anul 1996 si a revolutionat mass-media din lumea araba, risca sa fie inchis.

 

Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul si-au suspendat luna trecuta relatiile cu Qatarul, pe care l-au acuzat ca finanteaza terorismul si au acordat conducerii de la Doha 10 zile sa se conformeze solicitarilor lor, pentru a ridica sanctiunile diplomatice si economice fara precedent. Printre aceste solicitari se numara si inchiderea televiziunii Al-Jazeera, scrie The Guardian, citat de Hotnews.ro .

Termenul impus de cele patru tari arabe pentru indeplinirea solicitarilor de catre Qatar, in schimbul ridicarii sanctiunilor diplomatice si economice fara precedent si a blocadei agresive, expira la inceputul saptamanii viitoare.

Pe lista de 13 solicitari se afla de asemenea si aceea ca Doha sa isi intrerupa legaturile cu miscarile Fratii Musulmani, Hezbollah, precum si cu gruparile Al-Qaida si Statul Islamic.

 

Foto Credit: Al-Jazeera

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Jurnalista Sorina Matei anunta ca il va da in judecata pe seful EVZ, Dan Andronic

Published

on

 

Jurnalista Sorina Matei a anuntat duminica, pe contul ei de Facebook, ca a decis sa-l dea in judecata pe Dan Andronic dupa ce seful Evenimentului zilei a acuzat-o in mai multe randuri de legaturi cu serviciile de informatii, informeaza Hotnews.ro .

Dan Andronic, urmarit penal in mai multe dosare, a acuzat-o in mai multe randuri pe Sorina Matei de legaturi cu serviciile de informatii. Lunea trecuta, el a scris in Evz ca articolele ei erau folosite de generalii SRI pentru a se razboi intre ei. Tot luna aceasta, Andronic a sustinut pe Facebook ca Matei a fost angajata de doua televiziuni dupa interventii din SRI.

 

Iata ce a scris jurnalista pe contul sau de Facebook:

“Am decis impreuna cu avocatul meu actionarea in instanta a lui Dan Catalin Andronic pentru acte de denigrare si discreditare personala si profesionala savarsite prin comunicarea publica a unor informatii mincinoase si defaimatoare de natura sa aduca o afectare grava a drepturilor nepatrimoniale apartinand subsemnatei constand in onoare, demnitate, reputatie si imagine.

Avand in vedere ca respectivele comunicari publice ale lui Dan Catalin Andronic, preluate de catre entitati de presa, reprezinta acuzatii concrete si directe, prezentarea acestora fara niciun element probator determina intentia exclusiva de discreditare si denigrare personala si profesionala a subsemnatei.

De mai bine de 2 ani, am raspuns public insinuarii defaimatoare si denigratoare facute in contextul problemelor penale ale Elenei Udrea de catre fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pe care in lipsa unei acuzatii directe, explicite si concrete nu am putut sa-l actionez in judecata.

De asemenea, am raspuns public acuzatiilor grave si dovedit neprobate facute de Elena Udrea si in acest sens am prezentat si public documente concrete in sustinerea afirmatiilor mele.

Am raspuns de asemenea public acuzatiilor facute de Sebastian Ghita care, din 18 Mai 2016, se afla la fel ca si Dan Catalin Andronic sub incidenta unei notificari legale privind incalcarea drepturilor nepatrimoniale din partea subsemnatei.”

 

Foto Credit: Inpolitics 

REZULTATE PREMIILE RADAR DE MEDIA 2017 – Etapa preliminară

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: