Connect with us

Reportaj

Duminică, la ”Asta-i România!, Oameni uitați în beznă

Published

on

Foto Credit: KANAL D

Duminica aceasta, de la ora 14:30, reporterii „Asta-i România!”, emisiunea prezentată de Mihai Ghiță, merg în casele românilor de rând unde apa curentă sau electricitatea sunt un lux la care nu pot avea acces. Într-o lume în care ni se cere să stingem becurile și să reducem consumul, există case în România în care becul nu s-a aprins vreodată.

Sunt oameni uitați în beznă, nevoiți să trăiască în anul 2022 ca în urmă cu un secol. În ediția din această duminică îi veți cunoaște pe membrii Ureche care trăiesc într-un cătun din Bistrița. La lumina unei lămpi palide cei trei copii ai familiei visează la ziua în care vor avea un televizor.  

Răsfirat pe dealuri, cătunul în care locuiește familia Ureche e blestemat parcă să se pustiască și, rând pe rând, oamenii să plece de aici. Tatăl străbate zilnic opt kilometri, indiferent de vreme, până în civilizație, în centrul comunei, și înapoi,  iar din cauză că nu au curent electric alimentele nu pot fi păstrate mai mult de două zile.

Dar nimic parcă nu e prea mult și prea greu când vine vorba de binele copiilor, care nu știu ce este dincolo de dealurile pustii din Țara Năsăudului, unde au venit pe lume. Munții Bârgăului sunt ai lor, sunt învățați cu viața aspră de afară, cu drumul greu până în civilizație și cu întunericul din casă.

Deși trăiesc la țară, în grădina nu au decât cartofi și ceapă. Sunt singurele două legume care cresc în pământul acesta, așa că totul trebuie cumpărat și cărat în spate până acasă.  Pentru a reuși să facă aceste lucruri, insă, e nevoie nu doar de forță, ci mai ales de bani.

Tot duminică, la „Asta-i România!” mergem, prin intermediul emisiunii, mai aproape de capitala țării, la Găujani, în Giurgiu, unde îi vom cunoaște și pe oamenii unei comune care dezbat năstrușnica idee a europenilor de a face duș în doi, sau baie de unul singur în …lighean. Obișnuit să se scalde în ligheanul umplut cu apă încălzită vara la soare și iarna pe aragaz, românul spune pas ideii de a economisi energia. Trăim în țara în care 3 din 10 oameni se spală încă la lighean și pentru care dușul e o necunoscută. Chiar și în București, lipsa apei calde i-a determinat pe locuitori să revină la obiceiurile de acum 30 de ani.

Nu ratați o ediție de colecție „Asta-i România”, prezentată de Mihai Ghiță, duminică, de la ora 14:30, la Kanal D.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

id="ads-radardemediaro-sidebar">
Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending