Concursul Muzical Eurovision 2013 a fost cea de-a 58-a ediție a Concursului Muzical Eurovision. Această ediție s-a desfășurat în Malmö, Suedia, ca urmare a câștigării ediției precedente de către Loreen cu piesa „Euphoria”.
În 2013, câștigătoarea a fost Danemarca, reprezentată de Emmelie de Forest cu piesa „Only Teardrops”, care a acumulat 281 de puncte. Sveriges Television (SVT) a ales să organizeze evenimentul în Malmö Arena, după evaluarea mai multor săli de pe teritoriul Suediei. Semifinalele au avut loc pe 14 și 16 mai 2013, iar finala, pe 18 mai 2013. Au participat 39 de țări, Armenia revenind după o pauză de un an, iar Bosnia și Herțegovina, Portugalia, Slovacia și Turcia retrăgându-se. Evenimentul a fost prezentat de actrița de comedie Petra Mede.
Pentru prima oară în 20 de ani, nicio țară din fosta federație iugoslavă nu s-a calificat în finala Concursului Muzical Eurovision.
Pe 8 iulie 2012, Sveriges Television (SVT) a anunțat că Malmö Arena este sala în care urma să se țină Concursul Muzical Eurovision 2013. Aceasta este cea de-a cincea ocazie cu care Suedia a găzduit concursul și a doua oară când s-a desfășurat în Malmö.
În noaptea finalei concursului din 2012, președintele consiliului de administrație al SVT, Eva Hamilton, a afirmat că urmau să fie luate în considerare arene din Stockholm, Göteborg și Malmö pentru o decizie finală asupra locului de desfășurare a ediției din 2013. Arena folosită cu ocazia precedentei victorii suedeze, Globen Arena, nu a fost folosită pentru Concursul Muzical Eurovision, fiindcă existau deja aranjamente ca ea să găzduiască Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață din 2013.
Ziarul suedez Expressen a sugerat ca SVT să organizeze semifinalele în Göteborg și Malmö, cu finala la Solna, în Friends Arena. Ideea a fost respinsă de SVT din cauza complicațiilor logistice care ar fi putut rezulta și a anunțat că toate cele trei spectacole urmau să se țină în același oraș.
Pe 20 iunie 2012, s-a anunțat că Göteborg s-a retras din cursă, din cauza obligației de a găzdui Expoziția de Cai de la Göteborg. Au existat și dubii că ar fi putut fi puse la dispoziție destule camere de hotel, din cauza faptului că mai multe evenimente importante au loc în Göteborg în luna mai 2013.
Următoarele orașe au rezervat săli de spectacole și camere de hotel în speranța de a găzdui Concursul Muzical Eurovision 2013: Malmo, Solna si Goteborg.
SVT și-a exprimat dorința de a găzdui concursul într-o sală puțin mai mică decât în anii precedenți, iar acesta a fost unul dintre factorii care au determinat Sveriges Television să aleagă Malmö Arena. Producătorul executiv al Concursului Muzical Eurovision 2013, Martin Österdahl, a declarat pentru presa suedeză că nu a fost de acord cu decizia țărilor-gazdă precedente de a organiza competiția în arene din ce în ce mai mari, afirmând că el și SVT voiau ca ediția din 2013 să fie „mai intimă și personală”. Conform SVT, și Uniunea Europeană de Radio-Televiziune își dorea ca ediția din 2013 să fie „la scară mai mică”, din cauza costurilor din ce în ce mai mari ale concursurilor precedente.
Combinarea rezultatelor în urma evaluării de către juriu și de către public a suferit schimbări care au fost detaliate în regulile oficiale ale concursului din 2013. Pentru oricare țară votantă, fiecare membru al juriului a trebuit să își facă un clasament al tuturor cântecelor participante, în afară de cel ce reprezinta țara respectivă. Rezultatele tuturor membrilor acestei țări au fost combinate pentru a produce un clasament complet, de la primul până la ultimul loc. Într-o manieră similară, rezultatele televotului au fost interpretate, de asemenea, ca un clasament complet, luându-se în considerare întregul rezultat, nu numai primele zece poziții, ca în anii precedenți. Din combinarea celor două clasamente complete (cel al juriului și cel al publicului) a rezultat clasamentul final al țării respective. Țara aflată pe primul loc în clasamentul final a primit 12 puncte, cea de-a doua, 10 puncte, cea de-a treia, 8 puncte, cea de-a patra, 7 puncte ș.a.m.d., cea de-a zecea primind un singur punct.
Începând din 2013, există și o aplicație oficială pentru smartphone-uri, care permite utilizatorilor să voteze de pe telefoanele mobile fără să compună singuri un SMS. Reprezentantul țării votate îi va mulțumi utilizatorului imediat printr-un mesaj preînregistrat. Tariful pentru un SMS trimis de aplicație și unul trimis manual este același.
Sarah Dawn Finer a apărut în toate cele trei spectacole în segmente preînregistrate menite să prezinte Suedia din perspectiva personajului comic Lynda Woodruff. „Lynda” a prezentat voturile din partea Suediei în cadrul concursului precedent, desfășurat în Baku. Fotbalistul Zlatan Ibrahimović a apărut în cadrul numărului de deschidere al finalei printr-un mesaj preînregistrat, în care le-a urat privitorilor bun venit în Malmö, orașul lui natal. Reprezentantul Suediei la Concursul Muzical Eurovision 2011, Eric Saade, a fost corespondentul din camera verde în timpul finalei.
Pe 17 octombrie 2012, producătorul executiv, Martin Österdahl, a declarat pentru ziarul suedez Dagens Nyheter că SVT plănuia să aibă un singur prezentator în 2013, nu doi sau trei ca în anii precedenți. Ocazia precedentă cu care a existat un singur prezentator a fost în 1995, când Mary Kennedy a prezentat singură concursul. Pe 28 ianuarie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, SVT a anunțat că evenimentul urma să fie prezentat de Petra Mede, prezentatoare și actriță de comedie suedeză.
Identitatea vizuală a Concursului Muzical Eurovision 2013 a fost realizată de agenția de branding Happy F&B, cu sediul în Göteborg. Sigla concursului este un fluture multicolor care reprezintă unitatea, diversitatea și fericirea. Ideea de a folosi un fluture pornește de la conceptul de teorie a haosului, numită și efect de fluture, conform căreia un lucru minor precum bătaia aripilor unui fluture poate avea consecințe majore, precum crearea unui uragan. Accepția folosită de organizatori este că lucrurile mici pot crea mișcări mari și puternice, cum este cazul Concursului Muzical Eurovision.
SVT a anunțat pe 19 februarie 2013 că filmulețele dinaintea fiecărui cântec urmau să aibă în prim-plan soliștii în țările lor, pentru a da telespectatorilor șansa să îi cunoască pe artiști în afara numărului muzical de trei minute. Acest lucru este contrar tradiției recente, conform căreia aceste filmulețe conțineau frânturi de viață în interiorul țării sau al orașului ce găzduiește concursul. Clipurile au fost produse de compania Camp David.
Grafica utilizată în cadrul transmisiunilor în direct a fost realizată de compania Brokendoll. La ea a contribuit și studioul de efecte vizuale suedez Swiss International, care a realizat animațiile fluturilor colorați în culorile steagurilor țărilor participante.
La 11 iulie 2012, producătorul concursului, Christer Björkman, a sfătuit fanii să nu cumpere biletele care erau în circulație în acea perioadă și să aștepte până la apariția biletelor oficiale, fiindcă deciziile necesare cu privire la planul scenei și al locurilor nu fuseseră încă luate. Primele bilete oficiale au fost puse în vânzare pe 26 noiembrie 2012.
Sponsorii oficiali principali ai concursului au fost compania principală de telecomunicații din Suedia, TeliaSonera, și compania germană de cosmetice Schwarzkopf. Competiția a fost sponsorizată și de companiile IsaDora, ICA și Tetra Pak.
Tragerea la sorți pentru împărțirea țărilor în semifinale a avut loc pe 17 ianuarie 2013 în vechea clădire a primăriei orașului Malmö și a fost realizată de Pernilla Månsson Colt și Josefine Sundström.
Procedura a fost următoarea: țările participante, excluzând țările calificate automat în finală (Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Spania și Suedia), sunt împărțite în 5 urne, pe baza obiceiurilor lor de votare în edițiile trecute ale concursului, după care sunt repartizate 16 țări în prima semifinală, din 14 mai 2013, iar celelalte 17, în cea de-a doua semifinală, din 16 mai 2013. De asemenea, se decide în care jumătate vor participa acestea și în care semifinală votează fiecare dintre țările calificate automat.
Iata clasamentul editiei –
1. Danemarca – Emmelie de Forest „Only Teardrops”
2. Azerbaidjan – Fərid Məmmədov „Hold Me”
3. Ucraina – Zlata Ognevici „Gravity”
4. Norvegia – Margaret Berger „I Feed You My Love”
5. Rusia – Dina Garipova „What If”
6. Grecia – Koza Mostra și Agathon Iakovidis „Alcohol Is Free”
7. Italia – Marco Mengoni „L’essenziale”
8. Malta – Gianluca Bezzina „Tomorrow”
9. Olanda – Anouk „Birds”
10. Ungaria – ByeAlex „Kedvesem”
11. Moldova – Aliona Moon „O mie”
12. Belgia – Roberto Bellarosa „Love Kills”
13. Romania – Cezar „It’s My Life”
14. Suedia – Robin Stjernberg „You”
15. Georgia – Nodi și Sophie „Waterfall”
16. Belarus – Aliona Lanskaia „Solayoh”
17. Islanda – Eyþór Ingi „Ég á líf”
18. Armenia – Dorians „Lonely Planet”
19. UK – Bonnie Tyler „Believe in Me”
20. Estonia – Birgit Õigemeel „Et uus saaks alguse”
21. Germania – Cascada „Glorious”
22. Lituania – Andrius Pojavis „Something”
23. Franta – Amandine Bourgeois „L’enfer et moi”
24. Finlanda – Krista Siegfrids „Marry Me”
25. Spania – ESDM „Contigo hasta el final”
26. Irlanda – Ryan Dolan „Only Love Survives”
Iata piesa castigatoare –