Finala CM2010, Olanda – Spania, live, exclusiv online pe TVR.ro (click aici pentru a vedea live meciul)

0
1011
Reclame

Olanda şi Spania vor juca duminică seara, în direct la TVR 1 şi pe www.tvr.ro, finala celei de-a XIX-a ediţii a Campionatului Mondial, la Johannesburg, pe stadionul ”Soccer City”, pentru cea mai mare performanţă din istoria lor.  Oricare ar fi deznodământul finalei, una europeană, găzuită de prima ţară africană care a organizat un astfel de eveniment, va fi o premieră, deoarece niciuna dintre cele două echipe nu a mai câştigat trofeul. Spania sau Olanda va deveni a opta ţară care câştigă titlul mondial. Olanda a fost aproape în două rânduri, în 1974 şi 1978, dar de fiecare dată a trecut pe lângă succes.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA LIVE FINALA CM 2010 – OLANDA – SPANIA, EXCLUSIV LA TVR

8. .CEL MAI BUN SERIAL TV ROMÂNESC

View Results

Loading ... Loading ...

Olanda, care a pierdut ambele finale de până acum în faţa unei echipe gazdă, Germania în 1974 şi Argentina în 1978, poate deveni lider în premieră al clasamentului FIFA dacă va câştiga înainte de loviturile de departajare.

„Portocala mecanică” poate egala recordul Braziliei din 1970, care a cucerit trofeul după ce a reuşit victorii în toate meciurile din preliminarii şi de la turneul final. Spania este a treia campioană a Europei en-titre care dispută o finală de Campionat Mondial. Înainte de iberici, această postură au avut-o Italia, în 1970, şi Germania, în 1982. De asemenea, Spania este a 11-a echipă care ajunge în finală după ce a pierdut un meci în timpul competiţiei (0-1 cu Elveţia). Dintre predecesoarele în această situaţie, două au reuşit să ajungă campioane: Germania federală, în 1954 şi 1974, şi Argentina, în 1978.

Naţionalele Olandei şi Spaniei se vor întâlni prima oară la un turneu final, exceptând un meci de la Jocurile Olimpice din 1920. Cele două ţări nu au jucat niciodată una împotriva alteia la un campionat mondial sau european. Singurele meciuri oficiale dintre ele au fost în preliminariile Euro 1984, când Spania a câştigat la ea acasă (1-0), iar Olanda şi-a luat revanşa pe teren propriu (2-1). Victoria din 1983 a fost ultima a Spaniei contra naţionalei Oranje, care în ultimele trei întâlniri directe a obţinut două victorii şi un egal.

Gică Popescu, Ion Crăciunescu şi Cornel Dinu vin duminică la TVR în Studioul Cupei Mondiale FIFA 2010

Iată lista completă a meciurilor dintre cele două echipe, în ordine cronologică:

5 septembrie 1920 Spania – Olanda: 3-1 (Jocurile Olimpice)
30 ianuarie 1957 Spania – Olanda: 5-1 (meci amical)
2 mai 1973 Olanda – Spania: 3-2 (meci amical)
23 ianuarie 1980 Spania – Olanda: 1-0 (meci amical)
16 februarie 1983 Spania – Olanda: 1-0 (Preliminariile Campionatului European din 1984)
16 noiembrie 1983 Olanda – Spania: 2-1 (Preliminariile Campionatului European din 1984)
21 ianuarie 1987 Spania – Olanda: 1-1 (meci amical)
15 noiembrie 2000 Spania – Olanda: 1-2 (meci amical)

Doar cinci jucători implicaţi în finala de duminică au evoluat în meciuri directe, două amicale din 2000 şi 2002, câştigate de reprezentativa batavă. În 2000 (Spania – Olanda 1-2), Casillas, Xavi şi Puyol (înlocuit în minutul 55) au fost titulari la spanioli, în timp ce van Bommel a intrat după pauză la olandezi. Au fost atunci primele selecţii pentru Puyol (ajuns în prezent la cota 89) şi Xavi (92). În 2002 (Olanda – Spania 1-0), van Bommel (schimbat în minutul 64) şi Puyol au fost singurii titulari prezenţi încă la naţională în 2010, în timp ce fundaşul olandez Ooijer a evoluat în repriza secundă.

Ambele echipe au posibilitatea de a deveni liderele clasamentului FIFA, potrivit unui calcul făcut sâmbătă de Federaţia Internaţională de Fotbal. Spania, care ocupă locul 2, va fi nr.1 în caz de victorie sau de meci egal, indiferent care ar fi deznodământul loviturilor de la 11 m. În schimb, Olanda, ocupanta locului 4 în clasamentul FIFA, ar putea deveni nr.1 numai dacă se impune înainte de loviturile de la 11 m. Olanda nu a ocupat niciodată prima poziţie în clasamentul FIFA, aceasta fiind a treia sa prezenţă într-o finală de Cupă Mondială după eşecurile din 1974 şi 1978. Totodată, pentru Spania este prima finală la Cupa Mondială. Liderul clasamentului FIFA în acest moment este Brazilia.

Olandezul Wesley Sneijder, care deja a cucerit trei trofee anul acesta, ar putea, în cazul succesului Olandei, să egaleze performanţa lui Pele, care, în 1962, a realizat o cvadruplă senzaţională. Victorios cu clubul său, Inter Milano, în Liga Campionilor, în Campionatul şi în Cupa Italiei, micuţul (1,70 m) mijlocaş ar putea reuşi o cvadruplă unică pentru un jucător în Europa.

În 1962, Pele, pe atunci în vârstă de doar 21 ani, a câştigat titlul mondial cu Brazilia, după ce cucerise, cu clubul său Santos, Campionatul şi Cupa Braziliei, precum şi Copa Libertadores, echivalentul Ligii Campionilor din Europa. În plus, Pele a câştigat şi Cupa Intercontinentală, actuala Cupă Mondială a cluburilor. Această performanţă nu a mai fost realizată de atunci, chiar dacă unii au ajuns foarte aproape, precum Franz Beckenbauer în 1974, campion mondial cu Germania, câştigător al titlului în Bundesliga şi al Cupei Campionilor cu Bayern Munchen, dar nu şi al Cupei Germaniei. De asemenea, francezul Christian Karembeu, campion mondial în 1998, a câştigat şi Liga Campionilor în acelaşi an cu Real Madrid.

O victorie a Olandei, duminică, în faţa Spaniei, ar face din Sneijder (26 ani) jucătorul european cel mai titrat într-un an, palmaresul său putându-se îmbunătăţi după Mondialul cluburilor din luna decembrie.

„Aceste statistici constituie cea mai mică grijă a mea. Pot să devin primul care reuşeşte acest faimos „patru la rând” în Europa. Dar, credeţi-mă, nici măcar o secundă nu mă gândesc la asta. Ceea ce vreau este titlul mondial. Punct!. Mi se vorbeşte de asemenea de Balonul de Aur şi de titlul de cel mai bun marcator al turneului… Dar dacă aş intra în teren cu toate aceste poveşti în cap, aş uita să mai joc fotbal. Miercuri am primit un text de la Sergio Ramos (care i-a fost coechipier la Real Madrid în sezonul trecut): ‘Wesley, tu ai câştigat atâtea trofee în acest sezon! Poţi să te mai calmezi acum’ „, a povestit, amuzat, olandezul.

Fiecare formaţie propune o serie de vedete de primă mărime, dintre care, în mod mai mult ca sigur, se va alege MVP-ul competiţiei. Olandezii îi au pe Sneijder şi Robben, în vreme ce la spanioli sunt David Villa şi Xavi Hernandez. Pe lângă aceste nume, există numeroşi jucători care pot fi determinanţi pentru soarta finalei. Sneijder (Inter Milano) poate deveni primul jucător european care câştigă Cupa Mondială în acelaşi sezon în care a cucerit titlul şi cupa în Italia, precum şi Liga Campionilor. Fundaşul spaniol Carlos Marchena este deţinătorul unui record interesant, a intrat din postura de rezervă în ultimele trei meciuri ale echipei sale şi are 55 de meciuri consecutive pentru Spania fără să cunoască înfrângerea. La olandezi vor reveni Nigel de Jong şi Gregory van der Wiel, după suspendări, Khalid Boulahrouz şi Demy de Zeeuw urmând să ia loc pe banca de rezerve.

Reprezentativa care va cîştiga în această seară titlul mondial va primi din partea FIFA suma de 24 de milioane de euro, la care se adaugă şi cei 800.000 de euro pe care fiecare echipă calificată i-a încasat. Finalista va pleca şi ea acasă cu o recompensă importantă: 19 milioane de euro. Valoarea totală a premiilor oferite de forul mondial la acest turneu este de 333 de milioane de euro.

Jabulani va fi înlocuită diseară cu Jo’bulani, balonul creat de sponsorul Adidas special pentru finala CM. Denumirea reprezintă un tribut adus oraşului gazdă al partidei, Johannesburg – „Oraşul de Aur”, cunoscut ca şi Jo’burg.

Soccer City din Johannesburg este cel mai mare stadion din Africa, putând găzdui 94.700 de spectatori. Totuşi, stadionul finalei, inaugurat în 1989 şi renovat înaintea Mondialului, are, pe durata competiţiei, o capacitate de „doar” 84.490 de locuri, restul fiind zone VIP şi pentru presă. Pentru construirea sa, sud-africanii au plătit 440 de milioane de dolari. Pînă la ultimul act, Olanda – Spania, pe arena din Johannesburg s-au mai disputat alte 7 jocuri de la CM-2010.

www.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.