Connect with us

EVENTS

Ghiţă Ciobanul, facut vedeta dupa un documentar special BBC

Published

on

Ghiţă Ciobanul a ajuns subiect în presa britanică. Site-ul  BBC News prezintă, într-un articol amplu, povestea lui Gheorghe Daniuleţ, cunoscut drept Ghiţă Ciobanul. Articolul denumit „Balada Ciobanului Român” descrie şi oieritul din România.

„Ciobanii ocupă un loc special în istoria şi cultura României, iar stilul lor de viaţă nu s-a schimbat prea mult în atâtea secole. Asta până acum, când cel puţin unul dintre ei a ajuns o celebritate datorită reţelelor de socializare”, scrie BBC News.

Jurnaliştii britanici descriu cum Ghiţă a plecat la iernat cu oile, într-o seară de luni, în urmă cu două săpămâni, pe jos,  însoţit doar de câteva ajutoare, măgari-cărăuşi şi câini de pază.

„Pentru o ţară ale căror mituri se învârt în jurul oierilor, România nu este ceea ce îşi doresc toţi păstorii. Balada Oiţei (Mioriţa) este despre un cioban care se lasă ucis de alţi doi ciobani rivali, chiar dacă una dintre mioarele sale, care obţinuse darul vorbirii în mod miraculos, îl avertizează despre acest pericol”, potrivit aceleiaşi surse.

„De multe ori, Mioriţa este văzută ca o interpretare a creştinismului, un alt fel în care este scos în evidenţă curajul lui Iisus de a întoarce şi celălalt obraz. De asemenea, poate fi considerată şi o oglindă a experienţei trăite de poporul român, care s-a confruntat cu numeroase invazii, ocupaţii şi umilinţe, dar fără să-şi piardă identitatea”, mai scrie BBC News.

Când românii se agitau pentru independenţă în secolul al XIX-lea, ciobanii transilvăneni erau nişte pionieri ale mişcării naţionale. Însă cu mult înainte de atunci, ei au stabilit legături peste Munţii Carpaţi pentru păşunatul sezonier în Ungaria, Serbia, Bulgaria, Caucaz, sudul Rusiei, Ucraina,Republica Moldova, Polonia şi Republica Cehă.

„Şi totuşi, în timpul comunismului, unii ciobani au trăit bine. Lumea încă vorbeşte despre domnul B din Poiana Sibiului care i-a cerut voie lui Ceauşescu să-şi cumpere un elicopter. Turmele de oi ale domnului B se împrăştiau de multe ori prin munţi, iar el a susţinut că are nevoie de acel elicopter pentru a le supraveghea. Cererea lui a fost refuzată, însă Poiana este celebră pentru multe alte motive. Mulţi dintre ciobanii de acolo îşi construiau case luxoase în nişte timpuri în care lumea stătea la cozi mari pentru a cumpăra mâncare. Inaccesibile marii maşinării comuniste, multe gospodării din munţi au scăpat de colectivizare, iar bărbaţii şi femeile care se mutau acolo vorbeau despre “fuga în America””, se arată în articol.

Votaţi AICI în semifinala premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Locuri de muncă în România

Locuri de muncă în România

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending