Farid Fairuz, Vava Stefanescu si Madalina Dan vin pe scena Centrul National al Dansului Contemporan - RADAR DE MEDIA
Connect with us

EVENTS

Farid Fairuz, Vava Stefanescu si Madalina Dan vin pe scena Centrul National al Dansului Contemporan

Published

on

Festivalul „Like CNDB#1″ continua in aceasta saptamana cu trei spectacole create de Farid Fairuz, Vava Stefanescu si Madalina Dan.

Like CNDB#1 isi propune sa prilejuiasca spectactorilor, in luna februarie, intalniri inedite cu spectacole suprinzatoare, distractive si extravagante.

Programul saptamanii este urmatorul:

13 februarie, ora 19.30, Sala Stere Popescu

Realia (Bucuresti-Beirut) (2012)

Directie artistica si performance: Farid Fairuz

Text, scenografie si costume: Farid Fairuz

Muzica: Dhafer Youssef, Brent Lewis, Karpov not Kasparov, P. I. Ceaikovski, Margareta Paslaru

Advertisement

Suport tehnic: Mircea Ghinea

Productie: Solitude Project & Caminul Cultural

Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National

Partener: Colectiv A

In 2010 artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturala cu un proiect de fictionalizare a propriei biografii devenind Farid Fairuz si lansand in spatiul public o serie de intrebari si reflectii cu privire la productia culturala, capitalism, sexualitate si religie. Dupa „Bun ramas (sau despre discretele scapari ale sistemului limbic)” – o feerie extrasenzoriala sub forma unei procesiuni trash-disco in care autorul “descanta cultura romana”, Farid Fairuz a revenit pe scena cu “Realia (Bucuresti-Beirut)“, un performance a carui dramaturgie amesteca planuri temporale, evenimente reale si fictive din viata unui personaj care traieste simultan o dubla identitate. Farid Fairuz isi forteaza limitele propriei memorii si limita fragila dintre discursuri reale si imaginare facand imposibila distinctia dintre posibil, virtual si real: “Acum 4 ani a trebuit sa-mi inventez un personaj ca sa mai pot exista. Acum sunt Farid Fairuz si va spun doua lucruri: imperiul Otoman n-a disparut, o parte a ramas cu siguranta in mine; totul in viata este legat de durere si placere, altfel nu-mi explic nimic din toate acestea…”.

15 februarie, ora 19.30, Sala Stere Popescu

Cvartet pentru o lavaliera

Concept : Vava Stefanescu

Advertisement

Co-autori : Vlaicu Golcea (artist sonor), Carmen Cotofana, Istvan Teglas, Mihai Mihalcea (dansatori)

Sponsor realizarea decorului: MAGNUM

Sponsor: Razvan Penescu (pfa)  

Proiect realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National

Productie independenta 2008

„Cvartet pentru o lavaliera – este o instalatie coregrafic – sonora ce pune in discutie ideea claustrarii, a lipsei de distanta, a relatiei cu celalalt, ideea ca sintem ostaticii propriei noastre existente. Fiind o compozitie in timp real singurul punct de referinta si sprijin este situatia vizibila/audibila, constanta timp de 60 de minute.

Toate ideile – un fel de cuvinte cheie de la care se porneste –  vin in conjunctie cu miscarea sunetului, cu privirea publicului si astfel se nasc alte idei, foarte neasteptate.

Aleatoriul prezentei conditionate de un anume context, atentia asupra ritualilor de perceptie, ramin pentru mine preocupari continue dar si facinatii ale acestui <<du-te vino>> intre fictiune si realitate”, a declarat Vava Stefanescu

16 februarie, ora 12.00 – 20.00, Sala Stere Popescu

Advertisement

Hematopoesis

Performance durational (8 ore)

Concept si interpretare: Madalina Dan

Realizat cu sprijinul: WASP

Argument

„Experienta bolii cu care m-am confruntat in anul trecut (limfom Hodgkin), mi-a deschis noi si revigorante perspective asupra relevantei dansului in propria existenta si m-a facut sa reevaluez niste principii de functionare. Cu patetismul de rigoare, pe care-l constientizez amuzata, pentru ca nu de mult ma aflam de cealalta parte a baricadei, privind cu scepticism nu neaparat dansul, ci mai degraba un sistem, am constientizat cat de norocoasa sunt ca dansez si ca ma pot insanatosi, psihic si fizic, chiar la locul de munca, cum s-ar spune. In timpul tratamentului am trait pe proprie piele efectele benefice ale miscarii. Printre toate metodele traditionale si alternative pe care le-am incercat, de la chimioterapie pana la leacuri ayurvedice, am simtit ca ma fac bine si miscandu-ma si pastrand un dialog intim cu corpul meu.  Uneori uitam cat de important e sa ne functioneze corpurile, pentru ca nu-i asa, functioneaza de la sine. Avem aceste mecanisme care sunt pe cat de simple, in sensul de organic si interdependent, pe atat de complexe. Am fost de partea cealalta, m-am confruntat cu boala si durerea fizica. Cand agonizam, mi-am promis sa nu uit sa pretuiesc sanatatea, sa nu iau lucrurile de-a gata, sa incerc sa prelungesc cat pot starea asta de sarbatoare in corp si pe cat posibil sa fac acest lucru posibil si pentru cei din jurul meu. Tot atunci am simtit un fel de urgenta a lucurilor pe care trebuie sa le fac in viata. In felul acesta miscarea si lucrul cu corpul au devenit prioritare. De aici si Hematopoesis, care in termini medicali se refera la procesul prin care iau nastere celulele sanguine mature, functionale. Am un corp pe care vreau sa-l folosesc in deplinatatea resurselor sale, din punct de vedere fizic, psihic si energetic, anatomic, senzorial si emotional, al memoriei stocate si-al potentialului experential pe care-l detine, cat inca se mai poate.  

Cadru

Propun un maraton performativ, un tur de anduranta, un cadru in care voi incerca sa fiu in miscare (in sensul larg al cuvantului) timp de 8 ore. Spectatorii vor putea fi din cand in cand interactivi, in intervalele 14.30-15.30 si 17.30-18.30 cadrul fiind deschis pentru participare. Trecerea prin mai multe registre si calitati de miscare, de motoare de cautare si stimuli diferiti, fizici si psihici, intr-o estetica sau in afara ei, in tot bagajul de miscare preexistent dar si in lucru cu un corp nespectaculos care e surprins in cautare, in confuzie si in schimbare, sinceritatea momentului prezent, placerea si regenerarea prin miscare, epuizarea fizica si psihica, empatia kinestezica, supraexpunerea ca strategie performativa, lucrul cu o forma de dramaturgie deschisa in care accentul cade pe procesul de constructie nu pe un material gata preparat si nu in ultimul rand in celebrarea vietii prin corp si vitalitate sunt cateva dintre directiile de explorare ale maratonului”, afirma Madalina Dan

Advertisement

Biletele se pun in vanzare cu o ora inainte de inceperea spectacolelor.

Pretul unui bilet este de 25 lei, pretul unui bilet redus pentru profesionisti, elevi, studenti, pensionari este de 15 lei. Pentru spectacolul Hematopoesis pretul unui bilet este de 15 lei.

Rezervari se fac pe site-ul www.cndb.ro sau la adresa rezervari@cndb.ro.

Detalii despre programul festivalului gasiti pe site-ul www.cndb.ro

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending