Connect with us

Business

Evolutia creditelor bancare din Romania

Published

on

Utilizarea creditelor bancare nu trebuie privita ca o sperietoare, dar pentru aceasta trebuie sa ne asiguram o educatie financiara personala – minimul necesar macar.

Conform celor de la Creditmix.ro in Romania exista 24 de banci comerciale si inca 8 sucursale ale unor institutii de credit straine. Vom afla in continuare ce sunt acestea, cu ce se ocupa si cum putem profita in mod judicios de ofertele lor.

Bancile in Romania

In legislatia moderna, banca este acea entitate (institutie) financiara care cumuleaza simultan si obligatoriu doua functii specifice:

 • atrage economiile populatiei sub forma de depozite si,
 • ofera disponibilitati financiare sub forma de credite.

Analizand in functie de volumul activelor, topul bancilor comerciale din Romania arata astfel: Banca Transilvania conduce cu 76,6 miliardei lei, urmata de BCR cu 72,21 miliarde lei, iar pe locul al treilea regasim BRD-ul cu 53 miliarde lei.

Banii si bancile au suscitat interes de-a lungul vremii, lucru cat se poate de firesc tinand cont de evolutia societatii de astazi, evolutie in care finantele au un rol determinant.

Banii sunt intr-un fel stramosii bancilor si cei care au generat in mod direct aparitia lor.

Asadar, bancile au aparut ca o necesitate a gestionarii banilor. Dupa unii specialisti, aparitia bancilor ar fi direct legata de aparitia monedelor metalice, in vedere schimbarii acestora. Cei care practicau acele schimburi sunt in fapt precurosii sistemului bancar.

Dupa alti specialisti, bancile ar fi aparut ca o nevoie de a acumula depozite si de utilizare a acestora in vederea creditarii altor persoane.

Daca ar fi sa evaluam necesitatea de aparitie a bancilor, putem spune ca aparitia bancilor este datorata nevoii de intermediere dintre cei care detineau resursele si cei care aveau nevoie de ele.

Istoria activitatii bancare

Advertisement

Incepem cu inceputul. Activitatea bancara isi are are radacinile in Mesopotamia, in Roma antica si in multe alte culturi care si-au cunoscut apogeul in urma cu sute sau chiar cu mii de ani in urma.

Evident, pe atunci sistemul bancar nu era atat de dezvoltat precum este acum iar cei care doreau sa obtina credite bancare erau nevoiti sa ofere ate asigurari decat dovada unui salariu mare, insa ceea ce este cert este ca oamenii au avut dintotdeauna nevoie sa imprumute bani.

Creditele bancare din ziua de astazi au aparut in secolul XII, atunci cand italienii au infiintat Banca din Venetia, transformata mai tarziu in Banco di Rialto.

In Romania, prima activitate bancara moderna a aparut cateva secole mai tarziu, mai exact in 1861 atunci cand a fost ridicata problema unei banci nationale. Rezolvarea problemei a aparut in 1864, atunci cand a fost infiintata Casa de Depuneri si Consemnatiuni, ca mai apoi, in 1880 sa apara Banca Nationala a Romaniei. De atunci, evolutia a fost una oarecum naturala iar Banca Nationala a fost o baza perfecta pentru crearea unui numar foarte mare de banci. In 1934 existau peste 1200 de banci in Romania, insa un deceniu mai tarziu, numarul lor a scazut dramatic.

Practic, in anii ’40 existau doar 5 banci care dominau intregul sistem bancar romanesc: Banca Romaneasca, Banca de Credit Roman, Banca Comerciala Romana, Banca Comerciala Italiana si Romana si Societatea Bancara Romana.

Creditele bancare in perioada moderna

In continuare, trecem de la istoria universala la zilele noastre. Astazi, lucrurile sunt mult mai complexe. Ideea de creditare de la o institutie financiara a intrat adanc in constiinta romanilor, ceea ce face ca majoritatea adultilor sa plateasca cel putin o rata pentru un credit imobiliar sau pentru credite de nevoi personale.

Diversitatea mare de optiuni de astazi este bazata pe reforma sistemului bancar inceputa imediat dupa revolutie, mai exact in 1990-1991. Atunci s-au pus bazele unei noi legislatii bancare si sistemul bancar s-a structurat pe doua nivele: Banca Nationala a Romaniei care era banca centrala, pe de o parte, si toate celelalte institutii financiare.

Prin efortul conjugat al tuturor celor implicati in sistem, pe o perioada de timp ce se intinde pe aproape doua decenii, creditele au inceput sa fie diversificate, aparand credite cu diverse destinatii:

Credite pentru achizitia ori construirea unei locuinte

Advertisement
 • Credite Prima Casa („O familie, o casa”);
 • Credite Ipotecare;
 • Credite Imobiliare.

Credite de consum

 1. Adresate persoanelor nenominalizate:
 • Descoprire de cont;
 • Card de credit;
 • Credite de nevoi personale fara ipoteca;
 • Credite de nevoi personale cu ipoteca.
 1. Adresate persoanelor nominalizate
 • Credite pentru studii;
 • Credite pentru scopuri medicale;
 • Credite auto.

Lista poate sa continue, in conditiile in care optiunile sunt extrem de variate si de interesante. Ceea ce este cert este faptul ca astazi, atunci cand vine vorba despre sistemul bancar si despre creditare, Romania se bucura de o piata matura, iar romanii au un comportament cat se poate de sanatos. O mare parte a romanilor care solicita credite sunt responsabili si evita sa ia credite bazate pe impuls. De regula, acestea sunt contractate pentru investitii imobiliare, insa exista multe alte destinatii pentru bani, cum ar fi cheltuielile medicale, consolidarea datoriilor sau educatia copiilor.

Tot de la sursa citata anterior aflam cum putem transforma accesarea unui credit intr-un avantaj pentru noi. Principalul punct de la care trebuie sa plecam in vederea obtinerii acestui deziderat ar fi sa ne informam in prealabil, si sa ne cunoastem cat se poate de bine situatia de moment. De asemenea, sa nu scapam din vedere elementele esentiale pentru noi: gestionarea eficienta a bugetului, economisirea, cheltuirea cu chibzuinta, abtinerea de la derapaje majore.

Cum putem face sa transformam accesarea unui credit intr-un avantaj? In primul rand informandu-ne. Va propunem sa privim familia ca pe o mica societate comerciala, iar bugetul nostru sa facem in asa fel incat sa devina profitabil in timp.

— Monica A., Creditmix.ro

Creditul este necesar, cu conditia sa fi facut o analiza serioasa inainte de a-l accesa, de a-l contracta. Toate intrebarile referitoare la un credit trebuie sa le punem inainte de a accesa creditul si nu dupa. Trebuie sa fim fermi convinsi ca respectivul credit este absolut necesar si mai ales ca avem ccapacitatea financiara de a-l rambursa in bune conditii din veniturile pe care noi le obtinem.

Pentru solicitarea unui imprumut, clientul trebuie sa prezinte bancii o serie de documente specifice, unele fara exceptie, altele in mod specific sau cu caracter exceptional:

 • actul de identitate;
 • acordul de consultare si prelucrare in Biroul de Credite si respectiv ANAF.

In mod special, pentru creditele acordate cu garantie imobiliara se solicita si:

 • actul de proprietate asupra garantiilor;
 • extrasul din Cartea Funciara.

Pe langa aceste acte, se mai solicita:

 • cererea de credit tip (se poate completa online – unde banca permite o astfel de pre-aprobare a creditului), ori la ghiseu;
 • acte specifice in functie de caracteristicile creditului.

Din partea bancii, fiecare client primeste obligatoriu documentul „Informatii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori”.

Un punct esential de care trebuie sa tinem seama inainte de a accesa un credit este evaluarea riscurilor. Este bine sa fim constienti inainte de a semna un contract de credit ca pe parcursul perioadei de finantare pot aparea riscuri, mai ales cand vorbim de credite derulate pe perioade de 30-35 de ani: risc valutar, riscul ratei de dobanda, riscul schimbarilor majore la nivel de venituri.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending