Eurovision, de la prima editie pana in prezent – Povestea Eurovision 2012 - Loreen, din Suedia, unul dintre cele mai mari succese din istoria Eurovision - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Eurovision

Eurovision, de la prima editie pana in prezent – Povestea Eurovision 2012 – Loreen, din Suedia, unul dintre cele mai mari succese din istoria Eurovision

Published

on

Concursul Muzical Eurovision 2012 a fost cea de-a 57-a ediție anuală a Concursului Muzical Eurovision. A avut loc în Baku, Azerbaidjan, ca urmare a câștigării concursului de către această țară în 2011 cu piesa „Running Scared”, cântată de Ell & Nikki, care a acumulat 221 de puncte. În 2012, câștigătoarea a fost Loreen, care a reprezentat Suedia cu piesa „Euphoria”, acumulând 372 de puncte.

Cele două semifinale s-au ținut pe 22 și 24 mai 2012, cu finala pe 26 mai 2012. Scopul semifinalelor a fost de a reduce numărul de țări participante la 26 pentru marea finală. Din fiecare semifinală, s-au calificat 10 țări. Cele 6 țări calificate automat în finală au fost Azerbaidjan, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania. 42 de țări au participat la concurs, Muntenegru revenind pentru prima oară după 2009, iar Polonia și Armenia alegând să se retragă.

Pe 16 mai 2011, s-a anunțat că un complex special cu 23 000 de locuri pentru ediția din 2012 a concursului va fi construit în apropierea Pieței Drapelului Național din Baku. Totuși, pe 19 mai 2011, organizatorii au anunțat că este posibil să folosească Stadionul Tofiq Bəhramov, care conține 37 000 de locuri, sau Complexul Sportiv și Expozițional Heydər Əliyev. Pe 4 august 2011, a fost confirmată începerea construirii fundației Sălii de Cristal Baku în apropierea Pieței Drapelului Național. Fundația a fost terminată pe 14 octombrie 2011.[13] Stadionul Tofiq Bəhramov, care este în prezent în renovare, pentru găzduirea Campionatului Mondial Feminin FIFA U-17 în septembrie-octombrie 2012, ar fi putut fi folosit ca soluție de rezervă.

Human Rights Watch a criticat guvernul azer și autoritățile orașului Baku din cauza desfășurării unor evacuări forțate a unora dintre rezidenții locali pentru a se putea demola apartamente, astfel făcându-se loc pentru un șantier în cartierul în care este construită Sala de Cristal Baku. The Public Association for Assistance to Free Economy, o asociație ce derulează o campanie pentru transparență și drepturi economice, a descris evacuările ca fiind „o încălcare a drepturilor omului”. Totuși, o declarație BBC susține că, pe durata unei vizite la Baku, s-a observat că „procesul de construcție a sălii de concerte la care se referă aceste rapoarte ale mass-media este în derulare de mai mult timp pe un șantier nefolosit și că nu este nevoie de demolări”.

Pe 8 septembrie 2011, Azad Azərbaycan TV (ATV) a confirmat Sala de Cristal Baku ca loc de desfășurare a Concursului Muzical Eurovision 2012, cu toate că, la acea vreme, nu exista vreun anunț formal al organizatorilor concursului, Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU), care să clarifice situația. Pe 31 octombrie 2011, İsmayıl Ömərov, directorul general al postului TV național azer, İctimai TV, a anunțat că se va lua o decizie în ianuarie 2012. Pe 25 ianuarie 2012, s-a confirmat că evenimentul va fi găzduit de Sala de Cristal Baku. Deși sala are o capacitate de 23 000 de spectatori, numai 16 000 de oameni au putut fi prezenți la fiecare spectacol.

Vânzarea biletelor pentru prima semifinală a început pe 29 februarie 2012. Biletele pentru cea de-a doua semifinală au fost disponibile din data de 5 martie. Biletele pentru finală au putut fi cumpărate din 15 martie (din 12 martie pentru repetiția cu costume folosită de juriu pentru evaluarea cântecelor și a spectacolului).

İctimai TV, membrul EBU care difuzează Concursul Muzical Eurovision în Azerbaidjan, este una din televiziunile publice din această țară. Ministrul Adjunct al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației din Azerbaidjan, İltimas Məmmədov, a afirmat că rețelele de telecomunicații sunt pregătite pentru găzduirea acestui eveniment. Cel mai mare operator de telecomunicații din Azerbaidjan, Azercell, a fost ales ca partener oficial al concursului.

Într-o ședință a Grupului de Referință Eurovision de pe 29 iunie 2011, s-a decis ca sistemul de televoting să revină la formatul utilizat înainte de 2010, liniile de votare deschizându-se după ce toate melodiile vor fi fost cântate și nu la începutul emisiunii. Se va păstra raportul de 50:50 dintre televoting și juriile naționale.

Conform regulamentului oficial publicat pe 24 noiembrie 2011, numărul de participanți în finală a crescut la 26: țara-gazdă, grupul „Big Five” și câte 10 țări calificate din fiecare semifinală. Aceasta este a doua oară când 26 de țări participă la finală, prima fiind în 2003.

Ictimai TV a dezvăluit componența grupului de prezentatori pentru ediția din 2012 a concursului pe 16 aprilie 2012: Leyla Əliyeva, Eldar Qasımov și Nərgiz Birk-Petersen.

Tragerea de sorți care a împărțit țările participante în două semifinale a avut loc miercuri, 25 ianuarie 2012.

Țările participante, excluzând țările calificate automat în finală (Azerbaidjan, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania) au fost împărțite în 6 urne, pe baza obiceiurilor lor de votare în edițiile trecute ale concursului. Din acestea, jumătate au participat în prima semifinală, din 22 mai 2012, iar celelalte, în cea de-a doua semifinală, din 24 mai 2012. Această tragere la sorți a folosit și ca ordine aproximativă de intrare în concurs, stabilindu-se și în care jumătate a fiecărei semifinale urmau să evolueze concurenții, pentru ca delegațiile să știe în ce zile vor începe repetițiile. S-a stabilit și în care semifinală urma să voteze fiecare țară calificată automat în finală. Germania a înaintat la EBU o cerere specială ca această țară să voteze în cea de-a doua semifinală.

Designul grafic al evenimentului a fost construit în jurul mottoului „Light your fire!” (Aprinde-ți focul!), care este în concordanță cu numele sub care mai este cunoscut Azerbaidjanul, „Țara Focurilor”. Simbolul focului și al flăcărilor este folosit în abundență pe teritoriul țării, iar această asociere cu focul este un motiv de mândrie pentru poporul azer.

42 de țări și-au confirmat participarea la Concursul Muzical Eurovision 2012.

Radio Televizija Crna Gora (RTCG), televiziunea națională a Muntenegrului, și-a anunțat revenirea în concurs. Pe 19 octombrie 2011, Andorra a anunțat că nu plănuiește să participe în 2012, din cauza dificultăților financiare; țara plănuiește să se și retragă total din EBU. Pe 24 noiembrie 2011, s-a anunțat că nici Republica Cehă nu va participa la concurs, după publicarea unui program al ČT (Česká televize). Pe 16 decembrie, pagina oficială TVP1 a anunțat că Polonia se retrage din concurs. Decizia a fost confirmată cu câteva zile mai târziu, televiziunea concentrându-se pe Campionatul European de Fotbal (găzduit de Polonia și Ucraina) și pe Jocurile Olimpice de Vară. Totuși, o revenire în 2013 este posibilă, conform declarațiilor TVP.

S-a comunicat, pe 23 noiembrie 2011, că, la o ședință EBU din Geneva, Monaco a declarat că a luat în considerare o posibilă revenire în concurs. Totuși, pe 3 decembrie 2011, Phil Bosco, un fost șef de delegație, a comunicat unui sit în limba franceză că TMC, televiziunea națională monegască, nu intenționează să revină în Concursul Muzical Eurovision în viitorul apropiat, pentru că nu există buget rezervat pentru acest lucru.

Armenia și-a anunțat retragerea din concurs pe 7 martie 2012 și nu a fost prezentă în prima jumătate a celei de-a doua semifinale, așa cum se decisese la tragerea la sorți de pe 25 ianuarie 2012.

Semifinalele

Semifinala 1

Prima semifinală a avut loc în Baku pe 22 mai 2012.
Cele mai bine plasate 10 țări în funcție de scor s-au calificat în finală.
Azerbaidjan, Italia și Spania au votat în această semifinală.

Semifinala 2

Cea de-a doua semifinală a avut loc pe 24 mai 2012, în Baku.
Cele mai bine plasate 10 țări în funcție de scor s-au calificat în finală.
Franța, Germania și Regatul Unit au votat în această semifinală.

Finala

Finala a avut loc pe 26 mai 2012, în Baku.
Numai grupul „Big Five” și țara-gazdă, Azerbaidjan, s-au calificat automat în finală.
Încă 20 de țări semifinaliste s-au calificat în finală. În total, au existat 26 de finaliști.

Iata clasamentul editiei –

1. Suedia – Loreen „Euphoria”
2. Rusia – Buranovskie Babușki „Party for Everybody”
3. Serbia – Željko Joksimović „Nije ljubav stvar”
4. Azerbaidjan – Səbinə Babayeva „When the Music Dies”
5. Albania – Rona Nishliu „Suus”
6. Estonia – Ott Lepland „Kuula”
7. Turcia – Can Bonomo „Love Me Back”
8. Germania – Roman Lob „Standing Still”
9. Italia – Nina Zilli „L’amore è femmina (Out of Love)”
10. Spania – Pastora Soler „Quédate conmigo”
11. Moldova – Pasha Parfeny „Lăutar”
12. Romania – Mandinga „Zaleilah”
13. Macedonia – Kaliopi „Crno i belo”
14. Lituania – Donny Montell „Love Is Blind”
15. Ucraina – Haitana „Be My Guest”
16. Cipru – Ivi Adamou „La La Love”
17. Grecia – Eleftheria Eleftheriou „Aphrodisiac”
18. Bosnia – MayaSar „Korake ti znam”
19. Irlanda – Jedward „Waterline”
20. Islanda – Greta Salóme și Jónsi „Never Forget”
21. Malta – Kurt Calleja „This Is the Night”
22. Franta – Anggun „Echo (You and I)”
23. Danemarca – Soluna Samay „Should’ve Known Better”
24. Ungaria – Compact Disco „Sound of Our Hearts”
25. UK – Engelbert Humperdinck „Love Will Set You Free”
26. Norvegia – Tooji „Stay”

Iata si piesa castigatoare –

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending