Două documentare despre teatru, numai la TVR Cultural - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Published

on

TVR Cultural a programat, pentru acest weekend, două documentare despre teatru. Sâmbătă, 5 martie, telespectatorii pot urmări, de la ora 13.00, filmul documentar Exilatii, iar duminică, 6 martie, de la ora 13.00, Eduard al III-lea , ambele documentare realizate de Sanda Vişan.

Teatrul National ,,I.L. Caragiale” din Bucuresti şi Teatrul National “Ivan Vazov” din Sofia au început colaborarea anul trecut, prin piesa Exilatii. Adusă în martie în Bucureşti de Teatrul Naţional din Sofia, reprezentaţia este o adaptare semnată de Alexander Morfov, după câteva nuvele ale lui Ivan Vazov. Montarea a fost realizată la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea teatrului profesionist din Bulgaria. Subiectul ales este unul cu rezonanţă istorică: mişcarea insurectională anti-otomană de la sfirsitul secolului al XIX-lea, desfasurată de revoluţionarii bulgari, exilaţi în România.

Telespectorii TVR Cultural pot urmări duminică secvenţe din spectacolul Eduard al III-lea. În noiembrie, Teatrul National ,,I.L. Caragiale” din Bucuresti a prezentat la Sofia, o mare montare semnată de Alexandru Tocilescu: Eduard al III-lea, adaptare a unui text shakespearian. Publicul bulgar s-a arătat foarte interesat de reprezentaţia artiştilor români.

Despre Eduard al III-lea
Piesa atribuită recent lui Shakespeare, „Eduard al III-lea” abordează onoarea, simţul datoriei, iubirea pătimaşă, temele abordate de marele dramaturg. Regizată de Alexandru Tocilescu, cu scenografia semnată Dragoş Buhaghiar, piesa are o distribuţie numeroasă, din care amintim: Ion Caramitru, Crina Mureşan, Eusebiu Ştefănescu, Şerban Ionescu, Mircea Anca, Simona Bondoc, Constantin Dinulescu.

Eduard al III-lea doreşte să lupte pentru tronul Franţei, iar regele Franţei, Ioan de Valois, îi cere lui Eduard să depună jurământul de vasal, iar Regele David al Scoţiei rupe alianţa cu Eduard, atacă nordul Angliei şi ia cu asalt castelul contesei de Salisbury. Regele Eduard, porneşte atacul pe mare împotriva francezilor,dar conduce şi trupele pentru eliberarea castelului Salisbury. Tot avântul războinic îi este însă încetinit de iubirea pentru contesa de Salisbury, fiica vasalului său, Warwick, şi soţia contelui de Salisbury, plecat la luptă în Bretania. Eduard face abuz de puterea sa şi de jurământul de credinţă depus de tatăl contesei pentru a o determina pe aceasta să-l primeasca în patul sau. Contesa îşi apără onoarea propunându-i regelui un plan diabolic, imposibil de urmat: să îi omoare pe cei care stau în calea iubirii lor; adică o soţie – Regina Philippa şi un soţ – Contele de Salisbury. Regele Eduard îşi dă seama de poziţia ridicolă în care se află, îşi recunoaşte greşeala şi îşi reia planurile de luptă, iar în final este proclamat rege al Franţei, odată cu sfârşitul războiului.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement
Vedete3 săptămâni ago

Ce bani au câștigat Faimoșii, în reality show-ul fenomen SURVIVIOR ROMÂNIA

Vedete2 săptămâni ago

Scandal monstru la Survivor România! Doi concurenți s-au luat la bătaie pe insulă: „Ai venit să arunci cu noroi în toată lumea!”

Premieră TV2 săptămâni ago

Zece concurente vor intra în cea mai frumoasă competiţie a stilului, la Kanal D2

Reality Show2 săptămâni ago

SURVIVIOR ROMÂNIA. Faimoșii, în pragul disperări nu mai găsesc drumul spre victorie!

Vedete7 zile ago

Mihai Zmărăndescu și Remus Boroiu de la Survivor România s-au luat la bătaie înainte de a participa la concurs

Reality Show4 săptămâni ago

VIDEO Ce concurent din tribul Războinicilor a părăsit competiția Survivor România!

Emisiuni3 săptămâni ago

Au început filmările pentru cel de-al 19-lea sezon Te cunosc de undeva!

Premieră TV2 săptămâni ago

Marea premieră a sezonului 11 Chefi la cuțite le aduce lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu adversari surpriză la lupta pentru amuletă

Reality Show2 săptămâni ago

Cel mai scandalos concurent din tribul Faimoșilor a părăsit competiția. Dan Pavel: ”Suntem la jumătatea cursei pentru câștigarea marelui premiu

Reality Show3 săptămâni ago

Victorii pentru Războinici, lacrimi și conflicte pentru Faimoși, la Survivor: ”Indiferent de tensiuni, sunt și momente foarte frumoase

AUDIENȚE TV4 săptămâni ago

America Express, pe primul loc în topul audiențelor! A doua imunitate, așteptată cu emoții

Facebook

Advertisement

IN Trending