Connect with us

Business

Finanțarea companiilor prin listarea la bursă

Published

on

Nu este un secret că, oricât de bine i-ar merge unei companii, nevoia de capital apare, la un moment,  că o necesitate care reclamă o soluție. Dezvoltarea unei companii care atinge un anumit nivel, cere niște soluții viabile, niște decizii care cer și ele timp. Fără panică și cu gândul la viitor.

Una dintre aceste soluții (complet străine de mentalul de business din România, până în urmă cu 25 de ani) este Finanțarea companiei prin listarea la bursă.

Încă din 1995, când s-a înființat Bursa de Valori București, aceasta a găzduit unele dintre cele mai reprezentative și arhicunoscute companii românești. În anul 2021, la începutul trimestrului 4, BVB avea sub tutela să  peste 350 de companii, cu o capitalizare totală de peste 235 miliarde RON. 

“Listarea la bursă este cea mai simplă și ieftină modalitate de a obține finanțare. Pe lângă această finanțare inițială de care beneficiezi, statutul de companie listată ajută antreprenorii să-și consolideze afacerea. De exemplu Banca Transilvania, reprezintă  povestea unei mici bănci care a ales calea listarii la bursă pentru a se dezvolta. Acum este cea mai mare banca din sistemul bancar românesc.” afirmă Elena Uleia, CFA, manager de portofoliu , de la Prime Transaction.

Dacă aveți o societate  și sunteți în situația sau va gândiți, din ce în ce mai serios, la această posibilitate de finanțare, puteți începe un research activ, pe net sau printre prietenii care deja sunt în postura de invetitori,

Prime Transaction este intermediarul care a listat primele societăți pe piață AeRO, conform informațiilor BVB.

“Ne dorim să oferim în continuare expertiză și experiența noastră cât mai multor antreprenori la început de drum, care vor să beneficieze de toate avantajele unui business listat la bursă.”, mai spune Elena Uleia, CFA de la Prime Transaction.

Care sunt  avantajele  pe care le obții în urmă listarii la bursă?

Listarea la bursă îți oferă capitalul necesar pentru a îți crește compania sau pentru a dezvolta noi proiecte. Oricum, dacă ai ajuns să te listezi ești deja la un anumit nivel

Un alt avantaj, deloc de neglijat,  compania este evaluată independent de către piață

Advertisement

Apoi fidelizarea angajaților, fiindcă odată listată la bursă, o companie poate începe derularea unui program de tip stock option plan, program ce s-a demonstrat că motivează angajații pe termen lung.

Dar acestea nu sunt singurele avataje.  Listarea la bursă oferă companiilor publicitate și vizibilitate pe termen lung, care se materializează în relații sustenabile cu furnizorii și partenerii de business. Nu e mai puțin adevărat că o dată ce compania s-a listat la bursă, toate comportamentele sale de business devin publice și este necesară o grijă mai mare vizavi de politicile de comunicare.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending