Connect with us

Eurovision

Eurovision, de la prima editie pana in prezent – Povestea Eurovision 2013 – Danemarca, ultima castigatoare a ESC, cu celebra Emmelie de Forest

Avatar

Published

on

Concursul Muzical Eurovision 2013 a fost cea de-a 58-a ediție a Concursului Muzical Eurovision. Această ediție s-a desfășurat în Malmö, Suedia, ca urmare a câștigării ediției precedente de către Loreen cu piesa „Euphoria”.

În 2013, câștigătoarea a fost Danemarca, reprezentată de Emmelie de Forest cu piesa „Only Teardrops”, care a acumulat 281 de puncte. Sveriges Television (SVT) a ales să organizeze evenimentul în Malmö Arena, după evaluarea mai multor săli de pe teritoriul Suediei. Semifinalele au avut loc pe 14 și 16 mai 2013, iar finala, pe 18 mai 2013. Au participat 39 de țări, Armenia revenind după o pauză de un an, iar Bosnia și Herțegovina, Portugalia, Slovacia și Turcia retrăgându-se. Evenimentul a fost prezentat de actrița de comedie Petra Mede.

Pentru prima oară în 20 de ani, nicio țară din fosta federație iugoslavă nu s-a calificat în finala Concursului Muzical Eurovision.

Pe 8 iulie 2012, Sveriges Television (SVT) a anunțat că Malmö Arena este sala în care urma să se țină Concursul Muzical Eurovision 2013. Aceasta este cea de-a cincea ocazie cu care Suedia a găzduit concursul și a doua oară când s-a desfășurat în Malmö.

În noaptea finalei concursului din 2012, președintele consiliului de administrație al SVT, Eva Hamilton, a afirmat că urmau să fie luate în considerare arene din Stockholm, Göteborg și Malmö pentru o decizie finală asupra locului de desfășurare a ediției din 2013. Arena folosită cu ocazia precedentei victorii suedeze, Globen Arena, nu a fost folosită pentru Concursul Muzical Eurovision, fiindcă existau deja aranjamente ca ea să găzduiască Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață din 2013.

Ziarul suedez Expressen a sugerat ca SVT să organizeze semifinalele în Göteborg și Malmö, cu finala la Solna, în Friends Arena. Ideea a fost respinsă de SVT din cauza complicațiilor logistice care ar fi putut rezulta și a anunțat că toate cele trei spectacole urmau să se țină în același oraș.

Pe 20 iunie 2012, s-a anunțat că Göteborg s-a retras din cursă, din cauza obligației de a găzdui Expoziția de Cai de la Göteborg. Au existat și dubii că ar fi putut fi puse la dispoziție destule camere de hotel, din cauza faptului că mai multe evenimente importante au loc în Göteborg în luna mai 2013.

Următoarele orașe au rezervat săli de spectacole și camere de hotel în speranța de a găzdui Concursul Muzical Eurovision 2013: Malmo, Solna si Goteborg.

SVT și-a exprimat dorința de a găzdui concursul într-o sală puțin mai mică decât în anii precedenți, iar acesta a fost unul dintre factorii care au determinat Sveriges Television să aleagă Malmö Arena. Producătorul executiv al Concursului Muzical Eurovision 2013, Martin Österdahl, a declarat pentru presa suedeză că nu a fost de acord cu decizia țărilor-gazdă precedente de a organiza competiția în arene din ce în ce mai mari, afirmând că el și SVT voiau ca ediția din 2013 să fie „mai intimă și personală”. Conform SVT, și Uniunea Europeană de Radio-Televiziune își dorea ca ediția din 2013 să fie „la scară mai mică”, din cauza costurilor din ce în ce mai mari ale concursurilor precedente.

Combinarea rezultatelor în urma evaluării de către juriu și de către public a suferit schimbări care au fost detaliate în regulile oficiale ale concursului din 2013. Pentru oricare țară votantă, fiecare membru al juriului a trebuit să își facă un clasament al tuturor cântecelor participante, în afară de cel ce reprezinta țara respectivă. Rezultatele tuturor membrilor acestei țări au fost combinate pentru a produce un clasament complet, de la primul până la ultimul loc. Într-o manieră similară, rezultatele televotului au fost interpretate, de asemenea, ca un clasament complet, luându-se în considerare întregul rezultat, nu numai primele zece poziții, ca în anii precedenți. Din combinarea celor două clasamente complete (cel al juriului și cel al publicului) a rezultat clasamentul final al țării respective. Țara aflată pe primul loc în clasamentul final a primit 12 puncte, cea de-a doua, 10 puncte, cea de-a treia, 8 puncte, cea de-a patra, 7 puncte ș.a.m.d., cea de-a zecea primind un singur punct.

Începând din 2013, există și o aplicație oficială pentru smartphone-uri, care permite utilizatorilor să voteze de pe telefoanele mobile fără să compună singuri un SMS. Reprezentantul țării votate îi va mulțumi utilizatorului imediat printr-un mesaj preînregistrat. Tariful pentru un SMS trimis de aplicație și unul trimis manual este același.

Sarah Dawn Finer a apărut în toate cele trei spectacole în segmente preînregistrate menite să prezinte Suedia din perspectiva personajului comic Lynda Woodruff. „Lynda” a prezentat voturile din partea Suediei în cadrul concursului precedent, desfășurat în Baku. Fotbalistul Zlatan Ibrahimović a apărut în cadrul numărului de deschidere al finalei printr-un mesaj preînregistrat, în care le-a urat privitorilor bun venit în Malmö, orașul lui natal. Reprezentantul Suediei la Concursul Muzical Eurovision 2011, Eric Saade, a fost corespondentul din camera verde în timpul finalei.

Pe 17 octombrie 2012, producătorul executiv, Martin Österdahl, a declarat pentru ziarul suedez Dagens Nyheter că SVT plănuia să aibă un singur prezentator în 2013, nu doi sau trei ca în anii precedenți. Ocazia precedentă cu care a existat un singur prezentator a fost în 1995, când Mary Kennedy a prezentat singură concursul. Pe 28 ianuarie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, SVT a anunțat că evenimentul urma să fie prezentat de Petra Mede, prezentatoare și actriță de comedie suedeză.

Identitatea vizuală a Concursului Muzical Eurovision 2013 a fost realizată de agenția de branding Happy F&B, cu sediul în Göteborg. Sigla concursului este un fluture multicolor care reprezintă unitatea, diversitatea și fericirea. Ideea de a folosi un fluture pornește de la conceptul de teorie a haosului, numită și efect de fluture, conform căreia un lucru minor precum bătaia aripilor unui fluture poate avea consecințe majore, precum crearea unui uragan. Accepția folosită de organizatori este că lucrurile mici pot crea mișcări mari și puternice, cum este cazul Concursului Muzical Eurovision.

SVT a anunțat pe 19 februarie 2013 că filmulețele dinaintea fiecărui cântec urmau să aibă în prim-plan soliștii în țările lor, pentru a da telespectatorilor șansa să îi cunoască pe artiști în afara numărului muzical de trei minute. Acest lucru este contrar tradiției recente, conform căreia aceste filmulețe conțineau frânturi de viață în interiorul țării sau al orașului ce găzduiește concursul. Clipurile au fost produse de compania Camp David.

Grafica utilizată în cadrul transmisiunilor în direct a fost realizată de compania Brokendoll. La ea a contribuit și studioul de efecte vizuale suedez Swiss International, care a realizat animațiile fluturilor colorați în culorile steagurilor țărilor participante.

La 11 iulie 2012, producătorul concursului, Christer Björkman, a sfătuit fanii să nu cumpere biletele care erau în circulație în acea perioadă și să aștepte până la apariția biletelor oficiale, fiindcă deciziile necesare cu privire la planul scenei și al locurilor nu fuseseră încă luate. Primele bilete oficiale au fost puse în vânzare pe 26 noiembrie 2012.

Sponsorii oficiali principali ai concursului au fost compania principală de telecomunicații din Suedia, TeliaSonera, și compania germană de cosmetice Schwarzkopf. Competiția a fost sponsorizată și de companiile IsaDora, ICA și Tetra Pak.

Tragerea la sorți pentru împărțirea țărilor în semifinale a avut loc pe 17 ianuarie 2013 în vechea clădire a primăriei orașului Malmö și a fost realizată de Pernilla Månsson Colt și Josefine Sundström.

Procedura a fost următoarea: țările participante, excluzând țările calificate automat în finală (Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Spania și Suedia), sunt împărțite în 5 urne, pe baza obiceiurilor lor de votare în edițiile trecute ale concursului, după care sunt repartizate 16 țări în prima semifinală, din 14 mai 2013, iar celelalte 17, în cea de-a doua semifinală, din 16 mai 2013. De asemenea, se decide în care jumătate vor participa acestea și în care semifinală votează fiecare dintre țările calificate automat.

Iata clasamentul editiei –

1. Danemarca – Emmelie de Forest „Only Teardrops”
2. Azerbaidjan – Fərid Məmmədov „Hold Me”
3. Ucraina – Zlata Ognevici „Gravity”
4. Norvegia – Margaret Berger „I Feed You My Love”
5. Rusia – Dina Garipova „What If”
6. Grecia – Koza Mostra și Agathon Iakovidis „Alcohol Is Free”
7. Italia – Marco Mengoni „L’essenziale”
8. Malta – Gianluca Bezzina „Tomorrow”
9. Olanda – Anouk „Birds”
10. Ungaria – ByeAlex „Kedvesem”
11. Moldova – Aliona Moon „O mie”
12. Belgia – Roberto Bellarosa „Love Kills”
13. Romania – Cezar „It’s My Life”
14. Suedia – Robin Stjernberg „You”
15. Georgia – Nodi și Sophie „Waterfall”
16. Belarus – Aliona Lanskaia „Solayoh”
17. Islanda – Eyþór Ingi „Ég á líf”
18. Armenia – Dorians „Lonely Planet”
19. UK – Bonnie Tyler „Believe in Me”
20. Estonia – Birgit Õigemeel „Et uus saaks alguse”
21. Germania – Cascada „Glorious”
22. Lituania – Andrius Pojavis „Something”
23. Franta – Amandine Bourgeois „L’enfer et moi”
24. Finlanda – Krista Siegfrids „Marry Me”
25. Spania – ESDM „Contigo hasta el final”
26. Irlanda – Ryan Dolan „Only Love Survives”

Iata piesa castigatoare –

Comentarii

Eurovision

TVR 1, va transmite, sambata seara show-ul Eurovision: „Europe Shine a Light”

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Sâmbătă 16 mai, de la ora 22.00, românii de pretutindeni se conectează la Europa şi urmăresc, în direct la TVR 1HD şi TVR Internaţional, evenimentul special transmis de televiziunea olandeză şi EBU simultan în toate cele 41 de ţări care ar fi trebuit să participe în acest an la Concursul Internaţional Eurovision. 

În ziua în care artiştii sperau să urce pe scena de la Rotterdam în marea finală Eurovision, ei vor participa la acest inedit eveniment fără să se deplaseze de acasă. Dintre ei nu va lipsi Roxen, reprezentanta României din acest an, care va concura pentru ţara noastră la Eurovision 2021. În această sâmbătă, pentru prima dată în istoria Eurovision, reprezentanţii din ţările participante nu vor fi competitori, ci își vor reuni vocile, ca o punte peste întreaga Europă, în piesa câștigătoare a anului 1997, „Love Shine a Light”.

Spectacolul ”Europe Shine a Light” va fi o producție unică ce va trece în revistă pe scurt cele 41 de piese calificate în acest an, dar va include şi momente speciale ale unor artiști cunoscuți din istoria Eurovision. Gali Atari, cea care a câștigat Eurovision 1979, va interpreta hitul său, „Hallelujah”, împreună cu un cor în care se vor regăsi foști participanți la Eurovision Junior. De asemenea, îi vom revedea pe suedezul Måns Zelmerlöw cu „Heroes”, piesa cu care a câștigat ediția din 2015 a concursului, pe Marija Šerifović din Serbia, care ne va emoționa cu a sa „Molitva”, câștigătoare în 2007, precum și pe Netta (Israel, 2018), cu o nouă piesă purtând un mesaj special despre vremurile pe care le trăim.

Unele dintre surprizele show-ului de duminică vor fi momentele oferite de campionul Eurovision Duncan Laurence, care va interpreta în premieră absolută noul său single, „Someone Else”, dar şi de Orchestra Filarmonică din Rotterdam, care își va pune amprenta asupra spectacolului cu moment special. Gazda BBC Eurovision Graham Norton și senzația YouTube-ului din Olanda NikkieTutorials vor apărea, de asemenea, în transmisiunea live.

Sietse Bakker, producătorul executiv al celei de-a 65-a ediții Eurovision, a declarat: „Dorim ca acest show să îi pună în valoare pe cei 41 de artiști care ar fi trebuit să apară la Rotterdam, dar și să-i inspirăm pe cei de acasă și să conectăm oamenii din Europa și nu numai, în aceste timpuri dificile. Desigur, nu îi vom uita pe cei afectați de criza coronavirus și pe cei care fac toate eforturile să îi țină piept acesteia. Haideți să facem din acesta un moment de neuitat în istoria Eurovision!”.

Fanii Eurovision din toată lumea vor fi și ei prezenți, și nu oricum, ci într-un uriaș cor care i se va alătura regelui neîncoronat al Eurovisionului, Johnny Logan, triplu câștigător al concursului, în piesa What’s Another Year. Europa va străluci sâmbătă noapte nu doar prin muzică, artişti şi fani, ci şi prin imagini ale celor mai reprezentative şi frumoase locaţii din cele 41 de ţări participante, luminate în noapte, într-un mesaj comun al speranţei şi solidarităţii.

 „Pentru prima dată la Eurovision nu vor fi jurii sau voturi, toată lumea se va bucura de feeria muzicii, ascultând cântece mai vechi şi mai noi care au făcut istorie la Eurovision de-a lungul anilor. Haideţi să ne alăturăm sâmbătă seară sutelor de milioane de telespectatori de pretutindeni şi să ne bucurăm împreună de magia Eurovision, într-un spectacol cum nu a mai fost şi cum nu cred că va mai fi vreodată”- ne invită Liana Stanciu, şefa delegaţiei noastre la Eurovision din acest an.

Gazdele show-ului vor fi prezentatorii olandezi Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 și 2007) și Jan Smit.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

TVR a decis: Roxen va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2021

Avatar

Published

on

Foto Credit: TVR

Pornind de la prevederile Regulamentului Eurovision Song Contest cu privire la selecțiile naționale și în acord cu partenerul său Global Records, Televiziunea Română a decis să o susțină pe Roxen ca reprezentantă a României la ediția din 2021 a Eurovision Song Contest.

În conformitate cu clarificările aduse de către organizatori, țările participante la concurs au libertatea de a păstra reprezentantul desemnat pentru ediția din acest an sau pot alege un alt artist.  Prevederile

Regulamentului cu privire la melodia interpretată rămân însă aceleași, astfel încât respectiva melodie va trebui să fie lansată public după data de 1 septembrie 2020″

„Televiziunea Română a așteptat confirmarea oficială din partea organizatorilor cu privire la posibilitatea participării interpreților selectați pentru ediția din acest an, a discutat cu partenerul Global Records și a decis ca Roxen să rămână reprezentanta României la acest prestigios concurs pentru ediția din 2021.  În aceste momente complexe, ne bucurăm să putem valoriza astfel investițiile de resurse în organizarea Selecției Naționale 2020 și să respectăm, totodată, votul de încredere acordat deja lui Roxen. Trăim astăzi o altă formă de normalitate, așa că Eurovision se va reașeza în inimile noastre cu altă forță la ediția viitoare. Am certitudinea că Roxen poate impresiona Europa prin atitudine, voce și prezență, chiar dacă piesa selectată nu a avut ocazia să o facă. Vom gasi alt cântec pe care să îl iubim sau nu, dar pe care să nu îl poată ignora nici un ascultător de muzică bună!“, a precizat Liana Stanciu, șef al delegației României la Eurovision Song Contest.

“Am primit cu bucurie și cu emoție această veste și vreau să le mulțumesc tuturor pentru încredere. Știu deja câtă dedicare și câtă muncă implică acest proiect, așa că sunt pregătită să-mi reiau programul pentru a reprezenta cât mai bine România la Eurovision 2021. Îmi pare rău că regulamentul nu-mi va permite să cânt „Alcohol You”, o piesă la care țin foarte tare, pe care însă o voi cânta ori de câte ori voi avea ocazia. Abia aștept să ne întoarcem la treabă și să producem cea mai bună melodie pentru Eurovision 2021!”, a declarat Roxen.

La ora actuală, organizatorii Eurovision Song Contest  – EBU, NPO, NOS, AVROTROS și orașul Rotterdam mențin dialogul cu privire la posibilitatea găzduirii concursului din 2021. De asemenea, continuă discuțiile cu privire lansarea unui CD oficial, care să includă toate piesele selectate pentru ediția din 2020.

 

Eurovision Song Contest 2020 urma să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, urmau să participe – alături de România – alte 40 de țări.

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest a fost anulată de către organizatori, conform anunțului făcut de aceștia în data de 18 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

În cadrul Selecției Naționale din acest an, piesa cu care Roxen a fost desemnată să reprezinte România la ESC2020 cu piesa a fost „Alcohol You”, de a cărei producţie s-a ocupat Viky Red, muzica fiind semnată de acesta alături de Ionuţ Armas iar textul a fost scris de Ionuţ Armas şi Breyan Isaac.

Decizia a fost luată în proporţie egală de public şi de juriul de specialitate, în cadrul spectacolului Finalei Naţionale organizată de Televiziunea Română pe 1 martie 2020, la Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” din Buzău.

Comentarii

Continue Reading

Eurovision

Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii?

Redactia Radar de Media

Published

on

Ediția din acest an a Eurovision Song Contest 2020 trebuia să aibă loc la Rotterdam, sub sloganul “Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai.

Din cauza coronavirusului, evenimentul nu va mai avea loc, însă, reprezentanta României, Roxen, poate participa la concurs, anul viitor. Condiția ar fi ca aceasta să aleagă o altă melodie. Din cauza coronavirusului organizatorii evenimentului din Olanda au anunțat zilele trecute, că show-ul a fost anulat, urmând să vină cu noi precizări în cel mai scurt timp. Roxen, cea care ar fi trebuit să ne reprezinte la Rotterdam, ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie și nu cea care fusese aleasă pentru anul acesta.

„Am fost copleșiți de dragostea pe care familia Eurovision Song Contest a împărtășit-o de la decizia dificilă de a anula evenimentul 2020. EBU este foarte conștient de cât de mult va lipsi Eurovision Song Contest anul acesta. Universalitatea concursului, împreuna cu tradiția ți mândria noastră de a sărbători diversitatea prin muzică, sunt acum necesare mai mult ca oricând. Asadar, EBU și membrii săi explorează în prezent posibilități alternative, dar nu și un concurs, pentru a uni și bucura publicul din întreaga Europă în aceasta perioada provocatoare”, este mesajul postat pe contul de socializare Eurovision România.

Citeşte întreaga ştire: Roxen ar putea participa la Eurovision 2021, însă cu altă melodie. Ce au decis organizatorii

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0