Connect with us

EVENTS

EXPOZITIE | Doi cercetători fac lumină în cazul Regelui instrumentat de Securitate

Published

on

Reclame

Oana şi Mihai Demetriade, cercetători CNSAS vorbesc la emisiunea Digicult despre felul în care a încercat Securitatea să fabrice poveşti pentru a-l denigra pe rege.

În ediţia din această săptămână, realizatorii emisiunii Digicult de pe Digi24 au acordat un spaţiu amplu expoziţiei „Regele urmărit. Mihai I al României în dosarele Securităţii”, expoziţie deschisă publicului la Biblioteca Naţională, în perioada 27 iunie-27 iulie.  Cei doi tineri cercetători CNSAS, care au studiat filă cu filă toate documentele legate de Mihai I şi au făcut posibilă această expoziţie, au explicat reporterului Digi24 încercarea lor de a face lumină în privinţa unor aspecte controversate din biografia regelui.

Dosarul de urmărire conţine sute de pagini, iar pentru expoziţie s-a operat o selecţie a documentelor, după cum explică Mihai Demetriade, unul dintre cei doi cercetători: „Selecția s-a făcut în funcție de câteva momente-cheie pe care Majestatea sa le-a parcurs în exil. Dar și în funcție de relevanța documentelor, de importanța lor, de impactul potențial și de dimensiunea lor istorică.

” Toate miturile sau calomniile instrumentate de fosta Securitate au fost demontate prin intermediul demersului celor doi. Despre povestea arhicunoscută a plecării în exil a suveranului, încărcat de obiecte de preţ, Oana Demetriade povesteşte: „Am ales să punem un document, chiar din momentul plecării suitei regale în exil – un exil impus, trebuie să spunem – de la începutul lunii ianuarie 1948, unde poliția consemnează metodic, pe ore, tot ce s-a întâmplat în acea dimineață. Adică: suita a venit în gara Sinaia, unde erau câțiva ziariști străini, care aflaseră despre ce se întâmplă și voiau să facă anumite reportaje.

Au fost îndepărtați. A apărut Majestatea sa, însoțit de regina-mamă Elena, toate bagajele au fost verificate de agenții poliției; la sosirea Majestății sale un elev a strigat :”Trăiască regele!” și a fost imediat arestat; s-au îmbarcat în tren și trenul a fost însoțit până la graniță de agenți ai poliției. Majestatea sa a avut 12 sau 20 de geamantane și atât. Asta a fost „averea” cu care a plecat. La graniță trenul a fost oprit și s-a făcut o percheziție asupra suitei sale. Majestatea sa a reușit să ia în exil 10-15 persoane, care făceau parte din suita regală. Toți aceștia, știind că pleacă în exil, au încercat să-și ia cu ei ce au putut: bani, bijuterii. Toți au fost confiscați. Sunt documentele semnate de aceste persoane: cum și ce li s-a confiscat.” În aceeaşi manieră, toate celelalte poveşti menite să-l denigreze pe rege au fost demontate: legenda celor 42 de tablouri de patrimoniu pe care suveranul le-ar fi scos din ţară, cea a soldei pe care ar fi primit-o de la Partidul Comunist şi multe asemenea.

Iar cercetătorii CNSAS au descoperit în dosarul de urmărire şi detalii surprinzătoare. Oana Demetriade vorbeşte despre insistenţele cu care Securitatea voia să izoleze Casa Regală: „Niște conflicte diplomatice care, pentru noi, sunt niște noutăți. Iar aceste documente erau întocmite de Securitate, aduse la cunoștința ministrului de Externe Ioan Totu, iar toată acțiunea era coordonata de miniștrii de Interne Emil Bobu, respectiv Tudor Postelnicu și de șeful Securității, Iulian Vlad.”  La rândul său, Mihai Demetriade povesteşte: „Este o surpriză, de pildă, nivelul de penetrare la care Securitatea ajunsese în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Securitatea auzise, la un moment dat că Principesa Margareta urma să fie angajată de OMS. Prin urmare, prima măsură pe care o ia: activeză un agent de la vârful OMS-ului, care era agent al Securității. Acest agent are o întâlnire cu unul dintre ofițerii acoperiți din ambasadă, cu care are o discuție în termeni foarte duri. Îi spune acestui agent că, dacă OMS va angaja vreodată un membru al Casei Regale, actul în sine va fi considerat un act ostil la adresa României. ”

Pentru cine vrea să afle mai multe despre istoria recentă a României, Digicult propune în această sâmbătă un material obligatoriu de urmărit, începând cu ora 14.30, pe Digi24.

Rochii




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Documentar2 zile ago

James Cameron revine cu un serial premiat cu Emmy: „Secretele Caracatiței” va fi difuzat pe National Geographic Wild pe 22 Aprilie

Special TV3 zile ago

Când visăm împreună, ne adunăm împreună! PRO TV și FRF lansează Imnul echipei naționale pentru EURO 2024

Reality Show3 zile ago

Diseară, la Chefi la cuțite începe bootcampul sezonul 13: concurenții se confruntă cu presiunea celei dintâi probe eliminatorii

Emisiuni3 zile ago

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu revin la PRO TV!

Monden3 zile ago

Întâlnire amoroasă între doi concurenți Survivor, înainte de show-ul de la Pro TV: „A venit la mine acasă și era băută”

Reality Show4 zile ago

Filmările Survivor All Stars s-au încheiat, iar concurenții sunt în țară! Finala va fi LIVE!

Documentar7 zile ago

National Geographic anunță premierea serialului „NASA: Culisele Inovațiilor” la 43 de ani de la trimiterea primei nave în spațiu

AUDIENȚE TVo săptămână ago

Faimoșii continuă seria victoriilor, iar problemele încep să apară pentru Războinici, la Survivor All Starss. Show-ul, lider de audiență

ȘTIAI CĂ...?o săptămână ago

RIHANNA, cântăreață care explodează pe scenă. Care a fost ascensiunea sa în industria muzicală mondială

Reality Showo săptămână ago

Faimoșii caută o victorie mult așteptată în jocul vital, la Survivor All Stars: ”mergem spre imunitatea asta, cu gândul să câștigăm”

FOTBALo săptămână ago

PRO TV și FRF pregătesc o surpriză suporterilor, înainte de EURO 2024! Doar 67 de zile rămase până la meciul de debut!

Facebook

Advertisement

IN Trending