Connect with us

Eurovision

Eurovision, de la prima editie pana in prezent – Povestea Eurovision 2010 – Germania castiga lejer editia din Norvegia, Romania bifeaza al doilea podium din istorie

Avatar

Published

on

Concursul Muzical Eurovision 2010 a fost a 55-a ediție a Concursului Muzical Eurovision. Competiția a avut loc în arena Telenor, în suburbia municipală Bærum, Akershus, care e situată în partea de vest a zonei metropolitane a capitalei Norvegiei, Oslo. Acest fapt a fost determinat de victoria lui Alexander Rybak la Concursul din 2009 cu melodia „Fairytale”. A fost a treia oară când Norvegia găzduiește concursul, după anii 1986 și 1996. Semifinalele au avut loc pe 25 și 27 mai 2010, iar finala pe 29 mai 2010.

Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU) a anunțat că sistemul de votare folosit în semifinale va fi diferit față de anii precedenți, echilibrând voturile juriului cu votarea televizată. Întoarcerea orchestrei a fost de asemenea propusă, însă nefinalizată în cele din urmă. 39 de țări au participat, Georgia s-a întors în concurs, iar Andorra, Cehia, Ungaria și Muntenegru părăsindu-l. Inițial, și Lituania și-a anunțat retragerea, dar a fost mai târziu confirmată printre cei 39 de participanți confirmați de EBU.

150.000.000 NOK (17.000.000 €) au reprezentat bugetul inițial convenit de Ministrul Culturii, Trond Giske, și conducătorul televiziunii gazdă, Hans-Tore Bjerkaas. Este o sumă mai mare decât cea alocată Concursului din 2007 din Helsinki, dar mai mică decât bugetul Rusiei din 2009. Costurile reestimate pentru concert ajung la 211.000.000 NOK (24.000.000 €).

La o conferință de presă în Oslo din 27 mai 2009, s-a anunțat că spectacolul se va ține în reguinea metropolitană Oslo. NRK a declarat că Oslo este singurul oraș care oferă capacitatea și infrastructura dorite pentru susținerea concursului. Pe 3 iulie 2009, s-a decis că locul unde va avea loc competiția va fi recent construita arenă Telenor din municipiul Bærum din vecinătatea Osloului. Spectrul Oslo nu va găzdui concursul, din cauza mărimii și capacității reduse ale acestuia.

NRK a anunțat tema, sloganul și design-ul pentru concurs pe 4 decembrie 2009, marcând începerea oficială a sezonului Eurovision 2010. Logoul este format dintr-o serie de cercuri care se intersectează și reprezintă „oameni care se adună și diversitatea de emoții care cuprind Concursul Muzical Eurovision”. Pe lângă culoarea de bază, alb, logoul este disponibil și în negru, auriu și roz.

Ca în edițiile trecute, fiecare interpretare live a concurenților din fiecare țară a fost precedată de un scurt filmuleț. De-a lungul anilor, aceste filmulețe au reprezentat locuri din țara respectivă, iar de aici li se trage și denumirea de „cărți poștale”.

În 2010, cărțile poștale au respectat următoarea regulă:

Pe fundal sunt afișate imagini în direct cu audiența din sală, în timp ce bule galbene generate pe calculator zboară deasupra ei, formând harta țării ce urmează să-și interpreteze piesa.
Bulele se deplasează în dreapta camerei, după care apar imagini cu susținători din țara respectivă.
Apar imagini în direct cu interpreții pe scenă, pregătindu-se.
Imaginile cu susținători apar din nou.
Imaginile dispar, după care bulele se deplasează din nou în stânga și se recolorează, formând steagul țării.
Bulele se împrăștie și, în cele din urmă, dispar.

Înaintea anunțului oficial de pe 10 martie 2010, presa norvegiană a discutat despre posibili prezentatori. Gazdele NRK, Jon Almaas și Fredrik Skavlan, de la Nytt på nytt și, respectiv, Først & sist, sunt printre persoanele despre care s-a discutat, în timp ce perechea Thomas Numme-Harald Rønneberg a ieșit pe primul loc într-un sondaj de pe saitul ziarului Dagbladet. Cunoscutul prezentator Dorthe Skappel și-a exprimat interesul în prezentarea concursului și a ieșit pe locul doi în sondajul Dagbladet.

EBU a anunțat prezentatorii concursului pe 10 martie: Erik Solbakken, Haddy Jatou N’jie, și Nadia Hasnaoui. Solbakken și N’jie au deschis cele trei emisiuni, au introdus concurenții și au adus noutăți din camera verde, iar Hasnaoui a prezentat secțiunea de votare și a anunțat punctele de pe tabela cu scoruri. Ediția din acest an a fost a doua oară când concursul are mai mult de doi prezentatori, acest lucru întâmplându-se pentru prima dată în 1999.

Pe 11 octombrie 2009, EBU a anunțat că formatul semifinalelor va fi schimbat astfel încât rezultatele să fie determinate de o combinație în care în proporție de 50% contează votul juriului, iar cealaltă jumătate e reprezentată de votul televizat, similar cu finala. Voturile fiecărei țări vor fi determinate prin adunarea votului juriului cu rezultatele televotului. Țara de pe locul I din acest top va primi 12 puncte, a doua, 10 puncte, iar următoarele, de la 8 la 1 punct în funcție de rezultat. În cazul în care două țări au același punctaj, are prioritate cea cu mai multe voturi din partea publicului, cealaltă trecând pe locul următor. În fiecare semifinală, cele 10 țări care au obținut cel mai mare punctaj se vor califica în faza următoare. În finală, folosindu-se același algoritm, țara cu cele mai multe puncte va câștiga concursul. Pe 26 octombrie 2009, EBU a anunțat că liniile de votare vor fi deschise la începutul fiecărei emisiuni și închise la 15 minute de la finalul ultimei melodii participante.

Un grup de fani a început o campanie pe saitul de socializare Facebook pentru întoarcerea orchestrei la concursul din Oslo, pentru prima oară din 1998 până acum. Campaniei i s-au alăturat aproape 5.000 de oameni. Orchestra, folosită din primul concurs din 1956, a părăsit concursul după 1998, datorită dezvoltării rapide a tehnologiei de care se folosește muzica, variantele instrumentale ale pieselor devenind mai utile. Dezbateri cu privire la întoarcerea orchestrei au avut loc de atunci, dar EBU nu a planificat nicio schimbare. Jan Fredrik Heyerdahl, de la Orchestra Norvegiană de Radio, a spus că aceasta ar fi interesată să participe la concurs, în cazul în care EBU și NRK vor aproba acest lucru. În cele din urmă, nu a avut loc o astfel de modificare.

În timpul actului de interval, s-au afișat flashmob-uri din diferite orașe europene, alături de imagini din casele unor oameni obișnuiți și de un flashmob care a avut loc chiar în arena Telenor. Melodia pe care s-a dansat este „Glow”, interpretată de formația Madcon, prezentă în sală în acel moment.

Duminică, 7 februarie 2010, tragerea la sorți care a decis care țări vor concura în prima sau a doua semifinală a avut loc. Numele țărilor participante au fost repartizate în 5 urne, în funcție de modul în care au votat în concursurile precedente. Apoi, a avut loc tragerea la sorți, care a decis, de asemenea, în care jumătate a fiecărei semifinale au concurat țările și în care semifinală au votat țările direct calificate în finală (Franța, Germania, Spania, Regatul Unit și Norvegia).

Tragerea la sorți care a determinat ordinea interpretării pieselor în semifinale și în finală și ordinea în care au votat țările în finală a avut loc pe 23 martie 2010.

Pe 22 martie 2010, șefii de delegații ai țărilor participante s-au întâlnit la Oslo într-o ședință în care au predat conducerii Uniunii Europene de Radio-Televiziune variantele de studio ale pieselor muzicale intrate în concurs și au fost informați în legătură cu planul creativ din spatele producției concursului. Cum Ucraina nu a reușit să-și rezolve problemele de organizare a selecției naționale până la acea dată, nu a predat niciun cântec. Astfel, televiziunea ucraineană, NTU, a suportat o penalizare. Acesteia i s-a dat un nou termen pentru a-și prezenta piesa, pe 29 martie. NTU a luat o decizie finală pe 24 martie; astfel, cântecul Alyoshei, „Sweet People”, va concura din partea Ucrainei.

Georgia a anunțat că se va întoarce în concurs. Această țară s-a retras în anul 2009, din cauză că melodia sa, „We Don’t Wanna Put In”, a fost descalificată datorită referințelor politice care încălcau regulile competiției.

EBU a anunțat că a încercat mai mult să determine Austria, Italia și Monaco să revină la concursul din 2010. În septembrie 2009, directorul EBU, Bjørn Erichsen, a declarat în timpul unei conferințe de presă că „Austria se va întoarce”, că EBU „are motive să creadă că Luxemburg și Monaco” vor participa de asemenea și că „acum ne mai lipsește doar Italia”. La sfârșitul lunii octombrie 2009, managerul proiectului Eurovision 2010, Ola Sand, a declarat că „țări ca Monaco și Luxemburg au indicat că își doresc să participe la competiția de anul viitor din Norvegia”.

Totuși, reprezentanții posturilor de televiziune din Austria, Monaco și Luxemburg au respins sugestia ca aceste țări să participe la concurs. Wolfgang Lorenz, directorul ORF Austria, a informat că țara sa nu va participa atâta timp cât concursul va fi „ruinat de reguli”.

Télé Monte Carlo a declarat că Monaco nu se va întoarce la ediția din 2010 a Eurovisionului, în principal din cauza lipsei de resurse financiare pentru trimiterea unei melodii monegasce.

Grupul RTL a anunțat că existau discuții serioase cu privire la o posibilă reîntoarcere a Luxemburgului pentru prima oară după 1993, dar mai târziu a confirmat că țara nu va fi prezentă la concursul din 2010. Și San Marino a reflectat asupra unei noi participări în anul 2010. Totuși, după dezbateri cu artiști italieni, printre care și duetul gemenelor Paola & Chiara, postul SMRTV a fost informat să renunțe la participare, fiindcă nu a putut primi fonduri de la parlamentul sau sponsorii sanmarinezi.

EBU a comunicat cu singurul post al Liechtensteinului – 1FLTV – în vederea integrării acestuia în organizație și a participării la Eurovision. Directorul 1FLTV, Peter Kolbel, și-a exprimat interesul în participarea Liechtensteinului la Eurovision imediat ce postul va deveni membru cu drepturi depline al EBU, fapt ce s-ar fi putut realiza în decembrie 2009. Deci se pregătea să debuteze în anul 2010, luând în considerare un format de finală națională similar cu versiunea germană a seriei Idol, Deutschland sucht den Superstar. În noiembrie, 1FLTV a decis să nu devină membru EBU în decembrie, din motive financiare, excluzând posibilitatea unui debut în 2010. Postul va căuta alte oportunități de finanțare în viitor.

Din iulie până în decembrie 2009, 5 țări care au participat în 2009 au anunțat că se vor retrage în 2010. Cehia a declarat că părăsește concursul din cauza lipsei de interes din partea telespectatorilor cehi, după 3 eșecuri succesive în semifinală încă din anul debutului lor, respectiv 2007.

Postul național de televiziune al Andorrei, RTVA, a anunțat o reducere de 10% a bugetului său pentru anul 2010. RTVA se înscrisese la concurs. Totuși, fiind incapabil de a asigura fonduri suplimentare până la 11 decembrie 2009, a decis să se retragă. După retragerea acestei țări, mai mulți foști concurenți la Eurovision din partea Andorrei și-au exprimat dezamăgirea provocată de decizia RTVA și cred că națiunea va primi publicitate negativă din cauza neparticipării la concurs

Ungaria s-a retras din concurs, datorită dificultăților financiare ale televiziunii naționale, Magyar Televízió.

Muntenegru și televiziunea muntenegreană, RTCG, s-au retras din cauza problemelor financiare, sperând că vor reuși în consolidarea finanțelor după trei ani de la declararea independenței statului.

Postul Lituaniei, LRT, a anunțat inițial retragerea sa din concurs după ce a eșuat în a obține 90.000 euro pentru participare. Mai târziu, s-a confirmat că Lituania va participa, totuși, la Oslo. Fondurile au fost acordate de compania lituaniană Teo LT, care a făcut posibilă participarea Lituaniei.

Semifinale

Semifinala 1

Prima semifinală a avut loc în Oslo pe 25 mai 2010.
Franța, Germania și Spania au votat în această semifinală.

Semifinala 2

A doua semifinală a avut loc în Oslo pe 27 mai 2010.
Norvegia și Regatul Unit au votat în această semifinală.

Finală

Finala a avut loc pe 29 mai 2010 la arena Telenor, Bærum, Oslo, Norvegia, și a fost câștigată de Germania.
Franța, Germania, Norvegia, Regatul Unit și Spania s-au calificat direct în finală.
În urma celor 2 semifinale de pe 25 și 27 mai 2010, 20 de țări s-au calificat în finală. În total, 25 de țări au participat în finală.

Iata clasamentul editiei –

1. Germania – Lena Meyer-Landrut „Satellite”
2. Turcia – maNga „We Could Be The Same”
3. Romania – Paula Seling și Ovi Martin „Playing With Fire”
4. Danemarca – Chanée & N’evergreen „In a Moment Like This”
5. Azerbaidjan – Səfurə Əlizadə „Drip Drop”
6. Belgia – Tom Dice „Me and My Guitar”
7. Armenia – Eva Rivas „Apricot Stone”
8. Grecia – Giorgos Alkeos si Friends „OPA”
9. Georgia – Sofia Nijaradze „Shine”
10. Ucraina – Alyosha „Sweet People”
11. Rusia – Piotr Nalici „Lost and Forgotten”
12. Franta – Jessy Matador „Allez Olla Olé”
13. Serbia – Milan Stanković „Ovo je Balkan”
14. Israel – Harel Skaat „Milim”
15. Spania – Daniel Diges „Algo pequeñito”
16. Albania – Juliana Pasha „It’s All About You”
17. Bosnia – Vukašin Brajić „Thunder and Lightning”
18. Portugalia – Filipa Azevedo „Há dias assim”
19. Islanda – Hera Björk „Je ne sais quoi”
20. Norvegia – Didrik Solli-Tangen „My Heart Is Yours”
21. Cipru – Jon Lilygreen & The Islanders „Life Looks Better In Spring”
22. Moldova – SunStroke Project și Olia Tira „Run Away”
23. Irlanda – Niamh Kavanagh „It’s For You”
24. Belarus – 3+2 & Robert Wells „Butterflies”
25. UK – Josh Dubovie „That Sounds Good to Me”

Piesa castigatoare –

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

Eurovision

TVR 1, va transmite, sambata seara show-ul Eurovision: „Europe Shine a Light”

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Sâmbătă 16 mai, de la ora 22.00, românii de pretutindeni se conectează la Europa şi urmăresc, în direct la TVR 1HD şi TVR Internaţional, evenimentul special transmis de televiziunea olandeză şi EBU simultan în toate cele 41 de ţări care ar fi trebuit să participe în acest an la Concursul Internaţional Eurovision. 

În ziua în care artiştii sperau să urce pe scena de la Rotterdam în marea finală Eurovision, ei vor participa la acest inedit eveniment fără să se deplaseze de acasă. Dintre ei nu va lipsi Roxen, reprezentanta României din acest an, care va concura pentru ţara noastră la Eurovision 2021. În această sâmbătă, pentru prima dată în istoria Eurovision, reprezentanţii din ţările participante nu vor fi competitori, ci își vor reuni vocile, ca o punte peste întreaga Europă, în piesa câștigătoare a anului 1997, „Love Shine a Light”.

Spectacolul ”Europe Shine a Light” va fi o producție unică ce va trece în revistă pe scurt cele 41 de piese calificate în acest an, dar va include şi momente speciale ale unor artiști cunoscuți din istoria Eurovision. Gali Atari, cea care a câștigat Eurovision 1979, va interpreta hitul său, „Hallelujah”, împreună cu un cor în care se vor regăsi foști participanți la Eurovision Junior. De asemenea, îi vom revedea pe suedezul Måns Zelmerlöw cu „Heroes”, piesa cu care a câștigat ediția din 2015 a concursului, pe Marija Šerifović din Serbia, care ne va emoționa cu a sa „Molitva”, câștigătoare în 2007, precum și pe Netta (Israel, 2018), cu o nouă piesă purtând un mesaj special despre vremurile pe care le trăim.

Unele dintre surprizele show-ului de duminică vor fi momentele oferite de campionul Eurovision Duncan Laurence, care va interpreta în premieră absolută noul său single, „Someone Else”, dar şi de Orchestra Filarmonică din Rotterdam, care își va pune amprenta asupra spectacolului cu moment special. Gazda BBC Eurovision Graham Norton și senzația YouTube-ului din Olanda NikkieTutorials vor apărea, de asemenea, în transmisiunea live.

Sietse Bakker, producătorul executiv al celei de-a 65-a ediții Eurovision, a declarat: „Dorim ca acest show să îi pună în valoare pe cei 41 de artiști care ar fi trebuit să apară la Rotterdam, dar și să-i inspirăm pe cei de acasă și să conectăm oamenii din Europa și nu numai, în aceste timpuri dificile. Desigur, nu îi vom uita pe cei afectați de criza coronavirus și pe cei care fac toate eforturile să îi țină piept acesteia. Haideți să facem din acesta un moment de neuitat în istoria Eurovision!”.

Fanii Eurovision din toată lumea vor fi și ei prezenți, și nu oricum, ci într-un uriaș cor care i se va alătura regelui neîncoronat al Eurovisionului, Johnny Logan, triplu câștigător al concursului, în piesa What’s Another Year. Europa va străluci sâmbătă noapte nu doar prin muzică, artişti şi fani, ci şi prin imagini ale celor mai reprezentative şi frumoase locaţii din cele 41 de ţări participante, luminate în noapte, într-un mesaj comun al speranţei şi solidarităţii.

 „Pentru prima dată la Eurovision nu vor fi jurii sau voturi, toată lumea se va bucura de feeria muzicii, ascultând cântece mai vechi şi mai noi care au făcut istorie la Eurovision de-a lungul anilor. Haideţi să ne alăturăm sâmbătă seară sutelor de milioane de telespectatori de pretutindeni şi să ne bucurăm împreună de magia Eurovision, într-un spectacol cum nu a mai fost şi cum nu cred că va mai fi vreodată”- ne invită Liana Stanciu, şefa delegaţiei noastre la Eurovision din acest an.

Gazdele show-ului vor fi prezentatorii olandezi Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 și 2007) și Jan Smit.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

TVR a decis: Roxen va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2021

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Pornind de la prevederile Regulamentului Eurovision Song Contest cu privire la selecțiile naționale și în acord cu partenerul său Global Records, Televiziunea Română a decis să o susțină pe Roxen ca reprezentantă a României la ediția din 2021 a Eurovision Song Contest.

În conformitate cu clarificările aduse de către organizatori, țările participante la concurs au libertatea de a păstra reprezentantul desemnat pentru ediția din acest an sau pot alege un alt artist.  Prevederile

Regulamentului cu privire la melodia interpretată rămân însă aceleași, astfel încât respectiva melodie va trebui să fie lansată public după data de 1 septembrie 2020″

„Televiziunea Română a așteptat confirmarea oficială din partea organizatorilor cu privire la posibilitatea participării interpreților selectați pentru ediția din acest an, a discutat cu partenerul Global Records și a decis ca Roxen să rămână reprezentanta României la acest prestigios concurs pentru ediția din 2021.  În aceste momente complexe, ne bucurăm să putem valoriza astfel investițiile de resurse în organizarea Selecției Naționale 2020 și să respectăm, totodată, votul de încredere acordat deja lui Roxen. Trăim astăzi o altă formă de normalitate, așa că Eurovision se va reașeza în inimile noastre cu altă forță la ediția viitoare. Am certitudinea că Roxen poate impresiona Europa prin atitudine, voce și prezență, chiar dacă piesa selectată nu a avut ocazia să o facă. Vom gasi alt cântec pe care să îl iubim sau nu, dar pe care să nu îl poată ignora nici un ascultător de muzică bună!“, a precizat Liana Stanciu, șef al delegației României la Eurovision Song Contest.

“Am primit cu bucurie și cu emoție această veste și vreau să le mulțumesc tuturor pentru încredere. Știu deja câtă dedicare și câtă muncă implică acest proiect, așa că sunt pregătită să-mi reiau programul pentru a reprezenta cât mai bine România la Eurovision 2021. Îmi pare rău că regulamentul nu-mi va permite să cânt „Alcohol You”, o piesă la care țin foarte tare, pe care însă o voi cânta ori de câte ori voi avea ocazia. Abia aștept să ne întoarcem la treabă și să producem cea mai bună melodie pentru Eurovision 2021!”, a declarat Roxen.

La ora actuală, organizatorii Eurovision Song Contest  – EBU, NPO, NOS, AVROTROS și orașul Rotterdam mențin dialogul cu privire la posibilitatea găzduirii concursului din 2021. De asemenea, continuă discuțiile cu privire lansarea unui CD oficial, care să includă toate piesele selectate pentru ediția din 2020.

 

Eurovision Song Contest 2020 urma să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, urmau să participe – alături de România – alte 40 de țări.

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest a fost anulată de către organizatori, conform anunțului făcut de aceștia în data de 18 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

În cadrul Selecției Naționale din acest an, piesa cu care Roxen a fost desemnată să reprezinte România la ESC2020 cu piesa a fost „Alcohol You”, de a cărei producţie s-a ocupat Viky Red, muzica fiind semnată de acesta alături de Ionuţ Armas iar textul a fost scris de Ionuţ Armas şi Breyan Isaac.

Decizia a fost luată în proporţie egală de public şi de juriul de specialitate, în cadrul spectacolului Finalei Naţionale organizată de Televiziunea Română pe 1 martie 2020, la Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” din Buzău.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii?

Redactia Radar de Media

Published

on

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest 2020 trebuia să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul “Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai.

Din cauza coronavirusului, evenimentul nu va mai avea loc, însă, reprezentanta României, Roxen, poate participa la concurs, anul viitor. Condiția ar fi ca aceasta să aleagă o altă melodie. Din cauza coronavirusului organizatorii evenimentului din Olanda au anunțat zilele trecute, că show-ul a fost anulat, urmând să vină cu noi precizări în cel mai scurt timp. Roxen, cea care ar fi trebuit să ne reprezinte la Rotterdam, ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie și nu cea care fusese aleasă pentru anul acesta.

„Am fost copleșiți de dragostea pe care familia Eurovision Song Contest a împărtășit-o de la decizia dificilă de a anula evenimentul 2020. EBU este foarte conștient de cât de mult va lipsi Eurovision Song Contest anul acesta. Universalitatea concursului, împreuna cu tradiția ți mândria noastră de a sărbători diversitatea prin muzică, sunt acum necesare mai mult ca oricând. Asadar, EBU și membrii săi explorează în prezent posibilități alternative, dar nu și un concurs, pentru a uni și bucura publicul din întreaga Europă în aceasta perioada provocatoare”, este mesajul postat pe contul de socializare Eurovision România.

Citeşte întreaga ştire: Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0