Connect with us

UTILE

Fațetele dentare: când se recomandă și ce trebuie să știi despre ele

Published

on

Reclame

Fațetele dentare, folosite tot mai frecvent în intervențiile cu scop estetic, pot aduce îmbunătățiri semnificative aspectului danturii, în special în rândul pacienților care au neglijat anterior aspecte precum culoarea sau forma dinților. Acestea sunt folosite în detrimentul altor tratamente estetice dentare de către pacienții care își doresc să obțină o culoare a dinților cât mai apropiată de cea naturală și o schimbare semnificativă de aspect a zâmbetului, într-un timp relativ scurt.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt foițe subțiri de material compozit sau ceramic care se aplică pe suprafața frontală a dinților, pentru a corecta diverse imperfecțiuni dentare minore. Acestea imită la perfecțiune aspectul natural al danturii, fiind folosite atunci când alte soluții de înfrumusețare a dinților nu sunt suficiente pentru a obține rezultatele dorite.

Când sunt recomandate fațetele dentare?

Tratamentul cu fatete dentare este recomandat  în diverse situații, doar după ce alte metode, mai puțin invazive, au fost încercate și doar dacă nu au oferit rezultatele dorite. De exemplu, fațetele pot fi folosite pentru a ameliora decolorările dinților care nu pot fi eliminate prin albirea dentară profesională. De asemenea, pot fi folosite pentru a corecta fisurile dinților, pentru a închide spațiile interdentare și pentru a modifica forma și mărimea dinților.

Fațete dentare vs. alte soluții

Fațetele dentare sunt adesea comparate cu alte soluții de tratament estetic, dar nu numai. Pe lângă comparația comună între fațete și albirea dentară, există tendința de a compara fațetele cu protezele fixe, în general pe fondul confundării celor două tratamente. În timp ce fațetele sunt ideale pentru corecții estetice minore și moderate, proteza fixa cu 6 implanturi sau chiar proteza fixă susținută de dinți se recomandă pentru pacienții cu edentație parțială sau totală (cărora le lipsesc unul sau mai mulți dinți), așadar în situații clinice complexe, în care este necesară reconstrucția danturii, pentru recăpătarea funcționalității orale.

Care sunt avantajele și dezavantajele fațetelor dentare?

Motivul principal al utilizării fațetelor dentare îl reprezintă întocmai capacitatea lor de a reda zâmbetul natural într-un termen foarte scurt. Pe lângă avantajul estetic, fațetele dentare se remarcă prin rezistența lor ridicată (în special în cazul utilizării unora din ceramică) și prin faptul că întreaga procedură de aplicare este una minim invazivă, ce nu produce dureri.

Pe de altă parte, fațetele dentare continuă să producă o dezbatere importantă în rândul medicilor stomatologi, deoarece procedura de aplicare presupune pregătirea premergătoare a dinților, prin eliminarea unei cantități de smalț dentar. Procedura este una ireversibilă, iar riscurile asociate cu pierderea smalțului dinților ar trebui întotdeauna să fie prezentate de către medic.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending