
Forța de muncă rămâne esențială în contextul automatizării
-
A început votul în Competiția Destinația Anului 2023
-
America Express, din nou lider de piață. Diseară, Irina Fodor pune în joc cuferele
-
Faimoșii au câștigat Jocul de Captivitate, însă au pierdut Imunitatea! Triburile continuă lupta, astăzi, de la PRO TV!
-
Au fost anunțate primele zboruri regulate la Aeroportul Internațional BRAȘOV – GHIMBAV
85% dintre factorii de decizie din sectorul producției anticipează că cerințele pentru actualele profiluri profesionale se vor schimba în viitor
București, 2 februarie 2023: Deși tranziția către automatizarea proceselor de producție dintr-o organizație poate fi percepută negativ de angajați, care prevăd că tot mai multe locuri de muncă vor fi eliminate, unul din doi directori de producție (51,3%) este convins că forța de muncă va rămâne crucială în viitor. În timp ce aproximativ o pătrime dintre aceștia (23,3%) se așteaptă ca automatizarea să creeze noi locuri de muncă și oportunități de carieră, 20,3% cred că lucrătorii vor fi transferați pe noi poziții.
Potrivit raportului „Manufacturing – Global HR Trends 2023” realizat de Istituto Piepoli și publicat de Gi Group Holding, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, automatizarea și sustenabilitatea reprezintă principalele tendințe care conduc sectorul de producție și contribuie la dezvoltarea acestuia. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 240 de factori de decizie (manageri de resurse umane, directori de fabrică, manageri de producție) ai companiilor din industria prelucrătoare, în șase țări (Brazilia, China, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit).
Astfel, 84% dintre companii au realizat deja trecerea de la procesele manuale și analogice la procese digitizate, inclusiv în ceea ce privește lanțul de aprovizionare și producția. În prezent, cele mai adoptate instrumente sunt cloud computing (27%) și integrarea digitală (22%), urmate îndeaproape de big data (20%), securitate cibernetică (19%), robotică și inteligență artificială (16%).
Atât din perspectiva companiilor care își doresc să crească producția, cât și din perspectiva angajaților care își doresc să rămână competitivi, să își îmbunătățească competențele și să crească profesional, automatizarea este văzută ca o oportunitate. Cu toate acestea, poate reprezenta un risc pentru lucrătorii care nu dețin abilitățile tehnologice adaptate prezentului, ceea ce subliniază rolul decisiv pe care formarea îl va juca în următorii ani.
„Departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, producția oferă o gamă largă de oportunități de carieră atât pentru lucrătorii care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, cât și pentru lucrătorii cu înaltă calificare. Ne îndreptăm către un viitor în care formarea și învățarea pe tot parcursul vieții vor fi mai importante ca niciodată în a-i ajuta pe oameni să-și atingă obiectivele personale și de carieră și pentru a le permite companiilor să depășească deficitul de forță de muncă și să profite, în același timp, de oportunitățile oferite de avansul tehnologic. Mai mult, în linie cu rezultatele cercetării, necesitatea unei noi atitudini și creșterea competențelor STEM – așa cum sunt gândirea critică, capacitatea de a lua inițiativă, comunicarea – în rândul femeilor ar putea contribui la deschiderea industriei către diversitate, dominată, de-a lungul timpului, de bărbați. În această direcție, 83% dintre respondenți consideră că numărul de femei va crește în companiile lor în următorii cinci ani.”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm
Lipsa forței de muncă reprezintă o continuă provocare pentru industria producătoare, ce evoluează într-un ritm accelerat. De aceea, penuria de forță de muncă are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniului producției (încă văzut ca o industrie solicitantă din punct de vedere fizic, unde predomină forța de muncă manuală sau slab calificată) și o lipsă de competențe adecvate noilor timpuri.
,,Industria prelucrătoare are un rol important în economia și dezvoltarea țărilor, valorând la nivel mondial 16,4 trilioane de dolari. Pentru a face față penuriei de forță de muncă, numeroase companii au accelerat procesul de digitalizare, cu speranța că aceste schimbări vor spori eficiența și productivitatea. Din păcate, realitatea augmentată și IoT sunt încă foarte puțin utilizate în industria producției, unde doar 15% dintre companii le-au implementat. Cu toate acestea, piața globală de automatizare industrială a crescut constant în ultimii ani și este de așteptat ca până în 2025 să ajungă la cel puțin 265 de miliarde de dolari.”, punctează Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm
Experții se așteaptă la o creștere tot mai mare a competențelor tehnice, mai ales din partea lucrătorilor sub calificați, cărora li se va cere experiență pentru mașini specializate (68%), precum și formare specializată (65%), în timp ce pentru angajații specializați va fi esențial să posede abilități digitale și de management de proiect (71%) și abilități de vorbire în public (71%). În ceea ce privește competențele soft skills, lucrătorii care au un nivel minim sau mediu de calificare trebuie să se concentreze pe a-și dezvolta capacitățile de adaptare și flexibilitate (84%) și de a lucra în mod autonom (79%). Pentru pozițiile specializate va fi cu precădere important să învețe să lucreze în funcție de priorități (87%) și să își dezvolte capacitatea de a lua decizii (87%) și de a rezolva probleme (81%).
În același timp, raportul dezvăluie că 85% dintre respondenți cred că cererea pentru profiluri profesionale specializate se va schimba în următorii ani, odată cu evoluția producției. Când vine vorba de muncitori a căror calificare este medie sau sub medie, companiile vor căuta, în viitorul apropiat, operatori de producţie și de utilaje sau operatori și controlori de dispozitive. În ceea ce privește rolurile specializate, cele mai solicitate vor fi planificatorii de producție, managerii în asigurarea calității sau managerii de mentenanță.
Mai multe informații pot fi consultate în raportul publicat de Gi Group – https://bit.ly/408kzgX
-
Vedete2 săptămâni ago
Ce bani au câștigat Faimoșii, în reality show-ul fenomen SURVIVIOR ROMÂNIA
-
Vedete7 zile ago
Scandal monstru la Survivor România! Doi concurenți s-au luat la bătaie pe insulă: „Ai venit să arunci cu noroi în toată lumea!”
-
Premieră TV5 zile ago
Zece concurente vor intra în cea mai frumoasă competiţie a stilului, la Kanal D2
-
Reality Showo săptămână ago
SURVIVIOR ROMÂNIA. Faimoșii, în pragul disperări nu mai găsesc drumul spre victorie!
-
Reality Show3 săptămâni ago
VIDEO Ce concurent din tribul Războinicilor a părăsit competiția Survivor România!
-
Emisiuni2 săptămâni ago
Au început filmările pentru cel de-al 19-lea sezon Te cunosc de undeva!
-
Premieră TVo săptămână ago
Marea premieră a sezonului 11 Chefi la cuțite le aduce lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu adversari surpriză la lupta pentru amuletă
-
Reality Show6 zile ago
Cel mai scandalos concurent din tribul Faimoșilor a părăsit competiția. Dan Pavel: ”Suntem la jumătatea cursei pentru câștigarea marelui premiu”
-
Reality Show2 săptămâni ago
Victorii pentru Războinici, lacrimi și conflicte pentru Faimoși, la Survivor: ”Indiferent de tensiuni, sunt și momente foarte frumoase”
-
Monden3 săptămâni ago
VIDE0 EXLOZIV Andreea Bălan, s-a dat pe manele!
-
AUDIENȚE TV7 zile ago
America Express, prima opțiune a telespectatorilor! Diseară, cea mai mare comoară aduce imunitatea! Finala se apropie!
-
Program TV2 săptămâni ago
Programul PRO TV pentru săptămâna 06-12 martie 2023
-
Reality Show2 săptămâni ago
Astăzi, începe o nouă săptămână la Survivor România: ”Ați demonstrat că se poate face față cu zâmbetul pe buze”
-
AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
America Express își păstrează poziția de lider! Amuleta aduce adrenalină la maximum: sporturi extreme într-un peisaj spectaculos
-
Analize Audiente TV2 săptămâni ago
America Express, pe primul loc în topul audiențelor. Diseară se decid echipele care intră în etapa semifinală
-
AUDIENȚE TV2 săptămâni ago
După 8 etape, Puya și Melinda și-au încheiat aventura pe Drumul aurului, la AMERICA EXPRESS