Connect with us

Life Style

Duminică, de la ora 16.00, campania Restaurare ajunge în centrul ţării

Published

on

Duminică, 4 octombrie, de la ora 16.00, TVR 1 va difuza episodul trei al campaniei Restaurare, prin care publicul este chemat să voteze care dintre cele monumentele prezentate să intre în finala pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării.

În acest episod, monumentele alese sunt din zona Braşov-Sibiu: Biserica fortificată de la Dealu Frumos, Cetatea Făgăraşului, şi Castelul (primăria) de la Budila, iar filmele de prezentare au fost realizate de Ileana Ploscaru Panait.

Aşa cum prevede formatul acestui program, episodul de duminică va începe cu anunţarea câştigătorului din episodul precedent. Acesta va fi ales în baza numărului de voturi primite de la publicul larg din duminica difuzării, până vinerea următoare la miezul nopţii. Din acest motiv, nu putem anunţa de pe acum voturile primite de Sinagoga veche din Cetatea Timişoarei, Calea ferată Anina Oraviţa şi Cula de la Şiacu- Gorj, dar cert este că unul dintre aceste trei monumente a primit un număr record de voturi, care depăşeşte dublul voturilor celorlalte două monumente luate la un loc!

Proiectul Restaurare a fost lansat în 20 septembrie şi deja au fost înregistrate peste 4.800 de voturi din partea telespectatorilor. În plus, pe site-ul www.tvr.ro/restaurare a fost creat un spaţiu în care publicul larg poate să îşi exprime opiniile şi să pledeze pentru un monument sau altul.

Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi” din 4 octombrie:

1. Biserica fortificată de la Dealu Frumos

Biserica luterană a fost construită iniţial ca bazilică romană în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Ulterior, edificiul se transformă din motive strategice. Navele laterale sunt supraînălţate şi boltite în reţea, pe partea de vest a navei se ridică un turn cu dublă funcţionalitate, iar în interiorul bisericii se sapă o fântână.

Biserica a fost iniţial înconjurată de o fortificaţie de plan rectangular cu turnuri de colţ scoase în exterior. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, fortificaţia este lărgită şi se construieşte un turn pentagonal.

2. Castelul (primăria) de la Budila, jud. Braşov

Comuna Budila, numită şi „comuna cu trei castele”, este situată la 19 km de municipiul Braşov şi 13 km de Săcele. Singurul castel care a păstrat ceva din fastul şi eleganţa castelelor de odinioară din Budila este Beldy Ladislau, declarat monument istoric, ce adăposteşte în prezent sediul Primăriei Budila. Element arhitectonic rămas aproape intact, la fel de frumos şi impunător ca acum 300 de ani, singurul loc mai greu de devastat, este tavanul. Sculptat în lemn, cu arabescuri, luceşte de parcă ar fi fost lăcuit recent.

3. Cetatea Făgăraşului

Cetatea Făgăraşului (monument din secolele XIV – XVII) este o veche aşezare voievodală care a trecut, rând pe rând, de la un domnitor la altul. Apărată de un şanţ de apă şi ziduri ce odinioară erau puternic fortificate, cetatea păstrează încă un aspect impunător. Complexul feudal Făgăraş – cetatea, ridicată în sec. al XIV-lea şi castelul, construit la jumătatea sec. al XVII-lea, prin dublarea zidurilor exterioare (fortificaţie de apărare şi reşedinţa princiară), este monument unicat în ţară şi printre puţinele de acest gen din Europa. După părerea istoricilor, cetatea a fost una din reşedinţele legendare ale lui Negru Vodă.

www.tvr.ro

Facebook Comments Box

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

id="ads-radardemediaro-sidebar">
Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending