Connect with us

Eurovision

Eurovision, de la prima editie pana in prezent – Povestea Eurovision 2012 – Loreen, din Suedia, unul dintre cele mai mari succese din istoria Eurovision

Avatar

Published

on

Concursul Muzical Eurovision 2012 a fost cea de-a 57-a ediție anuală a Concursului Muzical Eurovision. A avut loc în Baku, Azerbaidjan, ca urmare a câștigării concursului de către această țară în 2011 cu piesa „Running Scared”, cântată de Ell & Nikki, care a acumulat 221 de puncte. În 2012, câștigătoarea a fost Loreen, care a reprezentat Suedia cu piesa „Euphoria”, acumulând 372 de puncte.

Cele două semifinale s-au ținut pe 22 și 24 mai 2012, cu finala pe 26 mai 2012. Scopul semifinalelor a fost de a reduce numărul de țări participante la 26 pentru marea finală. Din fiecare semifinală, s-au calificat 10 țări. Cele 6 țări calificate automat în finală au fost Azerbaidjan, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania. 42 de țări au participat la concurs, Muntenegru revenind pentru prima oară după 2009, iar Polonia și Armenia alegând să se retragă.

Pe 16 mai 2011, s-a anunțat că un complex special cu 23 000 de locuri pentru ediția din 2012 a concursului va fi construit în apropierea Pieței Drapelului Național din Baku. Totuși, pe 19 mai 2011, organizatorii au anunțat că este posibil să folosească Stadionul Tofiq Bəhramov, care conține 37 000 de locuri, sau Complexul Sportiv și Expozițional Heydər Əliyev. Pe 4 august 2011, a fost confirmată începerea construirii fundației Sălii de Cristal Baku în apropierea Pieței Drapelului Național. Fundația a fost terminată pe 14 octombrie 2011.[13] Stadionul Tofiq Bəhramov, care este în prezent în renovare, pentru găzduirea Campionatului Mondial Feminin FIFA U-17 în septembrie-octombrie 2012, ar fi putut fi folosit ca soluție de rezervă.

Human Rights Watch a criticat guvernul azer și autoritățile orașului Baku din cauza desfășurării unor evacuări forțate a unora dintre rezidenții locali pentru a se putea demola apartamente, astfel făcându-se loc pentru un șantier în cartierul în care este construită Sala de Cristal Baku. The Public Association for Assistance to Free Economy, o asociație ce derulează o campanie pentru transparență și drepturi economice, a descris evacuările ca fiind „o încălcare a drepturilor omului”. Totuși, o declarație BBC susține că, pe durata unei vizite la Baku, s-a observat că „procesul de construcție a sălii de concerte la care se referă aceste rapoarte ale mass-media este în derulare de mai mult timp pe un șantier nefolosit și că nu este nevoie de demolări”.

Pe 8 septembrie 2011, Azad Azərbaycan TV (ATV) a confirmat Sala de Cristal Baku ca loc de desfășurare a Concursului Muzical Eurovision 2012, cu toate că, la acea vreme, nu exista vreun anunț formal al organizatorilor concursului, Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (EBU), care să clarifice situația. Pe 31 octombrie 2011, İsmayıl Ömərov, directorul general al postului TV național azer, İctimai TV, a anunțat că se va lua o decizie în ianuarie 2012. Pe 25 ianuarie 2012, s-a confirmat că evenimentul va fi găzduit de Sala de Cristal Baku. Deși sala are o capacitate de 23 000 de spectatori, numai 16 000 de oameni au putut fi prezenți la fiecare spectacol.

Vânzarea biletelor pentru prima semifinală a început pe 29 februarie 2012. Biletele pentru cea de-a doua semifinală au fost disponibile din data de 5 martie. Biletele pentru finală au putut fi cumpărate din 15 martie (din 12 martie pentru repetiția cu costume folosită de juriu pentru evaluarea cântecelor și a spectacolului).

İctimai TV, membrul EBU care difuzează Concursul Muzical Eurovision în Azerbaidjan, este una din televiziunile publice din această țară. Ministrul Adjunct al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației din Azerbaidjan, İltimas Məmmədov, a afirmat că rețelele de telecomunicații sunt pregătite pentru găzduirea acestui eveniment. Cel mai mare operator de telecomunicații din Azerbaidjan, Azercell, a fost ales ca partener oficial al concursului.

Într-o ședință a Grupului de Referință Eurovision de pe 29 iunie 2011, s-a decis ca sistemul de televoting să revină la formatul utilizat înainte de 2010, liniile de votare deschizându-se după ce toate melodiile vor fi fost cântate și nu la începutul emisiunii. Se va păstra raportul de 50:50 dintre televoting și juriile naționale.

Conform regulamentului oficial publicat pe 24 noiembrie 2011, numărul de participanți în finală a crescut la 26: țara-gazdă, grupul „Big Five” și câte 10 țări calificate din fiecare semifinală. Aceasta este a doua oară când 26 de țări participă la finală, prima fiind în 2003.

Ictimai TV a dezvăluit componența grupului de prezentatori pentru ediția din 2012 a concursului pe 16 aprilie 2012: Leyla Əliyeva, Eldar Qasımov și Nərgiz Birk-Petersen.

Tragerea de sorți care a împărțit țările participante în două semifinale a avut loc miercuri, 25 ianuarie 2012.

Țările participante, excluzând țările calificate automat în finală (Azerbaidjan, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Spania) au fost împărțite în 6 urne, pe baza obiceiurilor lor de votare în edițiile trecute ale concursului. Din acestea, jumătate au participat în prima semifinală, din 22 mai 2012, iar celelalte, în cea de-a doua semifinală, din 24 mai 2012. Această tragere la sorți a folosit și ca ordine aproximativă de intrare în concurs, stabilindu-se și în care jumătate a fiecărei semifinale urmau să evolueze concurenții, pentru ca delegațiile să știe în ce zile vor începe repetițiile. S-a stabilit și în care semifinală urma să voteze fiecare țară calificată automat în finală. Germania a înaintat la EBU o cerere specială ca această țară să voteze în cea de-a doua semifinală.

Designul grafic al evenimentului a fost construit în jurul mottoului „Light your fire!” (Aprinde-ți focul!), care este în concordanță cu numele sub care mai este cunoscut Azerbaidjanul, „Țara Focurilor”. Simbolul focului și al flăcărilor este folosit în abundență pe teritoriul țării, iar această asociere cu focul este un motiv de mândrie pentru poporul azer.

42 de țări și-au confirmat participarea la Concursul Muzical Eurovision 2012.

Radio Televizija Crna Gora (RTCG), televiziunea națională a Muntenegrului, și-a anunțat revenirea în concurs. Pe 19 octombrie 2011, Andorra a anunțat că nu plănuiește să participe în 2012, din cauza dificultăților financiare; țara plănuiește să se și retragă total din EBU. Pe 24 noiembrie 2011, s-a anunțat că nici Republica Cehă nu va participa la concurs, după publicarea unui program al ČT (Česká televize). Pe 16 decembrie, pagina oficială TVP1 a anunțat că Polonia se retrage din concurs. Decizia a fost confirmată cu câteva zile mai târziu, televiziunea concentrându-se pe Campionatul European de Fotbal (găzduit de Polonia și Ucraina) și pe Jocurile Olimpice de Vară. Totuși, o revenire în 2013 este posibilă, conform declarațiilor TVP.

S-a comunicat, pe 23 noiembrie 2011, că, la o ședință EBU din Geneva, Monaco a declarat că a luat în considerare o posibilă revenire în concurs. Totuși, pe 3 decembrie 2011, Phil Bosco, un fost șef de delegație, a comunicat unui sit în limba franceză că TMC, televiziunea națională monegască, nu intenționează să revină în Concursul Muzical Eurovision în viitorul apropiat, pentru că nu există buget rezervat pentru acest lucru.

Armenia și-a anunțat retragerea din concurs pe 7 martie 2012 și nu a fost prezentă în prima jumătate a celei de-a doua semifinale, așa cum se decisese la tragerea la sorți de pe 25 ianuarie 2012.

Semifinalele

Semifinala 1

Prima semifinală a avut loc în Baku pe 22 mai 2012.
Cele mai bine plasate 10 țări în funcție de scor s-au calificat în finală.
Azerbaidjan, Italia și Spania au votat în această semifinală.

Semifinala 2

Cea de-a doua semifinală a avut loc pe 24 mai 2012, în Baku.
Cele mai bine plasate 10 țări în funcție de scor s-au calificat în finală.
Franța, Germania și Regatul Unit au votat în această semifinală.

Finala

Finala a avut loc pe 26 mai 2012, în Baku.
Numai grupul „Big Five” și țara-gazdă, Azerbaidjan, s-au calificat automat în finală.
Încă 20 de țări semifinaliste s-au calificat în finală. În total, au existat 26 de finaliști.

Iata clasamentul editiei –

1. Suedia – Loreen „Euphoria”
2. Rusia – Buranovskie Babușki „Party for Everybody”
3. Serbia – Željko Joksimović „Nije ljubav stvar”
4. Azerbaidjan – Səbinə Babayeva „When the Music Dies”
5. Albania – Rona Nishliu „Suus”
6. Estonia – Ott Lepland „Kuula”
7. Turcia – Can Bonomo „Love Me Back”
8. Germania – Roman Lob „Standing Still”
9. Italia – Nina Zilli „L’amore è femmina (Out of Love)”
10. Spania – Pastora Soler „Quédate conmigo”
11. Moldova – Pasha Parfeny „Lăutar”
12. Romania – Mandinga „Zaleilah”
13. Macedonia – Kaliopi „Crno i belo”
14. Lituania – Donny Montell „Love Is Blind”
15. Ucraina – Haitana „Be My Guest”
16. Cipru – Ivi Adamou „La La Love”
17. Grecia – Eleftheria Eleftheriou „Aphrodisiac”
18. Bosnia – MayaSar „Korake ti znam”
19. Irlanda – Jedward „Waterline”
20. Islanda – Greta Salóme și Jónsi „Never Forget”
21. Malta – Kurt Calleja „This Is the Night”
22. Franta – Anggun „Echo (You and I)”
23. Danemarca – Soluna Samay „Should’ve Known Better”
24. Ungaria – Compact Disco „Sound of Our Hearts”
25. UK – Engelbert Humperdinck „Love Will Set You Free”
26. Norvegia – Tooji „Stay”

Iata si piesa castigatoare –

Comentarii

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eurovision

TVR 1, va transmite, sambata seara show-ul Eurovision: „Europe Shine a Light”

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Sâmbătă 16 mai, de la ora 22.00, românii de pretutindeni se conectează la Europa şi urmăresc, în direct la TVR 1HD şi TVR Internaţional, evenimentul special transmis de televiziunea olandeză şi EBU simultan în toate cele 41 de ţări care ar fi trebuit să participe în acest an la Concursul Internaţional Eurovision. 

În ziua în care artiştii sperau să urce pe scena de la Rotterdam în marea finală Eurovision, ei vor participa la acest inedit eveniment fără să se deplaseze de acasă. Dintre ei nu va lipsi Roxen, reprezentanta României din acest an, care va concura pentru ţara noastră la Eurovision 2021. În această sâmbătă, pentru prima dată în istoria Eurovision, reprezentanţii din ţările participante nu vor fi competitori, ci își vor reuni vocile, ca o punte peste întreaga Europă, în piesa câștigătoare a anului 1997, „Love Shine a Light”.

Spectacolul ”Europe Shine a Light” va fi o producție unică ce va trece în revistă pe scurt cele 41 de piese calificate în acest an, dar va include şi momente speciale ale unor artiști cunoscuți din istoria Eurovision. Gali Atari, cea care a câștigat Eurovision 1979, va interpreta hitul său, „Hallelujah”, împreună cu un cor în care se vor regăsi foști participanți la Eurovision Junior. De asemenea, îi vom revedea pe suedezul Måns Zelmerlöw cu „Heroes”, piesa cu care a câștigat ediția din 2015 a concursului, pe Marija Šerifović din Serbia, care ne va emoționa cu a sa „Molitva”, câștigătoare în 2007, precum și pe Netta (Israel, 2018), cu o nouă piesă purtând un mesaj special despre vremurile pe care le trăim.

Unele dintre surprizele show-ului de duminică vor fi momentele oferite de campionul Eurovision Duncan Laurence, care va interpreta în premieră absolută noul său single, „Someone Else”, dar şi de Orchestra Filarmonică din Rotterdam, care își va pune amprenta asupra spectacolului cu moment special. Gazda BBC Eurovision Graham Norton și senzația YouTube-ului din Olanda NikkieTutorials vor apărea, de asemenea, în transmisiunea live.

Sietse Bakker, producătorul executiv al celei de-a 65-a ediții Eurovision, a declarat: „Dorim ca acest show să îi pună în valoare pe cei 41 de artiști care ar fi trebuit să apară la Rotterdam, dar și să-i inspirăm pe cei de acasă și să conectăm oamenii din Europa și nu numai, în aceste timpuri dificile. Desigur, nu îi vom uita pe cei afectați de criza coronavirus și pe cei care fac toate eforturile să îi țină piept acesteia. Haideți să facem din acesta un moment de neuitat în istoria Eurovision!”.

Fanii Eurovision din toată lumea vor fi și ei prezenți, și nu oricum, ci într-un uriaș cor care i se va alătura regelui neîncoronat al Eurovisionului, Johnny Logan, triplu câștigător al concursului, în piesa What’s Another Year. Europa va străluci sâmbătă noapte nu doar prin muzică, artişti şi fani, ci şi prin imagini ale celor mai reprezentative şi frumoase locaţii din cele 41 de ţări participante, luminate în noapte, într-un mesaj comun al speranţei şi solidarităţii.

 „Pentru prima dată la Eurovision nu vor fi jurii sau voturi, toată lumea se va bucura de feeria muzicii, ascultând cântece mai vechi şi mai noi care au făcut istorie la Eurovision de-a lungul anilor. Haideţi să ne alăturăm sâmbătă seară sutelor de milioane de telespectatori de pretutindeni şi să ne bucurăm împreună de magia Eurovision, într-un spectacol cum nu a mai fost şi cum nu cred că va mai fi vreodată”- ne invită Liana Stanciu, şefa delegaţiei noastre la Eurovision din acest an.

Gazdele show-ului vor fi prezentatorii olandezi Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 și 2007) și Jan Smit.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

TVR a decis: Roxen va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2021

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Pornind de la prevederile Regulamentului Eurovision Song Contest cu privire la selecțiile naționale și în acord cu partenerul său Global Records, Televiziunea Română a decis să o susțină pe Roxen ca reprezentantă a României la ediția din 2021 a Eurovision Song Contest.

În conformitate cu clarificările aduse de către organizatori, țările participante la concurs au libertatea de a păstra reprezentantul desemnat pentru ediția din acest an sau pot alege un alt artist.  Prevederile

Regulamentului cu privire la melodia interpretată rămân însă aceleași, astfel încât respectiva melodie va trebui să fie lansată public după data de 1 septembrie 2020″

„Televiziunea Română a așteptat confirmarea oficială din partea organizatorilor cu privire la posibilitatea participării interpreților selectați pentru ediția din acest an, a discutat cu partenerul Global Records și a decis ca Roxen să rămână reprezentanta României la acest prestigios concurs pentru ediția din 2021.  În aceste momente complexe, ne bucurăm să putem valoriza astfel investițiile de resurse în organizarea Selecției Naționale 2020 și să respectăm, totodată, votul de încredere acordat deja lui Roxen. Trăim astăzi o altă formă de normalitate, așa că Eurovision se va reașeza în inimile noastre cu altă forță la ediția viitoare. Am certitudinea că Roxen poate impresiona Europa prin atitudine, voce și prezență, chiar dacă piesa selectată nu a avut ocazia să o facă. Vom gasi alt cântec pe care să îl iubim sau nu, dar pe care să nu îl poată ignora nici un ascultător de muzică bună!“, a precizat Liana Stanciu, șef al delegației României la Eurovision Song Contest.

“Am primit cu bucurie și cu emoție această veste și vreau să le mulțumesc tuturor pentru încredere. Știu deja câtă dedicare și câtă muncă implică acest proiect, așa că sunt pregătită să-mi reiau programul pentru a reprezenta cât mai bine România la Eurovision 2021. Îmi pare rău că regulamentul nu-mi va permite să cânt „Alcohol You”, o piesă la care țin foarte tare, pe care însă o voi cânta ori de câte ori voi avea ocazia. Abia aștept să ne întoarcem la treabă și să producem cea mai bună melodie pentru Eurovision 2021!”, a declarat Roxen.

La ora actuală, organizatorii Eurovision Song Contest  – EBU, NPO, NOS, AVROTROS și orașul Rotterdam mențin dialogul cu privire la posibilitatea găzduirii concursului din 2021. De asemenea, continuă discuțiile cu privire lansarea unui CD oficial, care să includă toate piesele selectate pentru ediția din 2020.

 

Eurovision Song Contest 2020 urma să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, urmau să participe – alături de România – alte 40 de țări.

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest a fost anulată de către organizatori, conform anunțului făcut de aceștia în data de 18 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

În cadrul Selecției Naționale din acest an, piesa cu care Roxen a fost desemnată să reprezinte România la ESC2020 cu piesa a fost „Alcohol You”, de a cărei producţie s-a ocupat Viky Red, muzica fiind semnată de acesta alături de Ionuţ Armas iar textul a fost scris de Ionuţ Armas şi Breyan Isaac.

Decizia a fost luată în proporţie egală de public şi de juriul de specialitate, în cadrul spectacolului Finalei Naţionale organizată de Televiziunea Română pe 1 martie 2020, la Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” din Buzău.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii?

Redactia Radar de Media

Published

on

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest 2020 trebuia să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul “Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai.

Din cauza coronavirusului, evenimentul nu va mai avea loc, însă, reprezentanta României, Roxen, poate participa la concurs, anul viitor. Condiția ar fi ca aceasta să aleagă o altă melodie. Din cauza coronavirusului organizatorii evenimentului din Olanda au anunțat zilele trecute, că show-ul a fost anulat, urmând să vină cu noi precizări în cel mai scurt timp. Roxen, cea care ar fi trebuit să ne reprezinte la Rotterdam, ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie și nu cea care fusese aleasă pentru anul acesta.

„Am fost copleșiți de dragostea pe care familia Eurovision Song Contest a împărtășit-o de la decizia dificilă de a anula evenimentul 2020. EBU este foarte conștient de cât de mult va lipsi Eurovision Song Contest anul acesta. Universalitatea concursului, împreuna cu tradiția ți mândria noastră de a sărbători diversitatea prin muzică, sunt acum necesare mai mult ca oricând. Asadar, EBU și membrii săi explorează în prezent posibilități alternative, dar nu și un concurs, pentru a uni și bucura publicul din întreaga Europă în aceasta perioada provocatoare”, este mesajul postat pe contul de socializare Eurovision România.

Citeşte întreaga ştire: Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending