Connect with us

Film

Filmul Pădurea Katyn a lui Andrej Waida, marti seara, la TVR1 in memoria victimelor din Polonia

Redactia Radar de Media

Published

on

Sâmbătă, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi-a pierdut viaţa într-o catastrofă aeriană în Rusia. Alaturi de cei mai importanti oficiali ai Poloniei, preşedintele Kaczynski mergea la Smolensk, pentru a participa la festivităţi dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Cea mai mare tragedie a Poloniei din istoria moderna a atras, acum, o noua catastrofa. Putini isi mai reamintesc insa de ceea ce s-a întâmplat in 1940 la Katyn. Este motivul pentru care, TVR 3 a difuzat duminică noaptea filmul artistic Pădurea Katyn, în regia lui Andrej Waida, film care, în anul 2008 a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, obtţinând Premiul European de Excelenţă – 2008, pentru costume.

La cererea telespectatorilor, TVR 1 va transmite din nou acest film-document marţi, 13 aprilie, de la ora 21.10, la Telecinemateca.

Deloc întâmplător, acest film a fost difuzat aseara si la televiziunea rusă, chiar daca subiectul a fost, dintotdeauna, unul cel putin incomod pentru marele vecin de la răsărit.

PADUREA KATYN (KATYN – Polonia, Rusia, Germania, 2007)

Regia: Andrzej Wajda

Cu: Artur Zmijiewski, Maja Ostaszewska, Andrzej Chyra Drama. 1940, satul Katyn, la 20 de kilometri de orasul Smolensk, Rusia. Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice ucid peste 20.000 de oameni. Majoritatea,  ofiteri capturaţi în timpul războiului polonez de aparare din 1939, dar şi numeroşi civili.  Pentru că sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit astfel să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor şi bieloruşilor polonezi.

Printre victimele masacrului s-a numarat şi tatăl regizorului Andrzej Wajda.

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending