Ecaterina Andronescu, subiect de discutii in CNA
Connect with us

ALL MEDIA

Ecaterina Andronescu, subiect de discutii in CNA

Published

on

Un spot publicitar pentru promovarea egalităţii de şanse în care a apărut Ecaterina Andronescu a fost analizat joi de CNA, membrul Narcisa Iorga spunând că publicitatea în legătură cu oamenii politici este interzisă în afara campaniei, însă propunerea sa de interzicere a clipului a fost respinsă, informeaza Agentia Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, un spot publicitar pentru proiectul “Împreună pentru informarea, conştientizarea şi promovarea egalităţii de şanse şi gen”, în care a apărut şi Ecaterina Andronescu. Spotul a fost difuzat în luna decembrie la mai multe televiziuni.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că respectivul spot încalcă articolul 139 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia “Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”, pentru că Ecaterina Andronescu este senator.

Astfel, Narcisa Iorga a propus aplicarea unei decizii de intrare în legalitate în cazul acestui spot, fapt care presupune că acesta nu mai poate fi difuzat până nu este modificat astfel încât să respecte legislaţia audiovizualului.

Însă, propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (6) pentru a fi aplicată. “Pentru” intrarea în legalitate a respectivului spot publicitar au votat patru membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Lorand Turos şi Laura Georgescu), în timp ce “împotrivă” au votat Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea.

Narcisa Iorga a spus că nu este nicio diferenţă între acest spot cu senatorul PSD Ecaterina Andronescu, care poate emite în continuare pe posturile TV cu acordul CNA, şi un alt spot publicitar interzis de la difuzare de CNA în anul 2009, în care apărea Monica Iacob Ridzi, care la vremea respectivă era ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL.

“Eu nu văd nicio diferenţă între cazul Monica Ridzi şi cazul Ecaterina Andronescu. Una era ministru, cealaltă este senator. Singura diferenţă era că una era de la PDL şi cealaltă este de la PSD. Eu nu citesc altfel acest articol 139 (…). Este un om politic de la PSD care are voie să facă publicitate, iar dacă este de la PDL nu are voie. Sunt curioasă dacă mâine apar alte spoturi publicitare cu oameni politici de la PDL, parlamentari, primari, ce or fi ei, tot aşa votaţi? Dacă, de mâine încolo, toţi oamenii politici apar în spoturi publicitare la orice, ce facem?”, a întrebat Narcisa Iorga în şedinţa de joi a CNA.

În schimb, membrul CNA Lorand Turos a atras atenţia că el nu vrea ca membrii Consiliului să meargă “pe o latură politică a discuţiilor”. El a precizat însă că nu s-ar bucura ca în viitor în spoturile publicitare difuzate în afara campaniei electorale să apară politicieni.

“Consiliul face şi desface, poate să interpreteze într-un fel sau altul. Eu, sincer, nu mă bucur, dar accept această interpretare a Consiliului în urma acestui vot. Sincer nu m-aş bucura ca în viitor, în diferite reclame, spoturi publicitare, plătite sau neplătite, din bani privaţi sau din bani europeni, să apară politicieni. Eu cred că realizatorii spotului sau cei care probabil cu bună intenţie s-au alăturat acestei campanii nu ştiau exact această prevedere a Codului şi ce era în spatele acestei prevederi când s-a formulat (…) Dar, în naivitatea mea, am încrederea că politicienii nu vor abuza de interpretarea pe care am dat-o astăzi şi că politicienii nu vor apărea în spoturi publicitare plătite sau neplătite”, a mai spus Lorand Turos.

În schimb, membrul CNA Christian Mititelu a spus că în cazul acestor spoturi este importantă şi cauza.

“Sunt unii care i-au reproşat în Marea Britanie prinţului Charles că a făcut reclamă unei alte ţări, România (…) Te mai uiţi şi la cauză”, a spus Christian Mititelu. El a precizat că în privinţa spotului cu Ecaterina Andronescu cauza era “egalitatea de şansă”. Mititelu a spus că nu ştie dacă Ecaterina Andronescu a avut de câştigat din apariţia în acest spot, însă “cauza poate că a câştigat”, pentru că Ecaterina Andronescu este o persoană “mai respectată şi care nu e aşa partizană ca politician”.

“Dacă noi ar trebui să aplicăm legea ca o maşinărie, probabil că nu ar mai fi nevoie de noi. Ar fi un calculator care ar aplica legea pur şi simplu fără să se uite nimeni cu minte şi cu spirit la ce se întâmplă acolo. E foarte importantă cauza pentru care se face această campanie”, a spus, la rândul său, membrul CNA Cristina Trepcea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a întrebat retoric dacă Ilie Năstase poate fi considerat sau nu om politic, având în vedere că a fost membru de partid şi a candidat la primăria Capitalei. Ea s-a referit la faptul că Ilie Năstase apare în numeroase reclame, chiar dacă a candidat la un moment dat pentru o funcţie politică.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de joi, CNA a analizat un alt spot publicitar la detergentul Bonux. În acest spot era folosit incorect cuvântul “todeuna” în loc de “întotdeauna”.

În acest caz, la propunerea Narcisei Iorga, CNA a decis să aplice o decizie de intrare în legalitate, fapt care presupune că acesta nu mai poate fi difuzat în forma în care încalcă legislaţia audiovizualului.

Spotul respectiv încalcă articolul 83 din Codul audiovizualului, potrivit căruia “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română”.

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending