Familiile ignorate de autoritățile din România vorbesc public despre nevoia lor de protecție legală - RADAR DE MEDIA
Connect with us

BREAKING NEWS

Familiile ignorate de autoritățile din România vorbesc public despre nevoia lor de protecție legală

Published

on

Asociația ACCEPT lansează campania #ProtejațiToateFamiliile, care aduce în prim plan viața de zi cu zi, provocările și nevoia de protecție legală a familiilor formate din persoane LGBTQIA+ din România.

Campania prezintă patru familii din Timișoara, Cluj, Oradea și București care vorbesc despre iubire, respect, încredere, speranță, dar și despre piedicile legale pe care le întâmpină în România.

Persoanele LGBTQIA+ nu se pot căsători și nu pot încheia un parteneriat civil în România, aceasta fiind o discriminare cu consecinţe grave. Pandemia de Covid-19 evidențiază tot mai clar efectele încălcării dreptului la viață privată și de familie în România.

Partenerii de același sex nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

Mai mult, membrii familiilor de același sex nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare, nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital, nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau nu pot efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces.

„Protejați Toate Familiile este mesajul pe care îl transmitem autorităților din România. Este timpul să începem o conversație națională despre nevoia de protecție a tuturor familiilor și despre valorile care ne unesc.

Prin campania #ProtejațiToateFamiliile aducem mai aproape de public experiențele a patru familii formate de persoane lesbiene, gay și transgender din România, care își continuă viața aici, în ciuda tuturor obstacolelor legale. Vrem să discutăm cu onestitate despre familiile noastre și să creăm un spațiu de conversație sigur. Începem cu aceste patru interviuri de familie și ne dorim ca în lunile următoare să prezentăm tot mai multe experiențe de viață ale familiilor LGBTQIA+ din România.” – Ana Ciutu, Asociația ACCEPT

Familiile formate din persoane de același sex nu beneficiază în România de drepturile și libertățile de care se bucură familiile recunoscute legal. Codul Civil continuă să prevadă interdicția recunoașterii legale a familiilor formate din persoane de același sex. Prin urmare, Oficiile de Stare Civilă din România nu înregistrează căsătorii între persoane de același sex, iar familiile de același sex care și-au oficiat relația în alte state nu își pot înregistra căsătoria sau parteneriatul civil în România.

Advertisement

România este unul dintre puținele state ale Uniunii Europene care nu recunoaște nici până în momentul de față parteneriatul civil sau căsătoria persoanelor de același sex, alături de Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia, și Slovacia. 

În 2019, 21 de familii de același sex din România au avut curajul să calce pragul oficiilor de stare civilă și să își depună actele pentru căsătorie. Toate aceste familii au fost refuzate, iar unele dintre ele au fost tratate cu lipsă de respect de către funcționarii publici. ACCEPT reprezintă la CEDO toate aceste familii, în cauza lor pentru recunoaștere legală, în cazul „Buhuceanu și Ciobotaru c. România”. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a deschis cazul în timp record și este așteptată să dea o decizie în viitorul apropiat.

Campania #ProtejațiToateFamiliile este realizată de ACCEPT în cadrul proiectului internațional RISE derulat în Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, adică în toate cele șase state ale Uniunii Europene care nu oferă în prezent protecție legală familiilor formate de persoane LGBTQIA+.

Această campanie a fost finanțată de Programul pentru Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020). Conținutul acestei campanii reprezintă doar opinia autorilor și este exclusiv responsabilitatea acestora; nu se poate considera că reflectă viziunea Comisiei Europene sau a oricărui alt organism al Uniunii Europene. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru modul în care sunt utilizate informațiile din acest conținut.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending