Connect with us

BAZAR

Farid Fairuz aduce Beirutul pe scena Centrul Dansului

Avatar

Published

on

Centrul Național al Dansului Contemporan aduce în acest weekend două spectacole care s-au bucurat de succes: Realia (București-Beirut), de Farid Fairuz, și Camera 0001|Fabrica de vise, in coregrafia Simonei Deaconescu.

Realia, un performance de Farid Fairuz@CNDB

7 martie, ora 19.30, Sala Stere Popescu

Realia (București-Beirut) (2012)

Direcție artistică și performance: Farid Fairuz

Text, scenografie și costume: Farid Fairuz

Muzica: Dhafer Youssef, Brent Lewis, Karpov not Kasparov, P. I. Ceaikovski, Margareta Pâslaru

Suport tehnic: Mircea Ghinea

Producție: Solitude Project & Căminul Cultural

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Partener: Colectiv A

În 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficționalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz și lansând în spațiul public o serie de întrebări și reflecții cu privire la producția culturală, capitalism, sexualitate și religie. După „Bun rămas (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic)” – o feerie extrasenzorială sub forma unei procesiuni trash-disco în care autorul “descântă cultura română”, Farid Fairuz a revenit pe scenă cu “Realia (București-Beirut)“, un performance a cărui dramaturgie amestecă planuri temporale, evenimente reale și fictive din viața unui personaj care trăiește simultan o dublă identitate. Farid Fairuz își forțează limitele propriei memorii și limita fragilă dintre discursuri reale și imaginare făcând imposibilă distincția dintre posibil, virtual și real: “Acum 4 ani a trebuit sa-mi inventez un personaj ca să mai pot exista. Acum sunt Farid Fairuz si vă spun două lucruri: imperiul Otoman n-a dispărut, o parte a rămas cu siguranță în mine; totul în viață este legat de durere și plăcere, altfel nu-mi explic nimic din toate acestea…”.

Până să se reinventeze în Farid Fairuz și să-și asume o biografie ficțională pentru a interacționa din altă perspectivă cu spațiul public, artistul Mihai Mihalcea a fost unul dintre cei mai activi din domeniul coregrafiei contemporane din România de după 1989. A avut un rol esențial în multe dintre inițiativele care au condus la recunoașterea internațională a dansului contemporan românesc și la înființarea unor structuri și instituții devenite repere ale acestui domeniu. Între 2006-2013 a fost director al Centrului Național al Dansului din București. A fost artist in rezidență la Tanzquartier Wien, Centrul Naţional al Dansului Paris, Hebbel Theatre Berlin, Centre Chorégraphique National de Franche-Comte a Belfort, La Manufacture, Atelier du Rhin – Centre dramatique regional, Colmar. A dansat şi a creat spectacole şi lucrări coregrafice prezentate în: Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Austria, S.U.A., Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Polonia, Olanda, Belgia, Elveţia şi Slovenia.

În 2013-2014 este bursier al Academiei de Arte din Berlin.

Biletele se pun în vânzare cu o oră înainte de începerea spectacolelor.

Preţul unui bilet este de 25 lei.

Preţul unui bilet redus pentru profesionişti, elevi, studenţi, pensionari este de 15 lei.

Rezervări se fac pe site-ul www.cndb.ro sau la adresa rezervari@cndb.ro.

Spectacolul Camera 0001|Fabrica de vise si proiectia filmului Silent Places@CNDB

Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) prezinta duminica 9 martie, incepand cu ora 19.30 spectacolul Camera 0001| Fabrica de vise coregrafiat de Simona Deaconescu. Spectacolul este urmat de proiectia filmului Silent Places realizat de Simona Deaconescu in colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu.

“ …m-am vindecat cu adevarat de melancolie urmarind spectacolul realizat de Simona Deaconescu, Camera 0001/Fabrica de vise, prezentat la Centrul National al Dansului Bucuresti. Contrastul cu ce vazusem anterior, m-a ajutat sa-mi reamintesc ce mare influenta are asupra spectatorului participarea la o creatie de calitate, care il revigoreaza, in primul raind spiritual, dar si ca stare de bine, generala…” Liana Tugearu Romania Literara „Fericirea si-a schimbat domiciliul – nu mai e de gasit in Strada Sperantei, la parter. Poate statea acolo doar cu viza de flotant sau poate asa e ea, nestatornica. In Camera 0001[ …] fericirea isi alege singura rolurile. Prinsi intr-un miraj al propriilor iluzii, dansatorii oscileaza constant intre vis si realitate, calcand adesea in ”patratul fericirii”, bucata a unui sotron imaginar in care cercurile si toate recurentele au fost anihilate. Tot ce a ramas e liniar, cursiv si singurele sinusoide apartin trupurilor mercenare.”
Maria Comandasu postmodern.ro

„Iata ca se poate! Pentru cine inca nu crede ca dansul cu adevarat valoros mai are o sansa reala sa aiba un public numeros. Si iata ca se poate sa dansam. Frumos, curat, variat, versatil, emotionant, sincer, intens.” Roxana Marin
redballerina.com

CAMERA 0001|FABRICA DE VISE

Coregrafie: Simona Deaconescu

Dansatori: Razvan Stoian, Denis Bolborea, Irina Stefan, Alexandra Balasoiu, Vlad Merariu, Simona Deaconescu

Videografica: Codrin Iftodi

Muzica: Rolf Ono

Concept lumini: Catalin Nicolescu

Teaser-ul spectacolului: vimeo.com/77487273

Facebook fun page: facebook.com/fabricadevise

Filmul Silent Places este realizat de Simona Deaconescu in colaborare cu directorul de imagine Oleg Mutu, iar coloana sonora

ii apartine compozitorului Cari Baczo Tibor.

| corpurile marcate de ganduri interioare pe un teren arid, infinit

| o propunere in care filmul nu ilustreaza dansul ci il interpreteaza

| 5 personaje danseaza, un al saselea raspunde generand imagini incarcate de sens

Un moment de intalnire dintre doua priviri se transforma intr-o poezie a clipei, o bucla temporala in care se intind  emotiile la maximum. Lirismul, tensiunea si neasteptatul unor momente de imbujorare, de incruntare, de ciocnire accidentala nasc o poveste spusa din interior spre exterior.

Regie si coregrafie: Simona Deaconescu

Director de imagine: Oleg Mutu

Producator: Anamaria Antoci

Muzica: Cari Baczo-Tibor

Editor: Codrin Iftodi

Dansatori: Simona Deaconescu, Alexandra Balasoiu, Dragos Istvan Rosu, Razvan Stoian, Irina Stefan

O productie realizata in cadrul proiectului Camera 0001.Fabrica de vise, in co-productie cu STALKER FILM si SOMNIA FILM, finantata de Administratia Fondului Cultural National, cu sprijinul Centrului National al Dansului Bucuresti, Cinelabs Romainia, Raza Studio, Stage&Studio.

Camera 0001.Fabrica de Vise si filmul Silent Places sunt finantate de Administratia Fondului Cultural National, in parteneriat cu Centrul National al Dansului Bucuresti in cadrul programului curatorial Cartierul de Dans al Asociatiei Sectia de Coregrafie.

Biletele se pun in vanzare cu o ora inainte de inceperea spectacolelor.

Preţul unui bilet este de 25 lei.

Preţul unui bilet redus pentru profesionişti, elevi, studenţi, pensionari este de 15 lei.

Rezervari se fac pe site-ul www.cndb.ro sau la adresa rezervari@cndb.ro.

Foto: Alina Usurelu

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

SHOW MAGAZINE

IN Trending