Connect with us

Business

Evoluția industriei pariurilor în România ultimelor două decenii

Published

on

Operatorii online, care reprezintă în ziua de astăzi cea mai importantă parte a industriei pariurilor sportive din România, sunt doar exponenții unui proces de evoluție început în urmă cu aproape două decenii.

Pe fondul deschiderii românilor față de pariuri, această evoluție a fost favorizată în primul rând de progresul tehnologic. Se poate spune că au fost opt etape mai bine delimitate de tranziție de la „anticul” Pronosport la posibilitatea de a paria de oriunde, oricât și, mai ales, pe aproape orice.

1. Pronosport-ul de pe timpul lui Ceaușescu

Pronosport-ul de dinainte de 1989 a reprezentat mult timp unica soluție ca microbiștii să câștige bani din pariurile sportive. Încă se mai poate juca la Pronosportul clasic, în agențiile Loteriei Române. Pe un formular sunt 13 meciuri, iar jucătorul trebuie să ghicească rezultatul: 1, X sau 2. Erau și sunt trei categorii de câștig, în funcție de numărul de pronosticuri corecte.

2. Apariția agențiilor de pariuri terestre

Apariția agențiilor de pariuri terestre a reprezentat o adevărată revoluție. Microbiștii aveau ocazia să consulte oferta printată pe foi prinse cu pe un panou, își notau pe un bilețel numărul meciului și selecția aleasă, apoi stăteau la coadă și dictau biletul celui/celei de dincolo de geamul ghișeului. Încă de la început a existat taxa de 5% din miză. Întrucât calculatoarele conectate la Internet reprezentau o raritate, pariorii urmăreau rezultatele în timp real pe teletextul televizoarelor.

3. Oferta apare pe Internet

Următorul pas: o dată că răspândirea Internetului, pariorii au putut accesa site-urile caselor de pariuri, unde puteau vedea oferta, deci aveau posibilitatea să își facă biletele înainte de a ajunge în agenție. Această facilitate îi ajuta să scutească mult timp. O singură persoană, de exemplu, era „delegată” să depună biletele mai multor colegi de birou.

4. Primele case de pariuri online

Etapa care a pus bazele „exploziei” industriei a fost cea în care pariurile sportive au trecut în online. Inițial, oferta nu era foarte bogată, iar majoritatea site-urilor era în limba engleză, dar posibilitatea de a paria oricând, fără a pleca de acasă, i-a făcut pe mulți microbiști să experimenteze din curiozitate acest hobby, apoi să devină pariori constanți

5. Ofertă tot mai bogată, apar pariurile live

Oferta caselor de pariuri online s-a diversificat cu timpul atât ca număr de ligi pe care se putea juca, cât și ca număr de opțiuni de pariere. Trăirile și adrenalina generată de pariuri sunt duse la un nou nivel o dată cu apariția platformelor live. Grafica nu era atât de performantă și nici nu se transmiteau meciuri în streaming video.

6. Apariția comunităților de pariori online

Treptat, s-au format comunitățile de pariori live, având ca puncte centrale de întâlnire diversele forumuri. Se vorbea, ca și în prezent, despre cele mai bune case de pariuri online, despre strategii de pariere, despre cote, despre conturi blocate ș.a.

7. Piața este reglementată legal

Peste un milion de români, adică 5% din populație, pariau constant la începutul anului 2014. Pe acest fond, a luat naștere Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc, care a avut misiunea de a urmări ca operatorii de pe piața din România să respecte noile prevederi legislative, adică să își ia licența de funcționare în țara noastră. Românii nu mai aveau voie să joace pe orice site de pariuri din lume, ca până atunci, ci numai pe site-urile agențiilor de pariuri online care funcționau legal. Numărul acestora nu era foarte mare, iar mulți dintre operatori erau necunoscuți majorității pariorilor.

8. Pariurile mobile, ultima frontieră

Între timp, în ultimii patru ani, piața pariurilor sportive s-a stabilizat. Operatorii online s-au perfecționat din toate punctele de vedere, de la ofertele foarte bogate la diverse facilități precum funcția CashOut și la platformele de streaming live pe care se transmit zeci de mii de meciuri anual.

Advertisement

Pariorul are de unde să aleagă: sunt destule agenții online pe piață, dintre care 4-5 comparabile cu cele bune de afară. Diferența se face deja la detalii, iar concurența este foarte dură. Ultimul câmp de luptă este reprezentat de pariurile mobile, studiile indicând faptul că tot mai multe pariuri sunt plasate din mers.  Operatorii se întrec în aplicații care mai de care mai performante, care permit să pariezi de oriunde, oricând, prin doar câteva atingeri de ecran.

Din punctul de vedere al pariorului, această evoluție este sinonimă cu creșterea senzațională a șanselor de câștig: nu mai este nevoie să ghicească 13 rezultate pentru a câștiga, nici măcar 8, nici măcar 6, nici măcar 4. Este suficient să aibă un singur pronostic corect, pe un bilet individual.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending