Life Style
Campania Restaurare pune în revistă Cetatea medievală Aiud, Castrul roman de la Porolissum, Cetatea medievală Oradea
Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16.00, la TVR 1 va fi difuzat episodul 8 al campaniei Restaurare, care ajunge în zona de Nord-Vest a ţării. Cele trei monumente selectate pentru a intra în competiţia pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării sunt: Cetatea medievală Aiud (judeţul Alba), Castrul roman de la Porolissum (judeţul Zalău), şi Cetatea medievală Oradea.
Filmele de prezentare ale monumentelor sunt realizate de Ileana Puzdreac, iar „avocaţii” care vor pleda pentru ele sunt: istoricul de artă Doina Mândru, Gianina Corondan şi Cristian Tabără.
La începutul ediţiei de duminică, gazda Cătălin Sava va anunţa monumentul din episodul trecut care a obţinut cele mai multe voturi şi s-a calificat în finala campaniei. Pe parcursul acestei săptămâni, telespectatorii au avut de ales între: Turnul medieval din Ardud (judeţul Satu Mare), Topitoria de aur Logolda de la Cavnic (judeţul Maramureş) şi Cetatea Sighişoara (cu turnul Cositorarilor, turnul Croitorilor şi zidul de incintă). Apoximativ 4.000 de telespectatori au votat pentru aceste trei monumente, numărul total de voturi înregistrare de la începutul campaniei şi până acum depăşind 20.000.
Monumentul declarat duminică învingător se va alătura celor şase finaliste de până acum: Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, linia ferată Oraviţa-Anina, Cetatea Făgăraşului, cinematograful de la Băile Govora, Vila Elisabeta de la Băile Herculane şi Ansamblul Arheologic Tropaeum Traiani din Adamclisi, judeţul Constanţa.
Mai multe informaţii puteţi afla accesând pe site-ul www.tvr.ro/restaurare.
Iata o scurtă prezentare a celor trei „concurenţi” din 8 noiembrie:
1 Cetatea medievală Aiud
Cetatea Aiud este unul dintre cele mai importante edificii medievale ale Transilvaniei. În interiorul cetăţii sunt amplasate două edificii de cult: Biserica Reformată şi Biserica Luterană şi patru edificii din secolele XVIII şi XIX, aparţinând acum cultului reformat calvin. Cladirea, cu plan dreptunghiular, a beneficiat doar de câteva reparaţii, în urmă cu peste două decenii. Ea se compune din două părţi distincte: turnul porţii şi clădirea exterioară incintei cetăţii, alipită turnului, compusă dintr-un parter acoperit cu bolţi de cărămidă şi un etaj. În palat funcţionează în prezent Muzeul de Istorie din Aiud.
2 Castrul roman de la Porolissum
Porolissum este unul dintre cele mai mari şi bine păstrate situri arheologice din România. Porolissum este un toponim dacic, cu sensul de „loc de trecere”, „trecătoare”. Aşezarea militară şi civilă ia fiinţă încă din timpul lui Traian, în anul 106 e.n., ca un punct de legătură între drumurile comerciale şi de apărare a trecerii principale dinspre Carpaţi spre Dacia Porolissensis. Săpăturile arheologice au scos la iveală faptul că aşezarea a beneficiat încă de la început de un plan urbanistic bine stabilit: drumuri realizate din dale de piatră, clădiri civile, un amfiteatru, temple, băi, apeducte, vaste necropole.
3 Cetatea medievală Oradea
Cetatea medievală Oradea, compusă dintr-un fort pentagonal, cu ziduri flancate de cinci bastioane, datează din secolul al XVI-lea, fiind refăcută în secolul XVIII. Între anii 1945-1989 cetatea a fost, în mare parte, obiectiv militar, utilizat atât de Ministerul de Interne, cât şi de Ministerul Apărării Naţionale. După 1975 vor intra în cetate şi o serie de depozite en-gros, accelerând procesul de degradare a cetăţii. Acesta continuă, din păcate, şi în prezent pentru stoparea sa şi restaurarea cetăţii orădene fiind necesare fonduri substanţiale, posibile doar printr-un proiect de anvergură.
- ADVERTORIALE2 săptămâni ago
PUBLICĂM ADVERTORIALE SEO ADAPTATE BUGETULUI TĂU!
- Vedete2 săptămâni ago
Nu se mai ascund! Denise Rifai impreună cu un bărbat celebru pe litoral
- Horoscop3 săptămâni ago
Cele două zodii care primesc vestea vieții lor în septembrie. Li se îndeplinește dorinţa cea mai mare
- Vedete3 săptămâni ago
Cum a fost dată afară Teo Trandafir și câți bani va lua de la Kanal D!
- Monden2 săptămâni ago
Fosta prezentatoare TV, Mona Nicoloci scoate la iveală informații despre rivalitatea cu Andreea Esca
- Reality Show2 săptămâni ago
Cutremur la ANTENA 1! Şoc imens la Mireasa! Celebrul post de televiziune în mijlocul unui scandal de zile mari
- Horoscop2 săptămâni ago
Cele 4 zodii care primesc puteri nebănuite de la echinocțiul de toamnă. Renasc din propria cenușă
- Horoscop2 săptămâni ago
Singurele zodii pentru care se schimbă totul până la finalul lunii septembrie. Vești bune pentru Berbeci, Lei și Fecioare
- Vedete2 săptămâni ago
Vedeta Neatza de la Antena 1, la un pas de moarte după un accident cumplit! Teo Trandafir a intervenit imediat
- Reality Show7 zile ago
Ce a decis ANTENA 1 cu privire la reality-show-ul pe care îl aşteaptă toată țara
- Emisiuni2 săptămâni ago
Incredibil emisiunea Starea Nației prezentată de Dragoș Pătraru revine intr-un alt mod!
- Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 11 – 17 septembrie 2023
- TV Divertisment Show2 săptămâni ago
KANALD dă lovitura de grație ANTENEI 1 şi PRO TV-ului! Duelul audiențelor va fi crâncen! CREIERELE vs VIDEOCHATISTELE! “Parteneriatul nostru cu publicul isteț de televiziune continuă!”
- Horoscopo săptămână ago
Zodiile protejate de Dumnezeu la început de octombrie 2023. Le va merge bine pe toate planurile
- Vedete4 zile ago
Drama care l-a marcat pe Andrei Ștefănescu. Artistul a fost trădat de oamenii în care avea cea mai mare încredere: „Chinuitor”
- Vedete2 săptămâni ago
Cum a reacționat Gina Pistol după ce a văzut-o pe Irina Fodor în locul ei la Chefi la Cuțite?