Connect with us

Eurovision

Eurovision, de la prima editie pana in prezent – Povestea Eurovision 2009 – Norvegia, castigatoare cu adevarat meritorie, Elena Gheorghe..o dezamagire

Avatar

Published

on

Concursul Muzical Eurovision 2009 a fost a 54-a ediție a Concursului Muzical Eurovision. A avut loc între 12 și 16 mai 2009 la Stadionul Olimpic din Moscova, Rusia.

Concursul a fost câștigat de Alexander Rybak din Norvegia și cântecul său, “Fairytale”, care a primit cel mai mare punctaj din istoria Eurovisionului, și anume 387 de puncte (Până atunci, cel mai mare scor l-a avut Finlanda în 2006 cu 292 de puncte). Locul al doilea a fost ocupat de Islanda, al treilea, de Azerbaidjan, al patrulea, de Turcia, și al cincilea, de Regatul Unit (cel mai bun loc al lor din 2002).

După criticarea sistemului de votare în urma Concursului din 2007, procedura a fost schimbată prin reintroducerea unui juriu național alături de televot, în timp ce formatul semifinalelor a rămas același. 42 de țări au participat la concurs. Slovacia a revenit printre participanți, în timp ce San Marino s-a retras din cauza problemelor financiare. Letonia și Georgia și-au anunțat inițial intenția de a părăsi concursul, dar prezența lor a fost confirmată ulterior de Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU).

Totuși, Georgia s-a retras într-adevăr, după ce EBU i-a respins melodia, care încălca regulile concursului.
Concursul a avut loc în Rusia, ca urmare a victoriei lui Dima Bilan la Concursul din 2008 din Belgrad, Serbia, cu melodia “Believe”.

Canalul 1 a propus desfășurarea concursului în Stadionul Olimpic din Moscova, propunerea fiind evaluată de EBU și confirmată pe 13 septembrie 2008. Directorul general al stadionului, Vladimir Ciurilin, a infirmat zvonuri privind reconstrucția de urgență a clădirii: “Nu va fi nevoie pentru Concursul Muzical Eurovision. Acum putem primi până la 25 000 de specatori”.

Televiziunea gazdă, Canalul 1, a prezentat sigla secundară și tema concursului pe 30 ianuarie 2009. Sigla secundară e bazată pe o pasăre fantastică, folosită în mai multe culori. Ca și în ceilalți ani, sigla secundară a fost prezentată alături de sigla standard. Începând din 2001, 2009 a fost primul an în care concursul nu a avut slogan.

Aspectul scenei a fost realizat de designerul John Casey și s-a bazat pe tema avangardei rusești contemporane. Casey, care a creat și scena Concursului Muzical Eurovision 1997 în Dublin, a fost implicat în designul pentru anii 1994 și 1995. Casey a explicat că diversele ecrane LED formează produsul final. Mai mult, porțiuni mari ale scenei se puteau mișca, inclusiv secțiunea circulară centrală formată din ecrane LED curbate, care pot fi mutate astfel încât să ofere o senzație diferită fiecărei piese.

„Cărțile poștale” (filmulețele dintre interpretări) au fost întocmite astfel:

Miss World 2008, Xenia Suhinova apare;
Un grup de clădiri celebre, monumente și peisaje din țara repectivă sunt arătate, interschimbate tridimensional ca paginile unei cărți;
Suhinova reapare, purtând o pălărie formată din elementele enumerate mai sus, având o coafură diferită de fiecare dată, și un tricou în culorile steagului țării. La dreapta apare sigla secundară, alături de numele țării; În cartea poștală a Rusiei, Suhinova arată la fel ca la începutul fiecărui filmuleț și nu are nici o coafură diferită.

În final, o expresie în rusă transliterată și traducerea ei în engleză sunt afișate (de exemplu, Spasibo și Thank you).

În urma publicării listei finale de participanți de către EBU, 42 de țări și-au confirmat participarea la concursul din 2009, inclusiv Slovacia, care a revenit după 11 ani de absență.

Georgia și-a anunțat retragerea din cauza războiului din Osetia de Sud din 2008, în semn de protest față de diplomația externă a Rusiei, dar a decis ulterior să participe, inspirată de victoria sa la Eurovision Junior 2008 și cele 12 puncte primite de la Rusia în același concurs. În cele din urmă, țara a părăsit competiția din cauza referințelor politice incluse în piesa cu care ar fi participat în Moscova.

Au apărut zvonuri în legătură cu participarea și întoarcerea în concurs a San Marinoului și a Monacoului. Télé Monte Carlo, televiziunea monegască, a confirmat că discutase cu EBU despre o posibilă întoarcere a Monacoului la Concursul din 2009. În același timp, s-a zvonit și că San Marino s-ar fi retras din cauza rezultatului slab la concursul din 2008. În final, s-a dezvăluit adevărata cauză a retragerii, și anume dificultățile financiare.

Televiziunea Letonă, LTV, și-a anunțat retragerea pe 17 decembrie 2008, la 3 zile după termen, tot din cauze financiare. LTV a încercat apoi să discute cu EBU pentru a găsi o soluție. Pe 20 decembrie 2008, EBU și Canalul 1 Rusia au căzut de acord să nu penalizeze Letonia pentru retragerea târzie. Totuși, pe 12 ianuarie 2009, s-a confirmat participarea Letoniei la Concursul din 2009.

Fiecare țară și-a ales piesa printr-un proces propriu de selecție. Artiști precum Chiara (Malta 1998, Malta 2005) și Sakis Rouvas (Grecia 2004), s-au întors în competiție. Friðrik Ómar, component al formației Euroband (Islanda 2008) a avut una din vocile de fundal pentru piesa “Is It True?”.

Finala concursului a avut loc pe 16 mai 2009 la Stadionul Olimpic din Moscova, iar semifinalele, pe 12 și 14 mai. 37 de țări au participat în semifinalele concursului, iar Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia și Spania s-au calificat automat în finală. Finala a cuprins cele 5 țări precalificate și câte 10 țări din fiecare semifinală. La o ședință din Atena, în iunie 2008, s-au discutat despre posibile schimbări ale formatului concursului din 2009, o propunere fiind aceea ca “Big Four” (“marile patru”) să-și piardă locul automat în finală. Totuși, s-a confirmat că aceste țări vor continua să se califice automat.

Reacția EBU la nemulțumirile televiziunilor în legătură cu votul politic și al diasporei a fost să evalueze procedura de votare folosită în concurs și să aducă o schimbare. Organizatorii concursului au trimis televiziunilor participante un chestionar în legătură cu sistemul de votare, iar un colectiv de referință a încorporat răspunsurile în sugestii pentru schimbarea formatului. TVP, postul polonez, a sugerat ca un juriu internațional similar cu cel folosit la Concursul de dans Eurovision 2008 să fie introdus în Concursul Muzical Eurovision, pentru a reduce impactul voturilor între vecini și pentru a pune în evidență valoarea artistică a cântecelor.

S-a decis ca, pentru finala concursului, voturile fiecărei țări să fie decise printr-o combinație între televot și juriul național, fiecare contând în proporție de 50%. Metoda selectării țărilor calificate din semifinale a rămas la fel, 9 țări calificându-se prin televot, iar a zecea având piesa favorită a juriului dintre celelalte participante în semifinala respectivă.

Edgar Böhm, directorul secțiunii de divertisment al televiziunii austriece, ORF, a constatat că formatul anului 2008, cu 2 semifinale, “încă integrează grupuri de țări care vor fi favorizate în procesul de votare” și că, “dacă un regulament clar în privința organizării semifinalelor nu este întocmit de EBU, Austria nu va participa în Moscova 2009”. În ciuda introducerii votului juriului în finală, Austria nu a revenit în concurs în 2009.

În vinerea de 30 ianuarie 2009, a avut loc tragerea la sorți pentru împărțirea țărilor în cele două semifinale. Numele țărilor participante au fost așezate în șase urne, în funcție de modul în care acestea au votat în edițiile precedente. După împărțirea celor 38 de țări în semifinale, s-a stabilit ca Germania și Regatul Unit să voteze în prima semifinală, iar Franța, Rusia și Spania, în a doua. Tragerea la sorți care a hotărât ordinea de intrare în concurs a avut loc pe 16 martie 2009.

37 de țări au participat în una dintre cele două semifinale ale concursului.

Semifinala 1

Prima semifinală a avut loc în Moscova pe 12 mai 2009.
Germania și Regatul Unit au votat în această semifinală.

Semifinala 2

Cea de-a doua semifinală a avut loc în Moscova pe 14 mai 2009.
Franța și Rusia au votat în această semifinală. Se decisese ca și Spania să voteze în această semifinală, dar, din cauza organizării defectuoase a grilei de programe, semifinala a fost difuzată cu întârziere, iar telespectatorii spanioli nu au avut ocazia de a vota, deci a fost folosit votul juriului spaniol.

Finaliștii au fost:

“Big Four” (Franța, Germania, Regatul Unit și Spania).
Țara gazdă, Rusia.
Cele 20 de țări calificate în urma semifinalelor.
Finala a avut loc în Moscova pe 16 mai 2010, la ora 19:00 (UTC) și a fost câștigată de Norvegia.

Iata clasamentul din finala –

1. Norvegia – Alexander Rybak “Fairytale”
2. Islanda – Yohanna “Is It True?”
3. Azerbaidjan – Aysel Teymurzadə și Arash Labaf “Always”
4. Turcia – Hadise “Düm Tek Tek”
5. UK – Jade Ewen “It’s My Time”
6. Estonia – Urban Symphony “Rändajad”
7. Grecia – Sakis Rouvas “This Is Our Night”
8. Franta – Patricia Kaas “Et s’il fallait le faire”
9. Bosnia – Regina “Bistra voda”
10. Armenia – Inga si Anush “Jan Jan”
11. Rusia – Anastasia Prîhodko “Mamo”
12. Ucraina – Svitlana Loboda “Be My Valentine! (Anti-Crisis Girl)”
13. Danemarca – Niels Brinck “Believe Again”
14. Moldova – Nelly Ciobanu “Hora din Moldova”
15. Portugalia – Flor-de-Lis “Todas as ruas do amor”
16. Israel – Noa si Mira Awad “There Must Be Another Way”
17. Albania – Kejsi Tola “Carry Me in Your Dreams”
18. Croatia – Igor Cukrov si Andrea Šušnjara “Lijepa Tena”
19. Romania – Elena Gheorghe “The Balkan Girls”
20. Germania – Alex Swings Oscar Sings! “Miss Kiss Kiss Bang”
21. Suedia – Malena Ernman “La voix”
22. Malta – Chiara Siracusa “What If We”
23. Spania – Soraya Arnelas “La noche es para mí”
24. Lituania – Sasha Son “Love”
25. Finlanda – Waldo’s People “Lose Control”

Piesa castigatoare –

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eurovision

TVR 1, va transmite, sambata seara show-ul Eurovision: „Europe Shine a Light”

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Sâmbătă 16 mai, de la ora 22.00, românii de pretutindeni se conectează la Europa şi urmăresc, în direct la TVR 1HD şi TVR Internaţional, evenimentul special transmis de televiziunea olandeză şi EBU simultan în toate cele 41 de ţări care ar fi trebuit să participe în acest an la Concursul Internaţional Eurovision. 

În ziua în care artiştii sperau să urce pe scena de la Rotterdam în marea finală Eurovision, ei vor participa la acest inedit eveniment fără să se deplaseze de acasă. Dintre ei nu va lipsi Roxen, reprezentanta României din acest an, care va concura pentru ţara noastră la Eurovision 2021. În această sâmbătă, pentru prima dată în istoria Eurovision, reprezentanţii din ţările participante nu vor fi competitori, ci își vor reuni vocile, ca o punte peste întreaga Europă, în piesa câștigătoare a anului 1997, „Love Shine a Light”.

Spectacolul ”Europe Shine a Light” va fi o producție unică ce va trece în revistă pe scurt cele 41 de piese calificate în acest an, dar va include şi momente speciale ale unor artiști cunoscuți din istoria Eurovision. Gali Atari, cea care a câștigat Eurovision 1979, va interpreta hitul său, „Hallelujah”, împreună cu un cor în care se vor regăsi foști participanți la Eurovision Junior. De asemenea, îi vom revedea pe suedezul Måns Zelmerlöw cu „Heroes”, piesa cu care a câștigat ediția din 2015 a concursului, pe Marija Šerifović din Serbia, care ne va emoționa cu a sa „Molitva”, câștigătoare în 2007, precum și pe Netta (Israel, 2018), cu o nouă piesă purtând un mesaj special despre vremurile pe care le trăim.

Unele dintre surprizele show-ului de duminică vor fi momentele oferite de campionul Eurovision Duncan Laurence, care va interpreta în premieră absolută noul său single, „Someone Else”, dar şi de Orchestra Filarmonică din Rotterdam, care își va pune amprenta asupra spectacolului cu moment special. Gazda BBC Eurovision Graham Norton și senzația YouTube-ului din Olanda NikkieTutorials vor apărea, de asemenea, în transmisiunea live.

Sietse Bakker, producătorul executiv al celei de-a 65-a ediții Eurovision, a declarat: „Dorim ca acest show să îi pună în valoare pe cei 41 de artiști care ar fi trebuit să apară la Rotterdam, dar și să-i inspirăm pe cei de acasă și să conectăm oamenii din Europa și nu numai, în aceste timpuri dificile. Desigur, nu îi vom uita pe cei afectați de criza coronavirus și pe cei care fac toate eforturile să îi țină piept acesteia. Haideți să facem din acesta un moment de neuitat în istoria Eurovision!”.

Fanii Eurovision din toată lumea vor fi și ei prezenți, și nu oricum, ci într-un uriaș cor care i se va alătura regelui neîncoronat al Eurovisionului, Johnny Logan, triplu câștigător al concursului, în piesa What’s Another Year. Europa va străluci sâmbătă noapte nu doar prin muzică, artişti şi fani, ci şi prin imagini ale celor mai reprezentative şi frumoase locaţii din cele 41 de ţări participante, luminate în noapte, într-un mesaj comun al speranţei şi solidarităţii.

 „Pentru prima dată la Eurovision nu vor fi jurii sau voturi, toată lumea se va bucura de feeria muzicii, ascultând cântece mai vechi şi mai noi care au făcut istorie la Eurovision de-a lungul anilor. Haideţi să ne alăturăm sâmbătă seară sutelor de milioane de telespectatori de pretutindeni şi să ne bucurăm împreună de magia Eurovision, într-un spectacol cum nu a mai fost şi cum nu cred că va mai fi vreodată”- ne invită Liana Stanciu, şefa delegaţiei noastre la Eurovision din acest an.

Gazdele show-ului vor fi prezentatorii olandezi Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 și 2007) și Jan Smit.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

TVR a decis: Roxen va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2021

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Pornind de la prevederile Regulamentului Eurovision Song Contest cu privire la selecțiile naționale și în acord cu partenerul său Global Records, Televiziunea Română a decis să o susțină pe Roxen ca reprezentantă a României la ediția din 2021 a Eurovision Song Contest.

În conformitate cu clarificările aduse de către organizatori, țările participante la concurs au libertatea de a păstra reprezentantul desemnat pentru ediția din acest an sau pot alege un alt artist.  Prevederile

Regulamentului cu privire la melodia interpretată rămân însă aceleași, astfel încât respectiva melodie va trebui să fie lansată public după data de 1 septembrie 2020″

„Televiziunea Română a așteptat confirmarea oficială din partea organizatorilor cu privire la posibilitatea participării interpreților selectați pentru ediția din acest an, a discutat cu partenerul Global Records și a decis ca Roxen să rămână reprezentanta României la acest prestigios concurs pentru ediția din 2021.  În aceste momente complexe, ne bucurăm să putem valoriza astfel investițiile de resurse în organizarea Selecției Naționale 2020 și să respectăm, totodată, votul de încredere acordat deja lui Roxen. Trăim astăzi o altă formă de normalitate, așa că Eurovision se va reașeza în inimile noastre cu altă forță la ediția viitoare. Am certitudinea că Roxen poate impresiona Europa prin atitudine, voce și prezență, chiar dacă piesa selectată nu a avut ocazia să o facă. Vom gasi alt cântec pe care să îl iubim sau nu, dar pe care să nu îl poată ignora nici un ascultător de muzică bună!“, a precizat Liana Stanciu, șef al delegației României la Eurovision Song Contest.

“Am primit cu bucurie și cu emoție această veste și vreau să le mulțumesc tuturor pentru încredere. Știu deja câtă dedicare și câtă muncă implică acest proiect, așa că sunt pregătită să-mi reiau programul pentru a reprezenta cât mai bine România la Eurovision 2021. Îmi pare rău că regulamentul nu-mi va permite să cânt „Alcohol You”, o piesă la care țin foarte tare, pe care însă o voi cânta ori de câte ori voi avea ocazia. Abia aștept să ne întoarcem la treabă și să producem cea mai bună melodie pentru Eurovision 2021!”, a declarat Roxen.

La ora actuală, organizatorii Eurovision Song Contest  – EBU, NPO, NOS, AVROTROS și orașul Rotterdam mențin dialogul cu privire la posibilitatea găzduirii concursului din 2021. De asemenea, continuă discuțiile cu privire lansarea unui CD oficial, care să includă toate piesele selectate pentru ediția din 2020.

 

Eurovision Song Contest 2020 urma să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, urmau să participe – alături de România – alte 40 de țări.

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest a fost anulată de către organizatori, conform anunțului făcut de aceștia în data de 18 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

În cadrul Selecției Naționale din acest an, piesa cu care Roxen a fost desemnată să reprezinte România la ESC2020 cu piesa a fost „Alcohol You”, de a cărei producţie s-a ocupat Viky Red, muzica fiind semnată de acesta alături de Ionuţ Armas iar textul a fost scris de Ionuţ Armas şi Breyan Isaac.

Decizia a fost luată în proporţie egală de public şi de juriul de specialitate, în cadrul spectacolului Finalei Naţionale organizată de Televiziunea Română pe 1 martie 2020, la Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” din Buzău.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii?

Redactia Radar de Media

Published

on

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest 2020 trebuia să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul “Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai.

Din cauza coronavirusului, evenimentul nu va mai avea loc, însă, reprezentanta României, Roxen, poate participa la concurs, anul viitor. Condiția ar fi ca aceasta să aleagă o altă melodie. Din cauza coronavirusului organizatorii evenimentului din Olanda au anunțat zilele trecute, că show-ul a fost anulat, urmând să vină cu noi precizări în cel mai scurt timp. Roxen, cea care ar fi trebuit să ne reprezinte la Rotterdam, ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie și nu cea care fusese aleasă pentru anul acesta.

„Am fost copleșiți de dragostea pe care familia Eurovision Song Contest a împărtășit-o de la decizia dificilă de a anula evenimentul 2020. EBU este foarte conștient de cât de mult va lipsi Eurovision Song Contest anul acesta. Universalitatea concursului, împreuna cu tradiția ți mândria noastră de a sărbători diversitatea prin muzică, sunt acum necesare mai mult ca oricând. Asadar, EBU și membrii săi explorează în prezent posibilități alternative, dar nu și un concurs, pentru a uni și bucura publicul din întreaga Europă în aceasta perioada provocatoare”, este mesajul postat pe contul de socializare Eurovision România.

Citeşte întreaga ştire: Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending