Connect with us

Emisiuni

PREMIERA. Discovery Channel prezinta cea mai costisitoare misiune de salvare, recuperarea vasului Costa Concordia

Published

on

De ce anume este nevoie pentru a scoate din apă un vas mai mare decât Titanicul? Pe 13 ianuarie 2012, Costa Concordia, unul dintre cele mai mari şi mai luxoase vase de croazieră construite vreodată, a eşuat în largul coastei Italiei. 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar uriaşa epavă a rămas acolo unde se răsturnase, devenind o privelişte dureroasă pentru localnici şi un pericol tot mai mare pentru mediul înconjurător.

Discovery Channel se întoarce la locul naufragiului cu programul special Recuperarea epavei Costa Concordia, care ne introduce în culisele impresionantei operaţiuni de salvare a vasului. Ne sunt prezentate relatările echipei de ingineri de elită a căror misiune aparent imposibilă este să rotească vasul astfel încât să îl readucă în poziţie verticală şi, în final, să îl scoată din mare. Programul special va fi putea fi vizionat  în Romania, pe Discovery Channel duminicã, 1 decembrie, de la ora 20.00. Până atunci, telespectatorii pot urmări în premieră absolută operaţiunile de recuperare a epavei, în imagini filmate cu o tehnică specială, numită time-lapse (înregistrare secvenţială) accesând site-ul Discovery.com/RaisingTheConcordia.

“Ca să redau dimensiunile acestei operaţiuni, ar trebui să iau toate celelalte operaţiuni de salvare în care am fost implicat şi să le înmulţesc cu zece,” a declarat Nick Sloane, senior manager al proiectului de recuperare a epavei. “Este de departe cea mai mare operaţiune de salvare la care am participat vreodată.”

Cele mai multe asemenea operaţiuni sunt relativ simple, vasele naufragiate fiind fie scoase din apă, fie pur şi simplu distruse. Însă distrugerea vasului Costa Concordia la locul naufragiului ar fi declanşat o catastrofă ecologică. Având nevoie de o soluţie revoluţionară, proprietarii săi au apelat la Titan Marine, o companie cu o reputaţie solidă în domeniul operaţiunilor de salvare radicale.

În acest material special de o oră, Discovery demonstrează cum s-au pregătit inginerii pentru acest proiect care presupunea şi construirea a două barje enorme, dotate cu spital, sală de gimnastică şi spaţii de locuit pentru sutele de scufundători şi specialişti chemaţi la faţa locului. De asemenea, programul va dezvălui pas cu pas procesul de repunere a vasului în poziţie verticală – o tehnică denumită “parbuckling” – şi modul în care echipa intenţionează să repună vasul pe linia de plutire, pentru a-l remorca până la locul unde va fi dezmembrat.

Urmăriţi Discovery Channel pe 1 decembrie pentru incredibila poveste a vasului Costa Concordia. Programul special va include şi comentarii din culise asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt când s-a produs unul dintre cele mai mari dezastre din industria vaselor de croazieră.

Recuperarea epavei Costa Concordia este un program produs pentru Discovery Channel de Darlow Smithson Productions.  Howard Swartz este producătorul executiv pentru Discovery.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending