sâmbătă, februarie 24, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăEVENTSGrand Prix Nova readuce la București profesioniștii teatrului radiofonic

  Grand Prix Nova readuce la București profesioniștii teatrului radiofonic

  În perioada 14-18 iunie, Radio România organizează cea de-a X-a ediție, aniversară, a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia de teatru radiofonic.

  Conferinţa de presă şi deschiderea oficială a festivalului vor avea loc marți, 14 iunie, ora 12:00, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

  Audiţiile producţiilor din concurs se vor desfăşura în perioada 14-17 iunie, începând cu ora 9:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti, la care sunt aşteptaţi profesionişti şi iubitori ai teatrului radiofonic, deopotrivă. Zilnic, audițiile vor fi urmate de dezbateri cu reprezentanții acestora, care vor fi transmise prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania. Limba oficială a festivalului este engleza, iar audițiile sunt deschise tuturor celor interesați de fenomenul spectacolului sonor. Intrarea este liberă.

  Selecția finală a festivalului propune, în cele trei categorii de concurs – Drama, Short Forms și Binaural Drama, 33 de producții de top din întreaga lume, de ascultat la Sala Mică a Teatrului Național București.

  Gala de premiere va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13:00, în Foaierul Tapiseriei, Sala Ion Caramitru a TNB.

  Festivalul revine la întâlnirea față în față a participanților, dar ajunge și oriunde în lume în spațiul virtual, pe platformele www.grandprixnova.ro şi www.eteatru.ro.

  Competiția. De zece ani, Grand Prix Nova și-a câștigat notorietatea în lumea spectacolului sonor, pe care îl face accesibil tuturor celor interesaţi de fenomen. Tematica orientată spre inovaţie (tehnică, interpretativă, conceptuală ş.a.) în domeniul teatrului radiofonic este o marcă de originalitate în rândul festivalurilor europene de profil şi nu numai, Grand Prix Nova fiind unul dintre rarele contexte culturale în care experimentul nu este doar invitat să se expună, ci este şi premiat la nivel internaţional.

  La această ediţie aniversară, 33 de producţii de teatru radiofonic, din 15 ţări, au fost selectate pentru a concura pentru marele premiu Grand Prix Nova, la una dintre cele trei secţiuni de concurs: Drama (maxim 60 minute), Short Forms (maxim 10 minute) şi Binaural Drama (secţiune inaugurată cu succes în anul 2018, pentru producătorii de audio drama și ascultătorii cuceriți de experienţa audiţiei în căşti).

  Mai mult, pasionaţii de teatru radiofonic vor putea asculta, în toată perioada festivalului, pe site-ul www.eteatru.ro, producţiile radiofonice în concurs, însoţite de textele în limba engleză ale acestora (în format pdf).

  Juriu. De anul acesta se schimbă formula de jurizare, păstrând însă tradiția juriilor internaționale. Juriul format din reprezentanții producțiilor calificate în concurs este coordonat de doi invitați din străinătate, personalități incontestabile ale domeniului. Principiul juriului colectiv acordă mai multă putere de decizie reprezentanților, aceștia fiind implicați în notarea fiecărei producții calificate în competiție. Răspundem, în acest fel, tendinței de participare colectivă la decizia câștigătorilor festivalului, promovată și de alte mari festivaluri internaționale de profil. În același timp, mizăm și pe o creștere a aportului juraților la dezbaterea teoretică și la comunicarea profesională.

  Cei doi coordonatori ai juriului sunt personalități ale mediului radiofonic, artiști cu numeroase premii în spațiul european de limbă germană. Reto Ott este un apreciat și experimentat regizor, dramaturg și producător de teatru radiofonic la Radioteleviziunea Elvețiană și membru EBU (European Broadcasting Union). Al doilea coordonator de juriu este dramaturgul austriac Andreas Jungwirth, autor a numeroase scenarii radiofonice frecvent produse de radiodifuziunile austriece și germane, cu un impresionat palmares festivalier.

  Premiile Teatrului Național Radiofonic. Radio România oferă anual distincţii pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent: premiul pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi pentru debut radiofonic. Comunicarea premiilor TNR va avea loc în cadrul Galei de premiere Grand Prix Nova 2022, sâmbătă, 18 iunie, de la ora 13:00, în Foaierul Tapiseriei de la Teatrul Național București. Festivitatea va fi transmisă prin live streaming, pe pagina de facebook a festivalului Grand Prix Nova Romania (@gpnromania).

  Atelierele. Festivalul Grand Prix Nova este, deopotrivă, un mediu de comunicare şi un schimb al ideilor creative. De aceea, atelierele, devenite tradiţie, sunt concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, susținute de coordonatorii de juriu, pe o temă de actualitate pentru domeniul audio drama. După doi ani de întrerupere, cauzată de condițiile restrictive impuse de formatul online al festivalului, reluăm anul acesta atelierele, care vor fi susținute de cei doi coordonatori de juriu invitați.

  În deschiderea festivalului, marți, 14 iunie, de la ora 12:30, Reto Ott va susține conferința My 20 Years at Radio Festivals, în care va rezuma experiența sa, de două decenii, ca participant la festivalurile internaționale de gen, în contextul aniversării a zece ani de existență ai festivalului Grand Prix Nova.

  În ultima zi a festivalului, sâmbătă, 18 iunie, de la orele 10:00, Adreas Jungwirth ne propune o temă cu relevanță social-politică, inspirată direct din subiectul piesei sale de teatru Langholzfeld, pe care Teatrul Național Radiofonic a produs-o în 2021 în limba română. Conferința sa intitulată New Home, se referă la efectele naturalizării valurilor de emigranți și la transformările prin care trece o comunitate, temă de acută actualitate în Europa de azi. Discuțiile de la finalul fiecărui atelier stimulează un dialog fertil, inspirator pentru toți participanții.

  La ediția aniversară, Grand Prix Nova 2022 redevine un punct de întâlnire al creatorilor din domeniul teatrului radiofonic şi o agoră a creaţiilor audio cu cele mai diverse identităţi.

  Petrut Nechifor - Reporter

  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente