joi, februarie 22, 2024
More
  AcasăINTERVIUEXCLUSIV Interviu Delia Dragomir: "Tehnologia aduce valoare în viața noastră, dacă știm...

  EXCLUSIV Interviu Delia Dragomir: „Tehnologia aduce valoare în viața noastră, dacă știm să o folosim într-un mod inteligent”

  Interesul pentru învăţarea limbilor străine este în creştere în ţara noastră. Globalizarea oferă românilor tot mai multe oportunități de a lucra pentru companii străine. Mai mult, acest trend este accentuat și de anii pandemiei, care au transformat felul în care lucrăm. Acum foarte multe persoane lucrează de acasă, iar asta se traduce prin și mai multe oportunități de a colabora cu companii străine, pentru că nu mai avem nevoie să ne relocăm fizic în alte țări.

  Eucom este un important furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România, iar afacerea este 100% românească, co-fondatorii Delia şi Silviu Dragomir punând bazele companiei în 2002, pentru a răspunde nevoilor şi provocărilor firmelor aflate în plină expansiune şi integrare în mediul de afaceri globalizat.

  Spune-ne puțin despre povestea Eucom. Cum a început totul?

  EUCOM a luat ființă în anul 2002, pentru a răspunde nevoilor și provocărilor companiilor aflate în plină expansiune și integrare în mediul de afaceri globalizat. Totul a început în Timișoara, când soțul meu, Silviu, a participat la un curs de care nu a fost foarte mulțumit și povestind, am realizat că putem și ne dorim să facem lucrurile mai bine în acest domeniu. Ne doream să furnizăm cursuri de limbi străine într-un mod interactiv, să creăm un noi mediu de învățare, în care omul să învețe și să se simtă bine în același timp, să vină cu plăcere și implicare la cursuri. Astfel a luat naștere ideea de a pune bazele Eucom.

  De ce este importantă învățarea unei limbi străine?

  Învățăm limbi străine pentru a ne crește stima de sine, pentru a avea mai multă încredere în noi. Cu ajutorul unei limbi străine putem să ne impunem, putem să accesăm poziții de top în orice companie. E o modalitate de a progresa și de a te dezvolta, și de asemenea, de a învăța lucruri despre culturi noi. Efectele pozitive de a ști o limbă străină se răsfrâng atât asupra vieții profesionale, pentru că este clar că asta te poate ajuta în munca de zi cu zi, în majoritatea job-urilor, dar și asupra vieții personale. Rețele de socializare, internetul fac acum parte integrantă din viața noastră și cu toții avem nevoie de limba engleză, de exemplu, pentru a naviga mai ușor sau, de ce nu, pentru a lega prietenii online cu persoane din alte țări. De asemenea, stăpânirea unei limbi de circulație internațională ne ajută să ne descurcăm mai ușor atunci când călătorim într-o altă țară. Mai ales că în ziua de astăzi mulți oameni nu mai apelează la agenții de turism atunci când călătoresc, ci își rezervă singuri bilete de avion, cazări, experiențe.

  Știm că folosiți o metodă inovativă în procesul de predare – Agile Learning, o metodă inventată de voi. Spune-ne mai multe despre asta!

  Noi folosim propriul sistem de predare, care se numește Agile Learning. Acesta îmbină tehnologia cu partea umană. Am crezut dintotdeauna că tehnologia ne poate aduce un plus în orice domeniu, dacă știm să o folosim în avantajul nostru.

  Programul „Agile Learning” este unic în România, este o realizare de care suntem foarte mândri. Conceptul este, cum spuneam, un mix între digital (platforma de e-learning), interacţiune umană şi conţinut personalizat. Personalizăm fiecare curs în parte, astfel încât să răspundă nevoilor pe care le au participanții. Ne preocupăm să înțelegem cât mai bine încă de la început obiectivele și nevoile care există. Vedem ce nivel au participanții, ce dorințe, în ce mediu lucrează, astfel încât, prin cursurile noastre, să le oferim exact ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta pe plan personal și profesional. Pornind de aici construim cel mai potrivit program.

  Programul a fost lansat în 2019 şi a avut o primire excelentă. Din 2020 a devenit „noua normalitate”. Este un stil de predare contemporan, în pas cu evoluția tehnologiei și cerințele pieței. Ținem cursuri online încă de dinainte de pandemie, prin intermediul acestui program. Cursantul interacționează constant cu trainerii, aceștia punând mare accent pe partea de vorbire. Studiile ne arată că e-learning nu funcționează, dar oamenii sunt interesați de platforme, și atunci o împletire între trainer și platforme este un mod ideal de a învăța o limbă străină. Îți oferă și o flexibilitate în ceea ce privește studiul, pentru că poți face asta în „reprize” mai mici, având exerciții care pe care le poți efectua rapid și de oriunde.

  Câte limbi străine predați ? Care sunt cele mai căutate de români?

  Predăm și de asemenea evaluăm în peste 30 de limbi. Cele mai căutate limbi străine în materie de cursuri, sunt cursurile de engleză, franceză, germană, aceste limbi fiind folosite cu precădere de către companii în activitatea lor de zi cu zi. În ceea ce privește partea de evaluare a Eucom, lucrurile stau puțin diferit, pentru evaluare fiind căutate cu precădere limbile mai rare, unde vorbitorii se găsesc mai greu. Acolo avem un volum mai mare pe limbile nordice, slave, etc.

  În continuare, limba engleză rămâne cea mai căutată, fiind limba de comunicare în foarte multe corporații. Unii oameni sunt surprinși să afle că cele mai multe cursuri sunt cele de limba engleză, pentru că există senzația că toată lumea știe sau ar trebui să știe limba engleză. Însă de la a ști engleza cât să te descurci într-o discuție simplă, informală, până la a comunica lucruri din sfera de business, a face o prezentare complexă etc. este cale lungă. Tocmai de aceea este nevoie să înveți temeinic, într-un cadru organizat.

  E importantă tehnologia în procesul de educație?

  Tehnologia are un aport foarte mare în educație. Trebuie doar să fim deschiși și să privim astfel lucrurile. De cele mai multe ori prin tehnologie se înțelege social media sau alte lucruri de genul, însă tehnologia înseamnă mult mai mult și aduce valoare în viața noastră, dacă știm să o folosim într-un mod inteligent, pentru a ne dezvolta atât pe plan profesional cât și personal. Datorită tehnologiei, putem face cursuri online, putem termina o facultate, putem căuta orice informație online. Oamenii care poate nu aveau acces la educație din motive financiare sau geografice, acum pot accesa cursuri din toată lumea, la prețuri accesibile sau uneori gratuite. Important este să nu o folosim pentru a pierde vremea online, ci să o facem să lucreze în folosul nostru.

  Iată, apropo de accesul la educație și tehnologie, anul acesta chiar am avut un parteneriat cu asociația Narada, prin care am oferit cursuri și lecții interactive gratuite, precum și cultivarea abilităților viitorului prin conținut în limba engleză dedicat elevilor. Pe platforma Naradix.ro

  am oferit lecții atractive, variate, cu joculețe potrivite pentru vârsta elevilor, astfel încât învățarea limbii engleze să fie o adevărată plăcere. De asemenea, pentru elevii de gimnaziu care își doresc să se pregătească pentru a obține certificate Cambridge, am pregătit exerciții de antrenament pe diferite niveluri de abilități, care să îi ajute să acceadă la facultăți inclusiv din străinătate, să comunice cât mai fluent sau să își echivaleze teste din sistemul educațional românesc. Prin cursurile oferite pe Naradix.ro, platforma dezvoltată de organizația Narada, am făcut ca învățarea unei limbi străine să fie interactivă pentru elevii claselor 0-8 şi am susținut efortul de învățare al copiilor pentru recuperarea decalajelor de materie. Acesta este încă un exemplu concret care arată impactul pozitiv pe care îl poate avea tehnologia în viața noastră și în educație.

  Cât de greu este pentru un adult să învețe o limbă nouă?

  Este adevărat că un adult asimilează mai greu o limbă străină decât un copil, însă marele impediment este de fapt timpul. Un adult este ocupat, are job, copii etc. și este mai greu să strecoare asta în programul său. Dar odată ce te decizi să aloci timp pentru o limbă străină, contează să rămâi motivat. Aici este cheia pentru a ajunge fluent îtr-o limbă străină: disciplina. Trebuie să te ții de cursuri și să studiezi/exersezi și pe cont propriu.

  Ce trucuri putem folosi pentru a învăța rapid o limbă străină?

  Noi avem un stil de a preda diversificat și adaptat nevoilor adulților. Spre exemplu, la cursuri participanții primesc drept „temă” mini-exerciții pe care le pot face în pauza de prânz sau înainte de a pleca la lucru. Numim asta micro-learning și am observat că acest stil, de a împărți procesul de învățare în calupuri mici, ajută mult. Pentru că poate fi descurajant să știi că trebuie să aloci, să spunem, 2 ore de studiu neîntrerupt. Însă dacă împarți acele 2 ore pe intervale mai mici, întinse pe mai multe zile, studiul devine mai accesibil, pentru că se poate face în mici reprize, între alte activități mai presante.

  Avem tot soiul de astfel de tactici prin care ajutăm adulții să includă în programul lor aglomerat și studiul unei limbi. Folosim peste 200 de manuale, platforme, jocuri si activitati interactive iar cursurile sunt personalizate în funcție de specificul industriei și obiectivele cursanților.

  De asemenea, încurajăm cursanții să integreze limba străină în viața lor de zi cu zi. Spre exemplu, aceștia pot pune meniul telefonului în limba respectivă, astfel încât să aibă contact cu ea zi de zi, de fiecare dată când deschid telefonul.

  Un alt truc, chiar plăcut, este să asculți muzică în limba respectivă, să urmărești filme, sau să citești articole, cărți care te interesează. Astfel, învățatul se transformă într-o activitate plăcută.

  Lucian Zavoianu -Reporter

  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

  Lucian Zavoianu -Reporter
  Lucian Zavoianu -Reporterhttps://www.radardemedia.ro
  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente