Filmări tulburătoare realizate de cei care au trăit ororile celui de-al Doilea Război Mondial stau la baza unui documentar de excepţie realizat în 6 episoade: „Agresiunea”, „Înfrângere Zdrobitoare”, „Şocul”, „La Răscruce”, „Zile Mari” şi „Sfârşitul Coşmarului”.
Aceste înregistrări au fost clasificate drept „nepotrivite” pentru publicul civil. La terminarea războiului, aceste materiale şi altele, considerate „strict secrete”, despre distrugerile războiului, au fost ascunse şi uitate.
Cu eforturile unor colecţionari şi arhivari particulari, aceste filme au fost redescoperite, restaurate şi aduse în atenţia publicului de National Geographic Channel într-un serial captivant: „Al Doilea Război Mondial”.
Constituit în întregime din filme originale de 35, de 16 şi de 8 mm, „Al Doilea Război Mondial” cuprinde imagini rare despre: masacrul ofiţerilor polonezi de la Katyn, evacuarea forţei expediţionare britanice la Dunkirk, tratamentul inuman aplicat soldaţilor francezi, luaţi prizonieri de nazişti şi despre sacrificiul soldaţilor sovietici de la Stalingrad. Compilând incredibile înregistrări, documentarul dezvăluie privitorilor o imagine nouă a celui de-al Doilea Război Mondial, cuprinzând întreaga complexitate a acestuia, dar şi perspectivele celor două tabere: victimele şi învingătorii.
Structurat în 6 episoade a câte 60 de minute – Agresiunea, Înfrângere zdrobitoare, Socul, La răscruce, Zile mari şi Sfârşitul coşmarului – serialul va fi difuzat integral în perioada 8-13 august în cinematograful din Râşnov.
„Al Doilea Război Mondial” este produs de France Télévisions Distribution pentru National Geographic Channels International. Louis Vaudeville este producător pentru France Télévisions Distribution. Pentru NGCI, vicepreşedinte executiv de conţinut este Sydney Suissa.
Detalii despre evenimentele Festivalului de la Râşnov veţi putea găsi în curând la adresa: www.ffir.ro.
Ediţia de anul acesta a festivalului marchează 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a Romȃniei, 65 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial şi 100 de ani de la începerea relaţiilor diplomatice între România şi Marele Ducat de Luxemburg.
Acest eveniment este parte a proiectului de promovare a potenţialului turistic al oraşului Râşnov, proiect implementat de Consiliul Local Râşnov în parteneriat cu Asociaţia ROSENAU TURISM. Proiectul a fost selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.