Connect with us

UTILE

Gartner: Volumul global al cheltuielilor efectuate de utilizatorii finali de cloud public se va apropia de 600 miliarde USD in 2023

Published

on

Cloud-ul dirijeaza transformarea afacerilor digitale prin tehnologii emergente, inclusiv inteligenta artificiala generativa

Conform celei mai recente prognoze date publicitatii de Gartner, volumul estimat al cheltuielilor efectuate la nivel mondial de utilizatorii finali ai serviciilor de cloud public va creste cu 21,7%, urmand sa ajunga la 597,3 miliarde USD in 2023, fata de 491 de miliarde USD in 2022. Cloud computing este elementul care dirijeaza viitoarea faza a afacerilor digitale, pe masura ce organizatiile urmaresc sa obtina transformari radicale prin tehnologii emergente precum inteligenta artificiala generativa, Web3 si metavers.

Furnizorii de cloud hiperscalar definesc agenda cloud”, a declarat Sid Nag, Vice President Analyst la Gartner. „Organizatiile vad astazi cloud-ul ca pe o platforma strategica de prim rang pentru transformarea digitala, ceea ce impune furnizorilor de cloud sa ofere capabilitati mai sofisticate pe masura ce concurenta pentru serviciile digitale se ascute”, a completat Sid Nag.

De exemplu, inteligenta artificiala generativa este sustinuta de modele de limbaj mari (Large Language Models – LLM), care necesita capacitati de calcul puternice si foarte scalabile pentru a procesa datele in timp real”, a adaugat Nag. „Cloud-ul ofera solutia si platforma perfecta. Nu este o coincidenta faptul ca jucatorii cheie aflati in competitia pentru inteligenta artificiala generativa sunt furnizori de cloud hiperscalar”, a subliniat acesta.

Se preconizeaza ca in 2023 toate segmentele pietei cloud vor inregistra cresteri. Se estimeaza ca Infrastructure-as-a-service (IaaS) va marca cea mai mare crestere a cheltuielilor efectuate de utilizatorii finali in 2023, de 30,9%, urmata de Platform-as-a-service (PaaS) cu 24,1% (vezi Tabelul 1).

Tabelul 1. Volumul prognozat al cheltuielilor efectuate la nivel mondial de utilizatorii finali ai serviciilor publice de cloud (milioane USD)

 202220232024
Servicii de infrastructura pentru aplicatii in cloud (PaaS)111.976138.962170.355
Servicii de aplicatii in cloud (SaaS)167.342197.288232.296
Servicii de procese de afaceri in cloud (BPaaS)59.86165.24071.063
Cloud Desktop-as-a-Service (DaaS)2.5253.1223.535
Servicii de management si securitate in cloud34.48742.40151.871
Servicii de infrastructura de sisteme in cloud (IaaS)114.786150.310195.446
Total piata490.977597.325724.566

BPaaS = business process as a service; IaaS = infrastructure as a service; PaaS = platform as a service; SaaS = software as a service

Nota: Este posibil ca suma totala sa nu fie egala cu suma valorilor din celule din cauza rotunjirilor aplicate.

Sursa: Gartner (aprilie 2023)

Gartner estimeaza ca pana in 2026, 75% dintre organizatii vor adopta un model de transformare digitala bazat pe cloud ca platforma fundamentala.

Urmatoarea faza a cresterii IaaS va fi determinata de experienta clientilor, de beneficiile digitale si de afaceri, precum si de orientarea cu preponderenta catre lumea virtuala”, a spus Nag. „Tehnologiile emergente care ajuta companiile sa interactioneze mai mult si in timp real cu clientii lor, cum ar fi chatbotii si gemenii digitali, se bazeaza pe infrastructura cloud si pe serviciile de platforma pentru a satisface cerintele tot mai mari de putere de calcul si stocare”, a detaliat Nag.

In timp ce serviciile cloud de infrastructura si de platforma determina cele mai importante cresteri ale cheltuielilor, SaaS ramane cel mai mare segment al pietei cloud tinand cont de cheltuielile efectuate de utilizatorii finali. Se estimeaza ca volumul cheltuielilor pentru SaaS va creste cu 17,9%, ajungand la un total de 197 de miliarde USD in 2023.

Substratul tehnologic al cloud computing-ului este dominat autoritar de furnizorii hiperscalari, dar in ceea ce priveste stratul de aplicatii de afaceri, conducerea este mai fragmentata”, a spus Nag. „Furnizorii se confrunta cu cerinte de reproiectare a ofertelor SaaS pentru o productivitate sporita, valorificand capabilitatile native ale cloud-ului, AI incorporata si componibilitatea – mai ales ca bugetele sunt din ce in ce mai mult definite si gestionate de catre tehnologii de afaceri (business technologists). Aceasta schimbare va genera un val de inovatie si schimbari pe pietele platformelor cloud si de aplicatii”, a adaugat Nag.

Clientii Gartner pot afla mai multe din raportul “Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2021-2027, 1Q23 Update”.

Analistii Gartner vor oferi analize suplimentare privind strategiile cloud si tendintele referitoare la infrastructura si operatiuni in cadrul evenimentelor Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference care vor avea loc in perioada 15-16 mai la Sydney, 20-21 noiembrie la Londra, 6-8 decembrie la Las Vegas si 12-13 decembrie la Tokyo. Urmariti stirile si noutatile de la aceste conferinte pe Twitter folosind #GartnerIO.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending