Connect with us

Business

Evolutia creditelor bancare din Romania

Redactia Radar de Media

Published

on

Utilizarea creditelor bancare nu trebuie privita ca o sperietoare, dar pentru aceasta trebuie sa ne asiguram o educatie financiara personala – minimul necesar macar.

Conform celor de la Creditmix.ro in Romania exista 24 de banci comerciale si inca 8 sucursale ale unor institutii de credit straine. Vom afla in continuare ce sunt acestea, cu ce se ocupa si cum putem profita in mod judicios de ofertele lor.

Bancile in Romania

In legislatia moderna, banca este acea entitate (institutie) financiara care cumuleaza simultan si obligatoriu doua functii specifice:

 • atrage economiile populatiei sub forma de depozite si,
 • ofera disponibilitati financiare sub forma de credite.

Analizand in functie de volumul activelor, topul bancilor comerciale din Romania arata astfel: Banca Transilvania conduce cu 76,6 miliardei lei, urmata de BCR cu 72,21 miliarde lei, iar pe locul al treilea regasim BRD-ul cu 53 miliarde lei.

Banii si bancile au suscitat interes de-a lungul vremii, lucru cat se poate de firesc tinand cont de evolutia societatii de astazi, evolutie in care finantele au un rol determinant.

Banii sunt intr-un fel stramosii bancilor si cei care au generat in mod direct aparitia lor.

Asadar, bancile au aparut ca o necesitate a gestionarii banilor. Dupa unii specialisti, aparitia bancilor ar fi direct legata de aparitia monedelor metalice, in vedere schimbarii acestora. Cei care practicau acele schimburi sunt in fapt precurosii sistemului bancar.

Dupa alti specialisti, bancile ar fi aparut ca o nevoie de a acumula depozite si de utilizare a acestora in vederea creditarii altor persoane.

Daca ar fi sa evaluam necesitatea de aparitie a bancilor, putem spune ca aparitia bancilor este datorata nevoii de intermediere dintre cei care detineau resursele si cei care aveau nevoie de ele.

Istoria activitatii bancare

Incepem cu inceputul. Activitatea bancara isi are are radacinile in Mesopotamia, in Roma antica si in multe alte culturi care si-au cunoscut apogeul in urma cu sute sau chiar cu mii de ani in urma.

Evident, pe atunci sistemul bancar nu era atat de dezvoltat precum este acum iar cei care doreau sa obtina credite bancare erau nevoiti sa ofere ate asigurari decat dovada unui salariu mare, insa ceea ce este cert este ca oamenii au avut dintotdeauna nevoie sa imprumute bani.

Creditele bancare din ziua de astazi au aparut in secolul XII, atunci cand italienii au infiintat Banca din Venetia, transformata mai tarziu in Banco di Rialto.

In Romania, prima activitate bancara moderna a aparut cateva secole mai tarziu, mai exact in 1861 atunci cand a fost ridicata problema unei banci nationale. Rezolvarea problemei a aparut in 1864, atunci cand a fost infiintata Casa de Depuneri si Consemnatiuni, ca mai apoi, in 1880 sa apara Banca Nationala a Romaniei. De atunci, evolutia a fost una oarecum naturala iar Banca Nationala a fost o baza perfecta pentru crearea unui numar foarte mare de banci. In 1934 existau peste 1200 de banci in Romania, insa un deceniu mai tarziu, numarul lor a scazut dramatic.

Practic, in anii ’40 existau doar 5 banci care dominau intregul sistem bancar romanesc: Banca Romaneasca, Banca de Credit Roman, Banca Comerciala Romana, Banca Comerciala Italiana si Romana si Societatea Bancara Romana.

Creditele bancare in perioada moderna

In continuare, trecem de la istoria universala la zilele noastre. Astazi, lucrurile sunt mult mai complexe. Ideea de creditare de la o institutie financiara a intrat adanc in constiinta romanilor, ceea ce face ca majoritatea adultilor sa plateasca cel putin o rata pentru un credit imobiliar sau pentru credite de nevoi personale.

Diversitatea mare de optiuni de astazi este bazata pe reforma sistemului bancar inceputa imediat dupa revolutie, mai exact in 1990-1991. Atunci s-au pus bazele unei noi legislatii bancare si sistemul bancar s-a structurat pe doua nivele: Banca Nationala a Romaniei care era banca centrala, pe de o parte, si toate celelalte institutii financiare.

Prin efortul conjugat al tuturor celor implicati in sistem, pe o perioada de timp ce se intinde pe aproape doua decenii, creditele au inceput sa fie diversificate, aparand credite cu diverse destinatii:

Credite pentru achizitia ori construirea unei locuinte

 • Credite Prima Casa (“O familie, o casa”);
 • Credite Ipotecare;
 • Credite Imobiliare.

Credite de consum

 1. Adresate persoanelor nenominalizate:
 • Descoprire de cont;
 • Card de credit;
 • Credite de nevoi personale fara ipoteca;
 • Credite de nevoi personale cu ipoteca.
 1. Adresate persoanelor nominalizate
 • Credite pentru studii;
 • Credite pentru scopuri medicale;
 • Credite auto.

Lista poate sa continue, in conditiile in care optiunile sunt extrem de variate si de interesante. Ceea ce este cert este faptul ca astazi, atunci cand vine vorba despre sistemul bancar si despre creditare, Romania se bucura de o piata matura, iar romanii au un comportament cat se poate de sanatos. O mare parte a romanilor care solicita credite sunt responsabili si evita sa ia credite bazate pe impuls. De regula, acestea sunt contractate pentru investitii imobiliare, insa exista multe alte destinatii pentru bani, cum ar fi cheltuielile medicale, consolidarea datoriilor sau educatia copiilor.

Tot de la sursa citata anterior aflam cum putem transforma accesarea unui credit intr-un avantaj pentru noi. Principalul punct de la care trebuie sa plecam in vederea obtinerii acestui deziderat ar fi sa ne informam in prealabil, si sa ne cunoastem cat se poate de bine situatia de moment. De asemenea, sa nu scapam din vedere elementele esentiale pentru noi: gestionarea eficienta a bugetului, economisirea, cheltuirea cu chibzuinta, abtinerea de la derapaje majore.

Cum putem face sa transformam accesarea unui credit intr-un avantaj? In primul rand informandu-ne. Va propunem sa privim familia ca pe o mica societate comerciala, iar bugetul nostru sa facem in asa fel incat sa devina profitabil in timp.

— Monica A., Creditmix.ro

Creditul este necesar, cu conditia sa fi facut o analiza serioasa inainte de a-l accesa, de a-l contracta. Toate intrebarile referitoare la un credit trebuie sa le punem inainte de a accesa creditul si nu dupa. Trebuie sa fim fermi convinsi ca respectivul credit este absolut necesar si mai ales ca avem ccapacitatea financiara de a-l rambursa in bune conditii din veniturile pe care noi le obtinem.

Pentru solicitarea unui imprumut, clientul trebuie sa prezinte bancii o serie de documente specifice, unele fara exceptie, altele in mod specific sau cu caracter exceptional:

 • actul de identitate;
 • acordul de consultare si prelucrare in Biroul de Credite si respectiv ANAF.

In mod special, pentru creditele acordate cu garantie imobiliara se solicita si:

 • actul de proprietate asupra garantiilor;
 • extrasul din Cartea Funciara.

Pe langa aceste acte, se mai solicita:

 • cererea de credit tip (se poate completa online – unde banca permite o astfel de pre-aprobare a creditului), ori la ghiseu;
 • acte specifice in functie de caracteristicile creditului.

Din partea bancii, fiecare client primeste obligatoriu documentul “Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”.

Un punct esential de care trebuie sa tinem seama inainte de a accesa un credit este evaluarea riscurilor. Este bine sa fim constienti inainte de a semna un contract de credit ca pe parcursul perioadei de finantare pot aparea riscuri, mai ales cand vorbim de credite derulate pe perioade de 30-35 de ani: risc valutar, riscul ratei de dobanda, riscul schimbarilor majore la nivel de venituri.

 

Comentarii

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Business

Avantajele de a avea un seif in casa sau la birou

Avatar

Published

on

Multi oameni sunt de parere ca inchirierea unei casete de valori la banca este cea mai buna modalitate de a-si pastra obiectele importante in siguranta. Dar daca este vorba de documente si articole la care ai nevoie de acces rapid? In acest caz, cea mai buna optiune este de a achizitiona un seif pentru casa sau birou. Iata care sunt beneficiile pe care ti le ofera un seif in propria casa sau birou:

Ai acces instant la documente

Exista documente de care ai nevoie imediat: din pacate, bancile nu sunt disponibile 24/7. Ce se intampla daca ai nevoie de un document in perioada in care bancile sunt inchise, in weekend sau in timpul sarbatorilor legale? Prin instalarea unui seif acasa sau la birou, poti avea acces rapid la documente precum pasaport, certificat de nastere, titluri, investitii, plan de asigurare si dosare importante, oricand doresti.

Protectie

Solicitand unui profesionist sa instaleze un seif acasa sau la birou, poti fi sigur ca obiectele tale valoroase sunt protejate in permanenta, iar seiful nu va putea fi mutat cu usurinta din loc. Pentru birou, este necesar sa alegi un seif de dimensiuni mari, de preferat cu fanta, pentru ca accesul la depunere sa fie permis oricui, insa la continut sa poata ajunge doar persoanele autorizate. Pentru protectie maxima, in special in cazul documentelor importante, poti alege seifuri cu dubla certificare, ceea ce inseamna ca vei fi protejat si impotriva efractiei dar si importiva incendiilor.

Un alt beneficiu al seifului, este faptul ca tii intr-un singur loc obiectele de care ai nevoie si astfel nu mai exista riscul sa le pierzi. Chiar daca nu sunt valoroase, sunt importante, iar documentele precum buletinul, pasaportul si alte acte, pot duce la un proces de recuperare stresant, obositor si durabil daca sunt pierdute sau ratacite.

Pastrezi armele de foc departe de raza copiilor

Prin achizitionarea unui seif, ai garantia ca pistolul sau munitia ta nu va ajunge pe maini gresite. Seiful pentru arme poate fi instalat intr-o zona mai putin accesibila, departe de ochii copiilor sau al persoanelor care iti calca pragul. Astfel, ai garantia ca accesul la arma iti este permis doar tie sau persoanelor autorizate.

Un seif nu numai ca iti ofera acces usor la documente si obiectele de valoare, dar ti le pastreaza in siguranta in orice moment al zilei. Asadar, nu-ti expune obiectele de valoare la riscuri inutile si pur si simplu achizitioneaza un seif pentru a beneficia de toate avantajele enumerate mai sus. Exista foarte multe modele de seifuri disponibile pe piata, in dimensiuni variate si cu utilitati diverse. Este important sa te documentezi si sa alegi produsul potrivit nevoilor tale, fie pentru birou sau casa. Seifurile pot fi instalate pe podea, in perete sau asezate in interiorul mobilei. Ia in considerare caracteristicile si achizitioneaza un seif pentru pastrarea in siguranta a obiectelor valoroase.

Comentarii

Continue Reading

Business

De ce sa alegi acoperisuri metalice pentru casa

Avatar

Published

on

Acest articol va prezinta avantajele pe care acest tip de sisteme il ofera, astfel incat sa puteti face o alegere in cunostinta de cauza. Fie ca doriti sa folositi tigla metalica sau orice alta varianta, noi va sfatuim sa va informati foarte bine inainte de a alege tipul de acoperis pe care il veti construi.

Daca doriti sa luati o decizie in a alege acoperisul pentru casa in care va locui familia dvs, este foarte important sa cantariti avantajele si dezavantajele materialelor folosite la confectionarea acestuia.

Beneficiile pe care le ofera sistemele de acoperisuri metalice

Metalul depaseste materialele conventionale pentru acoperisuri in mai multe moduri:

Durata de viata. Instalat corespunzator, un acoperis metalic ar trebui sa reziste foarte mult timp, chiar si peste 50 de ani. El face fata cu brio ploii, zapezii, cat si furtunilor de intensitate ridicata. Metalul este rezistent la foc, mucegai, insecte si putregai. Garantiile oferite de producatori variaza foarte mult, dar majoritatea companiilor ofera intre 20 si 50 de ani. Garanatia pentru vopsea este oferita in general pana la 30 de ani, dar si acest lucru depinde in functie de producatorul ales.

Greutatea. Tigla metalica este mult mai usoara comparativ cu tigla ceramica. Din cauza greutatii reduse a materialului, puteti face economii si la constructia structurii de sustinere. Unele tipuri de materiale pentru acoperisuri metalice pot fi aplicate pe un acoperis existent, fara a fi nevoie de decopertare sau de consolidari ale structurii existente.

Viteza si usurinta instalarii acoperisului. Majoritatea materialelor pentru acoperisuri metalice vin in panouri care se pot instala usor. Un meserias bun poate sa le instaleze rapid fara probleme. Daca acoperisul nu este inca montat si o furtuna este pe drum, scurtarea timpului de montare cu o zi sau doua poate oferi un avantaj esential. Evident, exista si economii considerabile cu forta de munca, deoarece reduceti complexitatea si scurtati durata instalarii acoperisului.

Rezistenta la foc. Deoarece otelul este incombustibil, acoperisurile din tigla metalica prezinta o rezistenta la incendiu ridicata, obtinand clasa A (cea mai rezistenta la foc).Trebuie totusi sa tineti cont si de materialele pe care se fixeaza tigla. Majoritatea acoperisurilor metalice sunt aplicate pe un material combustibil, cum ar fi lemnul, iar acest lucru reduce considerabil rezistenta la foc.

Conductibilitatea termica. Tigla metalica acoperita cu vopsea si solutiile potrivite va reflecta caldura radianta venita de la soare, reducand la minimum acumularea excesiva in timpul zilei. Asta inseamna ca economisiti energia necesara pentru racire. Desi materialul in sine are o valoare redusa a izolatiei, acoperisurile metalice pot fi aplicate pe o izolatie rigida cu spuma care va imbunatatii considerabil performantele. In plus, multe sisteme utilizeaza un spatiu de aer ventilat intre panoul metalic si acoperisul propriu-zis, pentru a creste eficienta energetica.

Eliminarea rapida a apei de ploaie si a zapezii. Acoperisurile metalice sunt practic impermeabile datorita modului in care panourile se intercaleaza si pentru ca suprafetele sunt dure si alunecoase. In plus, tonurile intunecate ale vopselei acoperisului metalic vor ajuta la incalzirea rapida a acestuia, topind rapid zapada.

 

Comentarii

Continue Reading

Business

Tractări auto și asistență rutieră prin Cris Power Logistic SRL București

Avatar

Published

on

Numărul mașinilor din România s-a înmulțit și continuă să se înmulțească pe măsură ce trece timpul, mai ales în București.

Fiecare an aduce cu sine parcări tot mai pline, cozi rutiere tot mai mari, trafic tot mai aglomerat.

Odată cu creșterea numărului de autoturisme, crește exponențial și numărul cazurilor in care este nevoie de servicii de tractari auto.

Unele probleme mai mici, care pot fi remediate repede sau chiar pe loc, altele mai mari care necesita timp și bani.

Dacă astfel de neplăceri apar atunci când va aflați în trafic sau când sunteți departe de casă, cea mai bună idee pe care o puteți avea este să apelați la o firmă de profil care să vă poată veni în ajutor.

Pentru servicii de tractari auto Bucuresti dispeceratul Cris Power Logistic SRL este disponibil non-stop.

Ceea ce trebuie să știți este că astfel de firme vă stau la dispoziție non stop, 24 de ore din 24 și pe orice condiții meteo.

Este bine să identificați o astfel de firmă, care este mai mare și care oferă servicii de calitate și salvați-i numărul de telefon în agenda dumneavoastră.

Prețurile pornesc de la sume modice, atunci când defecțiunile nu sunt foarte însemnate, cum ar fi curent pentru baterie, un schimb de roată, dar pot merge și mai sus, în funcție de complexitatea intervenției.

Atunci când vă orientați către un prestator de profil, trebuie să urmăriți anumite aspecte esențiale. În primul rând, numărul mașinilor pe care o astfel de firmă le are în parcare, dar și starea acestora (dotări, vechime etc.).

Sunt destule firme care au doar o mașină veche nesigură care vă poate pune în pericol.

Nu este de dorit să aveți nevoie urgent de ajutor și cei cu care luați legătura să nu vă poată ajuta atunci când aveți nevoie.

Astfel va trebui să irosiți timp prețios în căutarea unei alte platforme auto libere care să vină și să vă ofere asistența rutieră necesară.

De asemenea și personalul este foarte important. Mașina la care țineți atât de mult nu trebuie să cadă pe mâna unor semi-profesioniști care vă pot distruge autoturismul.

Mărimea unei firme este oarecum un garant al calității lucrărilor pe care le efectuează.

Numărul șoferilor de care dispune firma este și acesta un criteriu foarte important, licența de transport, deoarece vă doriți ca șoferul care conduce autospeciala de tractări să fie cât mai odihnit, iar dumneavoastră să ajungeți în siguranță acasă la familie.

Serviciile oferite, însă, după cum am menționat anterior, nu sunt doar de tractare, deși, poate această activitate constituie profilul principal al firmei, ci și de asistență rutieră.

Prin urmare, veți găsi suport, fie că:

 • ați rămas fără current la baterie;
 • ați făcut o alimentare greșită cu combustibil etc.

Aceste mici reparații se pot efectua la fața locului.

Dacă defecțiunile sunt mai mari, fiind nevoie de o intervenție de durată sau de anumite condiții de lucru, atunci autoturismul dumneavoastră va fi transportat la un service autorizat, iar reparația se va face într-un cadru adecvat.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Publicitate

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0