Connect with us

EVENTS

Festivalul LIKE CNDB#1 incepe pe 14 februarie cu un spectacol in coregrafia lui Florin Fieroiu

Published

on

A doua editie a festivalului Like CNDB#1 incepe la Centrul National al Dansului Bucuresti cu un spectacol semnat de Florin Fieroiu, produs de Teatrul Regina Maria Oradea.

In regia si coregrafia lui Florin Fieroiu, cu un text de Farid Fairuz (proiectat), pe muzica lui Vlaicu Golcea si scenografia Cristinei Milea, spectacolul nu are un mesaj concret, ci expune foarte multe idei, dezbatandu-le intr-un context non-narativ, chiar aleator. Compozitia coregrafica nu are un fir epic ci, mai degraba, se ghideaza dupa vinele energetice ale fiecarei actiuni. Are fundamente vizuale, dinamice si nu psiho-emotionale.

Spectacolul suprapune mai multe teme si idei generand o coregrafie care este raspunsul unui mod energetic de lucru.

Actorii inainteaza in paralel, pe de-o parte pe linia temporala a spectacolului, iar pe de alta parte actionand in interiorul unui pattern pe care il genereaza fara sa fie constienti, asemeni unui drum inexistent anterior pe care-l creeaza in timp ce il parcurg.

Realitatea in permanenta miscare anuleaza instalarea unui fir narativ unic, tinand actorii ocupati cu un pattern impus si simplu: actiuni fizice cu durate foarte scurte (3-5 secunde) derulate intr-o structura repetitiva, prestabilita.

Actiunile nu au ca scop expunerea unor personaje, ci pun actorii intr-o experienta fizica imediata, fara intentie metaforica sau simbolica directa. Acestia se afla tot timpul fata in fata relevand in orice actiune latura ei variabila si uneori obsesiva, modificandu-i temperatura si energia cu fiecare repetitie.

Muzica este un fluid energetic, un continuum care respecta aceleasi principii ca si performerii: repetitivitate, secventialitate, obsesivitate. Muzica isi modeleaza si regleaza metabolismul, intensitatea si dinamica in functie de propriile legi, infiltrandu-se organic in corpul spectacolului. „Culoarul” sonor este time-line-ul acestei experiente traite live de catre toti performerii, generand un cadru emotional care-i sustine si antreneaza pe actori.

Textul proiectat functioneza ca un alt culoar de informatie, care creeaza posibile legaturi sau fragmenteaza perceptia asupra intregului. Textul a fost scris si adaugat ulterior crearii spectacolului si propune o posibila perspectiva de fundal, fara a avea intentia de a explicita actiunile actorilor. Textul nu este exercitiul unui dramaturg, ci mai degraba reflectia unui artist care si-a exersat imaginatia pe un continut dat, asemeni unui experiment circumstantial.

Florin Fieroiu a absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti si Academia de Teatru si Film – sectia Coregrafie, din Bucuresti. A studiat dansul cu Ion Tugearu si Miriam Raducanu si a colaborat cu renumiti coregrafi: Dominique Bagouet, Steve Paxton, Charles Linehan, Christian Trouillas. A fost co-fondatorul grupului de dans contemporan “Marginalii”. A creat spectacolele: “Calator prin Labirint”, „Inaripat”, „Piesa gresita”, „DaDaDans”, „Alcool… Amar… Amor”, „DanSolitude”, „A waiting for…”, „Human Installation”, „Ready-Modern-Made”, „Love zig-zag”, „Nimic. Precis”, „Derdiedans”. A realizat coregrafia pentru numeroase spectacole de teatru si a colaborat cu artisti importanti din Romania si strainatate: Dominique Bagouet, Alexandru Dabija, Christian Trouillas, Vlaicu Golcea, Gianina Carbunariu, Charles Linehan, Gabor Tompa, Andu Dumitrescu, Lia Mantoc, Radu Nica, Eduard Gabia, Radu Afrim. Este initiatorul multor proiecte de educatie artistica: „The Body”, „Corpul si coregrafia”, „Performing the body”, „The Shaker”, „Soundbody” si a numeroase ateliere de dans dedicate dansatorilor, actorilor si iubitorilor de dans. Obtine Premiul I la EuroDance, Le Prix Individuel d’Interpretation, in cadul celei de-a V-a editii a Rencontres Choreographiques Internationales si premiul senatului UNITER pentru coregrafie in arta spectacolului.

Programul festivalului LIKE CNDB#1, 14 februarie – 21 martie 2015:

Advertisement

14.02, ora 19h30 – Secvente si profile – Florin Fieroiu (Teatrul Regina Maria Oradea)

20.02, ora 19h30 – Banco do tempo – Romulus Neagu & Tiberius Neagu

21.02, ora 11h00 – Atelier de dans contemporan pentru parinti si copiii lor (9 – 11 ani) – Romulus Neagu

22.02, ora 19h30 – Despre tandrete – Andreea Novac

27.02, ora 19h30 – Nu toti sunt eroi – Cristina Lilienfeld & Smaranda Gabudeanu

28.02, ora 19h30 – CNDB Ocupat: Documentar (proiectie si discutie) – Emanuel Vasiliu

1.03, ora 19h30 – Reenacting Lizica Codreanu – Liceul de Coregrafie Floria Capsali Bucuresti (clasele profesorilor Doina Georgescu si Simona Paraschivu)

6.03, ora 19h30 – seara double-bill Cristian Nanculescu: Solo in progress (creat impreuna cu Nicoleta Moise) & CCO/Creatie Coregrafica Originala

7.03, ora 19h00 – warm-up One World Romania@CNDB – proiectii filme

8.03, ora 19h30 – seara double-bill: Natura umana – Georgeta Corca & Lay(ers) – Cristina Lilienfeld

Advertisement

13.03, ora 19h30 – Out of order – Mihaela Dancs

15.03, ora 19h30 – Realia (Bucuresti – Beirut) – Farid Fairuz

19.03, ora 19h30 – The Institute of Change – Paul Dunca

21.03, ora 19h30 – Piesa cu responsabilitate limitata – Cosmin Manolescu & Mihaela Dancs

Detalii pe www.cndb.ro

Biletele se pot achizitiona online de pe site-ul tomtix.ro sau de la Sala Stere Popescu (B-dul Marasesti 80-82), cu o ora inainte de inceperea fiecarui spectacol.

Pretul biletelor este 25 lei/spectacol/seara double bill sau 100 lei pentru intregul festival.

Pret redus pentru profesionisti, studenti, elevi, pensionari  15 lei/spectacol sau 70 lei pentru intregul festival.

Foto credit: Party Oradea

CITEȘTE ȘI:

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending