Exclusivitate TVR: Adelin Petrişor l-a intervievat pe singurul nord-coreean născut şi evadat din lagărul de detenţie

0
785

Numit de presa internaţională „Witness no. 1” („Martorul nr. 1”) în ceea ce priveşte regimul de la Phenian, Shin Dong-hyuk este singurul nord-coreean care a reuşit să evadeze din lagărul de detenţie în care s-a şi născut. Interviul cu Shin Dong-hyuk, „Martorul nr. 1” privind regimul din Coreea de Nord, poate fi urmărit sâmbătă, 6 septembrie, după Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00.

La 14 ani îşi denunţa propria mamă, care încerca să evadeze, asistând ulterior la execuţia ei. Sâmbătă, 6 septembrie, după principala ediţie a Telejurnalului de la TVR 1, telespectatorii au ocazia să urmărească, în exclusivitate, în cadrul Reportajelor Telejurnalului, un interviu realizat de Adelin Petrişor cu Shin Dong-hyuk, în Coreea de Sud, la începutul lunii august. Materialul va putea fi urmărit la TVR 1 şi online, pe TVR+.

„Am fost în Coreea de Sud pentru un interviu exclusiv cu Shin Dong-hyuk, considerat de comunitatea internaţională Martorul nr. 1, cel care demonstrează duritatea regimului de la Phenian. Shin are 31 de ani, a fost născut în lagărul 14, lângă capitala nord-coreeană şi a evadat de acolo la 23 de ani”, îl prezintă Adelin Petrişor pe tânărul nord-coreean.

Povestea lui este înspăimântătoare, după cum relatează jurnalistul TVR: „Shin nu este rodul dragostei părinţilor. Nu, aceştia au avut voie să facă sex pentru că munciseră bine-n lagăr, depăşiseră norma impusă de gardieni. Shin şi-a denunţat mama, în momentul în care aceasta încerca să evadeze şi a asistat, fără nicio remuşcare, la execuţia ei. A evadat câţiva ani mai târziu pentru că a auzit de la un alt deţinut că afară există şi altă carne în afară de cea a şobolanilor şi a păsărilor moarte găsite pe câmpurile lagărului.”

Singurul caz de acest gen documentat până acum, Shin Dong-hyuk a fost audiat de mai multe ori de reprezentanţii ONU, iar mărturia lui ar putea ajuta la punerea sub acuzare a lui Kim Jong-un pentru crime împotriva umanităţii. Este subiectul bestseller-ului mondial „Escape from Camp 14” şi al unui documentar. Shin vorbeşte foarte rar cu presa. El a mai acordat un singur interviu, anul trecut, jurnalistului american Anderson Cooper (CBS News), pentru programul „60 minutes”.

În prezent, Shin Dong-hyuk trăieşte în Coreea de Sud, încercând să ducă o viaţă normală. „De câţiva ani, descoperă lumea liberă, învaţă să simtă, se luptă să treacă de la statutul de animal la cel de om”, mai spune Adelin Petrişor despre cel pe care a avut ocazia să îl intervieveze.

Comentarii