Connect with us
Redactia Radar de Media

Published

on

 Comportamentul prosocial in situatii de forta majora poate fi definit asa: S(olidaritate), M(arinimie), U(manitate), R(omania), D(emnitate).  El reprezinta forma altruismului prin excelenta. A fi altruist inseamna sa il ajuti pe cel de langa tine in mod dezinteresat. Poate fi ilustrat prin Parabola Bunului Samaritean din Biblie.

Haideti sa ne-o amintim impreuna:

“Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon si a cazut între 2 tâlhari care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat lasându-l aproape mort. Din întâmplare, un preot cobora pe calea aceea si, vazându-l, a trecut pe din laturi. De asemenea si un levit, ajungând în acel loc si vazând, trecu pe din laturi. Iar un samaritean, mergând pe cale, a venit la el si, vazându-l, i s-a facut mila si, apropiindu-se, i-a legat ranile turnând pe ele undelemn si vin si punându-l pe dobitocul sau l-a dus la o casa de oaspeti si a avut grija de el. Iar a doua zi, scotând doi dinari, i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si ce vei mai cheltui, eu când ma voi întoarce îti voi da.” (Luca, 10: 30-35)

Cu toate ca suntem un popor de crestini, se pare ca am uitat sa fim altruisti, ne gandim numai la noi insine, nu facem nimic dezinteresat (adica fara a primi ceva in schimb, de obicei bani), ne dam in cap unul altuia pentru cinci lei, adica practicam o forma de egoism avansat. Parca am uitat sa iubim cu adevarat, sa visam, sa comunicam la nivel sufletesc. Cand ne intalnim cu cineva pe care nu l-am vazut de mult, prima intrebare pe care i-o punem e cat castiga.

Asta ca sa vedem daca castiga mai mult decat noi, ce mananca, cat mananca, unde merge la cumparaturi. O comunicare adevarata ar fi sa ii ascultam ofurile si sa incercam sa ii dam sfaturi, chiar daca nu suntem platiti pentru asta. Pentru ca si pe plan psihologic e nevoie de prim ajutor. In literatura de specialitate sunt mentionate trei forme de altruism, si anume: altruismul participativ, altruismul fiduciar si altruismul normativ.

Cel mai bine poate fi acesta ilustrat de societatea de albine, unde toate lucreaza pentru un scop comun: obtinerea mierii si a materiei esentiale de existenta. In acest caz fiecare membru al societatii de albine isi ia un angajament fara rezerva fata de scopul comun – acela ar supravietuirii speciei. Acest gen de angajament se intalneste si in cadrul echipelor de pompieri, salvamari, salvamontisti, in echipele destinate a salva vieti.

O astfel de echipa este si SMURD. Intr-un interviu Raed Arafat spunea “stirile violente pentru voi sunt divertisment. Insa eu vad acolo echipe de interventie, medici care vor lucra ore in sir in sala de operatie si oameni cu un viitor distrus in urma unui viol”.  Acest om, pe numele lui Raed Arafat, este cel mai altruist om cu putinta din Romania.  Este iubit si apreciat de toata lumea. Pentru ca el a inteles adevaratul sens al sintagmei “a salva vieti” si a face aceasta in cel mai nobil mod cu putinta.

Cea de-a doua forma de altruism, altruismul fiduciar, se intalneste in lumea animala, unde membrii unei specii vin in ajutorul membrilor altei specii – de pilda, delfinii, cainii sau alte animale. Sunt multe istorisiri care arata importanta pe care animalele le-au avut in salvarea oamenilor. Deci si de data aceasta avem ce invata. Orgoliul ne spune: imi ajut un necunoscut ca cine stie ce o sa patesc. Dar daca il ajuti intr-un moment de dificultate, poate ti-ai castigat un prieten pe viata si recunostinta vesnica a ceiluilalt. Din nou, SMURD-ul ajuta oameni necunoscuti, dar membri ai aceleiasi specii.

“Actul de altruism este definit ca un act prin care o persoana face un sacrificiu pentru a observa,  întotdeauna, ameliorarea starii celuilalt. Daca altruismul este de folos întregii comunitati, vorbim de altruism participativ. Daca actele de altruism sunt destinate sustinerii unei relatii între persoane si reducerii distantei dintre ele, vom vorbi de altruism fiduciar.” (Batson, 1987).

Exista însa si un al treilea tip de altruism, altruismul normativ, care are la baza un inventar de situatii în care trebuie ajutat sau nu cel în suferinta, inventar care este propriu fiecarei culturi. În acest inventar se arata cine trebuie ajutat si în ce fel, pe baza unei reprezentari sociale complexe. Printre institutiile de altruism normativ se numara companiile de asigurari, casele de copii, azilele de batrâni, ajutorul de somaj, ajutorul social etc.

Campania pe care Galaxy TV o lanseaza astazi se numeste “NU 2, ci 100% pentru SMURD”. In crearea acestui slogan am pornit de la faptul ca majoritatea romanilor aloca anual cei 2% din impozitul pe venit Fundatiei SMURD, dar din inimile lor aloca 100% sentiment, incredere, apreciere… Suta la suta pentru SMURD

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale, vă rugăm să ne contactați pe email.

Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    Sorina

    11 ianuarie 2012 at 23:39

    Sa salvam putinele lucruri bune care inca mai exista, in afara castigurilor de grup, ci pentru interesul celor slabi, saraci, puternici sau bogati, toti romani si toti cu dreptul de a pretinde ceea ce statul ofera in toata lumea civilizata a Europei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Facebook

IN Trending