Doua viori istorice la Sala Radio pe 13 mai - Stradivarius "Pachoud" si Guarneri "Maria Theresia" - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Spectacole

Doua viori istorice la Sala Radio pe 13 mai – Stradivarius „Pachoud” si Guarneri „Maria Theresia”

Published

on

Extraordinarii violonisti Liviu Prunaru si Valentina Svyatlovskaya vor aduce in premiera simultan pe scea Salii Radio doua viori istorice: Stradivarius „Pachoud” din 1694 si Andrea Guarneri „Maria Theresia” din 1676. Membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerata cea mai valoroasa orchestra europeana a momentului, cei doi violonisti vor putea fi ascultati in premiera la Bucuresti in Concertul pentru doua viori si  orchestra de coarde de Sir Malcom Arnold, alaturi de Orchestra Nationala Radio dirijata de Gerd Schaller, vineri, 13 mai 2011, la ora 19.00, la Sala Radio.

De asemenea, in deschiderea serii veti avea surpriza sa il auziti pe Valentin Gheorghiu in calitate de organist cu o compozitie proprie, Coral si fuga in stil clasic pentru orchestra si orga.

Exista creatori care au afinitati atat de profunde cu spiritualitatea poporului lor, incat pentru constiinta intregii omeniri ei o reprezinta plenar si indubitabil. Un astfel de simbol este Antonin Dvořák pentru sufletul poporului ceh. Prin Dvořák, cultura muzicala a tarii sale se impune in marele romantism la cele mai inalte cote. Simfonia a VIII-a de Antonin Dvořák va incheia concertul Orchestrei Nationale Radio sub bagheta lui Gerd Schaller.

Nascut la Craiova, Liviu Prunaru a inceput studiul viorii la varsta de 6 ani cu prof. Oprisan. Printre mentorii sai s-au numarat ulterior profesorii Mailat, Adriana Carpen si Cornelia Bronzetti. In perioada de inceput tanarul
violonist a castigat sapte competitii nationale si premiul I la Concursul International „Kocian”, Cehoslovacia. Ulterior, din 1990, la invitatia violonistului Alberto Lysy, profesor la renumita Academie „Menuhin” din
Gstaad, a avut sansa de a-si continua studiile beneficiind de indrumarea lui Lysy si a unor maestri ca Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Pierre Amoyal si altii. Preocupat in permanenta de perfectionarea profesionala a studiat in continuare cu Dorothy DeLay la Juilliard School din New York, participand activ la cursurile de maiestrie sustinute de Itzakh Perlman.

Nascuta in Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya a inceput studiul viorii la varsta de 5 ani, ulterior a fost admisa la Liceul de Muzica al Conservatorului din St. Petersburg, clasa profesorului Lev Ivasenko, printre mentorii sai numarandu-se, de asemenea, Mihail Gantwarg si Alexander Stang. A fost singura interpreta de muzica clasica aleasa sa faca parte din Fundatia „Little Dreams”, patronata de faimosul cantaret Phil Collins. Din anul 2007, este membra a renumitei „Royal Concertgebouw Orchestra” din Amsterdam.

Ilustra personalitate a artei interpretative romanesti, compozitor, Valentin Gheorghiu este un nume de rezonanta internationala, inclus in categoria marilor muzicieni ai contemporaneitatii. Astfel, in „Les Nouvelles
littéraires” cunoscutul critic Marc Pincherle nota: „pun pe acelasi plan talentul prodigios al lui Sviatoslav Richter si pe acela al pianistului roman Valentin Gheorghiu.” Fiecare aparitie a sa in concert sau recital este un eveniment muzical cucerind ascultatorii prin noblete, eleganta si rafinament. Pentru meritele sale deosebita a fost distins cu titlurile de Doctor „Honoris Causa” al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si al Universitatii de arte „George Enescu” din Iasi.

Nascut la Bamberg in 1965, Gerd Schaller a absolvit cu cea mai inalta distinctie cursurile Scolii Superioare de Muzica din Würzburg parcurgand ulterior traseul clasic pentru a deveni prim-dirijor la Würzburg, Hanovra,
Braunschweig si director artistic la Magdeburg. Recent Schaller a realizat un proiect care i-a adus unul dintre cele mai importante premii germane din domeniul muzicii clasice – Premiul ECHO Klassik / 2010 – acordat celei mai
bune inregistrari din categoria „opera secolului 19”. Este vorba despre prima auditie absoluta a operei Merlin de Karl Goldmark in forma concertanta si inregistrata pe CD la pupitrul propriei sale formatii – Orchestra Festivalului „Ebracher Musiksommer”.

Biletele se gasesc la Casa de Bilete a Salii Radio (Str. G-ral Berthelot nr. 60 – 64, sector 1) si prin reteaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending