Connect with us

BAZAR

Expoziție unică de artă cu obiecte artistice din becuri și neoane reciclate, în AFI Palace Cotroceni

Avatar

Published

on

AFI Palace Cotroceni a demarat cu ocazia Orei Pământului proiectul “Transformăm energia în artă”, pentru a încuraja reciclarea, atât de importantă pentru protecția mediului înconjurător.

Actul de reciclare a fost răsplătit prin artă, astfel, sutele de becuri, neoane și alte instalații de iluminat colectate în centrul comercial, s-au transformat în instalații artistice supradimensionate, cu ajutorul studenților de la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Modă.

“Obiectele veșmânt” inspirate de Ora Pământului, pot fi admirate de astăzi pe coridorul Champs Elysees al centrului comercial, într-o expoziție fascinantă. Cele 5 exponate înalte de peste 3 metri, au la bază povești impresionante imaginate de masteranzii anului I ai UNAB.

Sub îndrumarea profesorului coordonator,  Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu, cunoscută pentru zecile de proiecte artistice desfășurate la nivel național și internațional, tinerii creativi au realizat instalațiile în peste 200 de ore, folosind materiale convenționale și neconvenționale, de la textile, sfoară, mătase, tifon medicinal, până la structuri metalice, sârmă, plase de sârmă și multe altele.

“Nu suntem la prima colaborare cu AFI Palace Cotroceni și ne bucurăm foarte mult că am fost provocați din nou. Iubim proiectele noi și apreciem deschiderea pentru artele frumoase. Sperăm ca aceste lucrări, la care studenții au lucrat cu atât de mult entuziasm, să fie admirate de toți cei care vor avea posibilitatea să le vadă”, declară  Dna. Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu.

Instalațiile artistice au la bază mituri și povești încântătoare. Lucrarea de artă numită ELYSIUM, are ca sursă de inspirație, câmpiile elizee, concept provenit din mitologia greacă care prezintă o câmpie frumoasă situată la capătul pâmântului, unde își găseau pacea eternă sufletele celor buni, aleși de zei. Obiectul de artă, reproduce această poveste printr-o celulă secționată în două, una reprezentând pământul, iar cealaltă, locul divin. ELYSIUM transmite ideea de a ne bucura de viață și de a prețui fiecare clipă pe acest pământ.

Ille si Illud

Lucrările ILLE și ILLUD, inspirate de ‘mitul androginul” al lui Platon, oferă o explicație a iubirii și a formării acesteia.  Potrivit legendei, la început trăiau pe pământ ființe androgine, ce arătau ca doi oameni lipiți spate în spate: două femei, doi bărbați sau un bărbat și o femeie. Aceștia dețineau o putere foarte mare și realizau aproape tot ce gândeau. Pentru că se temeau de puterea lor aproape infinită, Zeii i-au despărțit. Separați însă, părțile nu mai fac nimic, iar mulți mor de tristețe și dor. Astfel ia naștere Eros, cu scopul de a semăna iubire în lume. In acest fel, oamenii își petreceau viața, căutându-și jumătatea. Obiectele de artă prezentate în cadrul expoziției, prezintă desprinderea omului de androgin și drumul făcut în căutatrea jumătății.

AUTENTICA este o altă creație ce poate fi admirată în AFI Palace Cotroceni. Aceasta a fost inspirată de veșmântul tradițional românesc și prezintă o femeie care poartă șorț, iar pe cap o coroană de flori realizată din becuri.

Instalația RENAȘTEREA pleacă de la o formă angelică, în ideea de a exprima  bătălia divină între bine și rău, pur și impur.

Renasterea

La acest proiect au lucrat Elena Cazacu, Andreea Constantin, Daniela Popa, Răzvan Buruiană, Amăriuței Cosmin, Mădalina Ioniță, Marius Stan, Andreea Ciungan, Alexandra Simion, Victoria Butuc, Mihaela Mareș, Ramona Danilescu, Andrada Mangu, studenți anul I Master UNAB, departamentul Modă,  sub atenta îndrumare a doamnei Prof. Conf.Univ. Dr. Doina Lucanu.

Foto credit: GOLIN Romania

CITESTE SI:

Comentarii

Evenimente

Televiziunea Română a fost premiată la Galele UNITER şi UCIN

Avatar

Published

on

            Televiziunea Română a fost distinsă cu două trofee la Galele anuale organizate de Uniunea Teatrală din România şi de Uniunea Cineaştilor din România.

 

Luni, 21 septembrie, în cadrul celei de-a 48-a ediţii a Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), filmul „Regina Mamă Elena, Regina celor 4 exiluri”, în regia Cameliei Csiki, a obţinut trofeul pentru Film de Televiziune. Alte două producţii TVR au fost nominalizate în aceeaşi categorie: „1989-Decembrie Roșu”, regia Răzvan Butaru și Cornel Mihalache, respectiv „Arsenie Boca – Adevăr, Mit, Mistificare”, regia Cristina Andrei. Din Juriul Galei Premiilor UCIN 2020 au făcut parte Stere Gulea (câștigătorul marelui premiu de anul trecut), Florin Mihăilescu, Marilena Ilieșiu, Irina Nistor și Dorel Vișan.

Tot luni, peste 250 de artiști, profesioniști din lumea culturală, apropiaţi ai fenomenului teatral, au participat la cea de-a 28-a ediție a Galei Premiilor UNITER, eveniment ce a fost transmis în direct la TVR 1 şi online, pe tvrplus.ro.

Juriul Galei, format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță), Cristina Rusiecki (critic de teatru), a decis ca „Manifest. Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară” de Ruxandra Cesereanu, regia Cornel Mihalache, o producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR), să fie distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV.

 

În aceeaşi categorie, a mai fost nominalizat şi spectacolul „Furtuna” de William Shakespeare, regia Alexandru Lustig, producție a Societății Române de Televiziune și a Fundației Teatru Contemporan. Felicitări!

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

Anghel Damian este Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar, la Gala Premiilor UCIN

Avatar

Published

on

            Anghel Damian a primit luni seară, în cadrul Galei Premiilor UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), cea mai importantă organizație profesională a cineaștilor români, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Prințului Carol din filmul Queen Marie of Romania.

 

Premiile anuale UCIN evidențiază cele mai importante creații cinematografice românești din cursul anului precedent, iar din juriul galei de anul acesta au făcut parte: Stere Gulea (câștigătorul marelui premiu din 2019 pentru filmul Moromeții 2), Florin Mihăilescu, Marilena Ilieșiu, Irina Margareta Nistor și Dorel Vișan.

 

Emoționat și bucuros de primirea acestui premiu important din cariera sa, Anghel a declarat:Întotdeauna am încercat să nu funcționez în logica premiilor, să înțeleg că profesia mea este una unde subiectivismul este firesc și unde e foarte greu să existe ierarhii atât de bine definite. Totuși, oricât aș încerca să nu mă las pradă capcanei unui premiu, este mai mult decât măgulitor să primești aprecierea unui juriu de asemenea calibru. Premiul este unul de echipă și îl împart bucuros cu partenerii de joc, cu regizorul Alexis Cahill, scenariștii Brigitte Drodtloff și Maria-Denise Teodoru și cu producătorul Gabi Antal, care a investit atât de mult în această producție. Cel mai tare mă bucur că după ce a fost atât de iubit de public, filmul Queen Marie of Romania primește și aprecierea breslei. Sper ca acest lucru să ducă la mai multe filme de gen”.

Anul 2019 a fost unul bogat în proiecte de succes și premii pentru Anghel Damian. Pe lângă rolul de excepție din filmul Queen Marie of Romania, extrem de bine primit de public, talentul lui Anghel de scenarist și regizor a fost și este apreciat la marile festivaluri de film din lume, prin intermediul scurtmetrajului Celed, care este proiectat în unele dintre cele mai importante evenimente și competiții cinematografice, dar și prin serialul Vlad, difuzat la PRO TV, în fiecare luni, de la 20:30, unde Anghel este scenarist șef și joacă rolul lui Adrian Anuței.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Film

Sorry We Missed You / În absența dvs. – cel mai nou film al lui Ken Loach, in cinematografe

Avatar

Published

on

Noul film al consacratului regizor britanic Ken Loach tratează o problemă mai mult decât actuală în contextul pandemiei, despre ale cărei implicații nu se vorbește în buletinele de știri: ”gig economy” – contracte de muncă pe termen scurt, drepturi reduse, muncă flexibilă și intensivă.

 

Ricky, Abby și cei doi copii ai lor locuiesc în Newcastle. Sunt o familie puternică, chiar dacă se zbat în datorii. Rămas fără job, Ricky vede o șansă atunci când se ivește ocazia să fie curier și șofer pe propria sa mașină. Abby, soția sa care este asistentă socială, își vinde mașina pentru a-și ajuta soțul să-și îndeplinească visul. Curând însă, Ricky descoperă că trebuie să dea socoteală firmei de transport care îi repartizează cursele și îi controlează munca și, în final, viața sa și pe cea a familiei.

 

 

Filmul, al cărui scenariu este scris Paul Laverty, colaborator constant al lui Ken Loach, a fost parțial inspirat de cazul șoferului Don Lane, angajat ca liber profesionist, cu mașină proprie, la o firmă britanică de curierat, care a murit în 2018 pentru că, diabetic fiind, a ratat o serie de consultații medicale de teamă că va fi sancționat financiar.

 

“Până acum aveai o slujbă sigură într-o companie sau într-o fabrică și puteai lucra toată viața. Dar acum munca a devenit foarte nesigură aproape pentru toată lu­mea și devine tot mai nesigură cu cât marile corporații se străduiesc să-și reducă costurile, făcându-i tot mai vulnerabili pe oameni. Asta mi-a rămas în minte încă de acum câțiva ani, dar problema a fost de a găsi povestea prin care să o spunem. La un moment dat, Paul a venit cu ideea să reflectăm această temă prin intermediul lup­tei pe care o duce o familie pentru su­praviețuire.

De regulă, oamenii își păstrează încrederea când muncesc, dar când se duc acasă toată presiunea iese la iveală. Începi să te gândești la ce nu poți face, te macină sentimentul de vinovăție că nu mai ești atât de prezent în viața copiilor, îți amintești de datorii. Tensiunea de la muncă, presiunea financiară, faptul că viața de familie nu mai e poate atât de relaxată, că relațiile dintre soți au de suferit (lucrează la ore diferite iar seara sunt epuizați), toate apa­să. Deci acesta a fost scopul: să reflectăm munca din ziua de azi prin intermediul unei familii.” – a declarat Ken Loach într-un interviu în exclusivitatea acordat jurnalistei Iulia Blaga (Suplimentul de cultură).

Sorry We Missed You / În absența dumneavoastră vorbește despre schimbările de pe piața muncii și felul în care acestea ne afectează viața. Din selecția festivalului de la Cannes, pe marile ecrane din România, din 25 septembrie, distribuit de Independența Film.

 

Sorry We Missed You / În absența dumneavoastră va rula în cinematografele din București (Cineplexx Băneasa, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema Muzeul Țăranului), Brașov (Cinema One), Cluj (Cinema Victoria), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Sibiu (CineGold), Târgu Mureș (Cinema Arta).

 

Parteneri media: RFI, Cinemap, Zile și Nopți, FilmSi, Dinfilme.ro, Movienews, Ziarul Metropolis, Munteanu Recomandă.

Comentarii

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Trending

google.com, pub-4886972132153269, DIRECT, f08c47fec0942fa0