Connect with us

Documentar

HISTORY analizează evenimentele de referință din anii ’90 într-o miniserie în premieră

Avatar

Published

on

HISTORY transmite în exclusivitate marți, 7 noiembrie, de la ora 21:00, “Anii ’90: Vremea schimbărilor”, o miniserie dedicată anilor ’90 unde sunt analizate cele mai importante evenimente care au marcat acea perioadă şi care încă ne influenţează în prezent. 

 

Serialul “Anii ’90: Vremea schimbărilor” prezintă momente de referinţă din epoca respectivă, de la căderea Zidului Berlinului în 1989 până la atacul terorist din 11 septembrie 2001, studiind principalele evenimente care au modelat lumea de azi.

În primul episod al miniseriei este analizat finalul Războiului Rece, în special modul în care CNN a acoperit acest eveniment prin lansarea unui flux de ştiri de 24 de ore şi introducerea videoclipurilor virale, în timp ce a doua parte a documentarului explorează cum a fost creat și introdus internetul, cum a aparut organizaţia teroristă Al Qaeda şi drepturile homosexualilor, analizând revoluția din industria muzicală și evenimentele din 11 septembrie 2001.

 

Cine ar fi crezut că dorința unui tânăr de a împărtăși muzica preferată cu alții va da o lovitură atât de mare industriei? Sau că un filmuleț despre un atac brutal al polițiștilor asupra unui om de culoare va pune pe jar o lume întreagă? Un lucru este însă sigur, anii ’90 au schimbat lumea!

 

Comentarii

Documentar

Premieră TVR 1: „Omul care dăruiește oglinzi” celor care au renăscut din cenușă

Avatar

Published

on

             Trei tineri care au trăit pe viu coșmarul Colectiv 2015 au acum o nouă viață, datorită chirurgului care a reușit imposibilul, Felix Popescu. Povestea lor o aflăm dintr-un documentar emoționant, vineri, 30 octombrie, de la ora 23.10, pe TVR 1.

 

A fost o seară ce a cutremurat o țară întreagă. O seară care a schimbat destine în câteva minute. Pentru unii a fost sfârșitul. Pentru alții, un nou început. Vineri, pe 30 octombrie, de la 23.10, TVR 1 difuzează documentarul „Omul care dăruiește oglinzi”, un film original ce spune poveștile a trei tineri răniți în clubul Colectiv, a căror viață s-a transformat total după întâlnirea cu medicul Felix Popescu.

 

Oana, Adina și Alex au ieșit din coșmarul Colectiv cu sechele grave și lipsa parțială a părului. Participarea la concertul rock „Goodbye to Gravity” a năruit în doar câteva minute viața celor două tinere frumoase, care aveau totul, iubeau, se bucurau de joburi pentru care munciseră ani întregi. Alex pendula, la rândul lui, între cariera de avocat și cea de muzician. Incendiul, însă, le-a transformat tuturor viața într-un coșmar.

Chinuiți de obsesia lipsei părului, ei au apelat la o serie de clinici din străinătate, dar nimeni nu a putut să le ofere o soluție.  Din acest motiv, Oana a început să își cumpere peruci, Adina a apelat la turbane și eșarfe pe care le-a împletit în cel mai modern mod cu putință, iar Alex a ales să rămână cu capul acoperit în fața tuturor celor cu care intra în contact.

 

Felix Popescu a fost cel care a încercat imposibilul și a reușit, pentru prima dată în lume, un implant de păr pe grefă de piele. El a tratat peste 30 de tineri răniți în Colectiv și a realizat 100 de sesiuni chirurgicale pro bono, pentru ca aceștia să redevină ce au fost.

 

„Documentarea și realizarea filmului au durat un an și două luni, iar poveștile Oanei, Adinei și cea a lui Alex m-au încărcat peste măsură. În primul rând, ei nu mai aveau încredere în jurnaliști, pentru că, timp de cinci ani, le-au fost adresate o serie de întrebări incomode din dorința de a impresiona publicul cu orice preț. Am avut nevoie de mult timp până am construit o relație cu cei trei tineri; pe Alex l-am așteptat șase luni pentru a se convinge că poate discuta deschis cu mine și pentru a mă cunoaște dincolo de profesie”, povestește Alina Amza, realizatoarea documentarului.

„Omul care dăruiește oglinzi” este un documentar care îi înfățișează pe cei trei eroi așa cum sunt astăzi, la cinci ani de la incendiu. Iar poveștile lor au și un „prinț pe cal alb”… sau în halat alb: medicul estetician Felix Popescu, cel care le-a redat atât încrederea în ei, cât și speranța că se mai pot regăsi în imaginea lor din trecut.

 

„Adina, Oana și Alex privesc cu încredere înainte și continuă să inspire alți oameni pentru ca aceștia să-și păstreze întotdeauna calea pe care au pornit”, mai spune Alina Amza, invitându-ne să le cunoaștem povestea vineri seară, de la 23.10, la TVR 1. Filmul poate fi văzut și sâmbătă, 31 octombrie, la ora 12.00, tot la TVR 1.

 

Documentarul „Omul care dăruiește oglinzi” nu este unul ușor de vizionat. Dar este o producție pe care merită să o urmărim. Un subiect despre învingători, despre cei care nu au renunțat, cu intense trăiri datorate emoției interlocutorilor. O poveste reală, sinceră și emoțională, relatată de trei oameni puternici, care demonstrează în continuare că nimic nu îi poate opri din drum.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Documentar

TVR 3 aniversează 139 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, prin programe speciale

Avatar

Published

on

            O zi dedicată muzicianului care a adus României apreciere şi recunoaştere internaţională – pe 19 august, la TVR 3: o serie de programe şi materiale rarissime, documente de mare valoare patrimonială.  

 

La 139 de ani de la naşterea celui mai mare şi prolific compozitor al României, pe 19 august, Televiziunea Română, prin postul TVR 3, propune și în acest an telespectatorilor un maraton de emisiuni dedicate muzicianului care a adus României apreciere și recunoaștere internaţională. Astfel, pe 19 august, ziua naşterii compozitorului George Enescu, TVR 3 aduce telespectatorilor o serie de programe de arhivă, materiale rarissime, documente de o mare valoare patrimonială.

Telespectatorii TVR 3 vor putea urmări, de la ora 13.30, documentarul în trei părţi „Plaiurile dorului” – Casele lui George Enescu. Prima parte prezintă casele memoriale de la Liveni, Mihăileni, Dorohoi şi Botoşani; locuinţele de la Tescani şi Sinaia le vizităm, în partea a doua a producţiei, iar în ultima parte, paşii ne duc prin Palatul Cantacuzino din Bucureşti, transformat în Muzeul Naţional „George Enescu” – una dintre cele mai frumoase clădiri ale capitalei.

 

De la ora 20.00, continuăm cu documentarul „Enesciana – Luceafărul muzicii româneşti”, un film ce reflectă cele mai importante momente din viaţa compozitorului: primirea primei viori, anii de studiu şi perioada în care a scris muzică. Documentarul va putea fi urmărit, de la ora 21.00, la TVR Internaţional, iar de la ora 23.00, la TVR Moldova.

De la ora 21.00, TVR 3 ne invită la „Experimentul Enescu”, un concept ce propune o abordare a creaţiei enesciene dintr-un unghi mai puţin obişnuit, ce nu a mai fost parcurs până în acest moment: ochiul de analiză al tuturor generaţiilor (inclusiv copii), melomani, neavizaţi, necunoscători ai operei enesciene, dar şi în oameni de specialitate. Oana Sârbu, Monica Davidescu, Zoli Toth, Liana Stanciu, Doru Trascău (liderul trupei The Mono Jacks), arhitectul Hamid Katrib, Daniel Rocca (liderul trupei Firma), Sandra Ecobescu (manager cultural Fundaţia Calea Victoriei) sunt câţiva dintre protagoniştii care s-au lăsat provocaţi de această formulă ce a reuşit să descrie personalitatea lui George Enescu într-o manieră cu totul inedită.

În aceeaşi zi dedicată compozitorului George Enescu, începând cu ora 22.00, prin stilul oratoric rafinat al eruditei Georgeta Filitti, vom descoperi laturi ale personalităţii enesciene mai puţin punctate în ultimii ani în peisajul media: viaţa personală a muzicianului, relaţionarea plină de căldură cu familia regală a României din perioada primului Război Mondial, multiplele sale acte de caritate, precum şi relaţia cu marii artişti ai lumii. Astfel, datorită distinsei Georgeta Filitti, al cărei soţ a fost nepotul Marucăi Cantacuzino – soţia lui George Enescu – vom fi privilegiaţii descoperirii unui Enescu mai puţin „vizibil”. Interviul cu Georgeta Filitti va putea fi urmărit şi de românii din diaspora începând cu ora 21.50, la TVRi, iar de către telespectatorii TVR Moldova, începând cu ora 23.45.

Grigore Leșe, artist desăvârşit, este cel care ne va povesti, într-un alt interviu de colecţie, programat de la ora 22.50, despre zestrea culturală pe care George Enescu ne-a lăsat-o moştenire. Grigore Leşe vine cu o serie de amănunte inedite despre modul în care George Enescu a utilizat folclorul (urban sau sătesc) în creaţia sa, revelând elementele folclorice transpuse magistral în scriitura pentru orchestră.

 

Comentarii

Continue Reading

Documentar

TVR 1 vă invită „PE CALE cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre”, într-o serie cu documentare de excepție

Avatar

Published

on

            „Când nu mai poți, mai poți un pas”. Pe 19 și 20 august, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 află poveștile incredibile ale ultramaratonistului Tibi Ușeriu și alpinistului Horia Colibășanu, doi români care au dat un nou sens cuvântului „ambiție”.

 

Două povești fantastice, două caractere puternice, doi oameni pentru care imposibilul e doar un cuvânt în dicționar. Tibi Ușeriu și Horia Colibășanu ne-au arătat de-a lungul anilor că încrederea în forțele proprii poate muta munții din loc, dacă ea este completată de sprijinul celor dragi. Pe 19 și pe 20 august, TVR 1 difuzează două documentare de excepție, dedicate celor doi sportivi care au purtat steagul României pe cele mai înalte culmi. „PE CALE cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre” pot fi urmărite miercuri și joi, de la ora 21.00.

 

„Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC (în 2016, 2017 și 2018). Documentarul Casei de Producție TVR „ PE CALE cu Tibi Uşeriu”, semnat de Ana Preda, vorbește despre resetarea acestuia, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Filmul se vede la TVR 1 miercuri, 19 august, de la ora 21.00.

Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor. Și totuși, oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine, este crezul lui Tibi, demonstrat prin propria-i poveste de viață.

 

Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața. Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării ? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit.

 

Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția – sau involuția – noastră, în funcție de alegerile pe care le facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, „Lumea Tășu” e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecutul, cât și prezentul.

 

Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată au fost realizate de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică.

„Superhombre” sau Omul din Atlantis… la înălțime

Un alpinist trebuie să aibă în permanență trei puncte de sprijin. Horia Colibășanu e dentist, soț și tată a doi băieți, dar și alpinist de elită în Himalaya. Cum își găsește echilibrul ? Probabil e… „Superhombre”. Filmul purtând semnătura lui Lucian Mircu și Mircea Gherase, realizat în 2020, este o poveste despre căutarea libertății într-o lume în care timpul e tot mai scurt. Pentru Horia și colegii lui, Himalaya e unul din ultimele locuri de pe planetă unde mai poți trăi neprevăzutul, aventura autentică. Vedem în premieră „Superhombre” la TVR 1, joi, 20 august, de la ora 21.00.

Gestul solidar și riscant de a nu-și abandona camaradul bolnav, pe alpinistul basc Iñaki Ochoa, la 7400 metri pe Annapurna, în Nepal, a impresionat Spania și comunitatea alpiniștilor din lumea întreagă. În ciuda tragicului incident, Horia Colibășanu a continuat să se cațere în pur stil alpin, așa cum făcea Iñaki, fără oxigen suplimentar.

În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediție pe Everest, după două încercări ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo. Lupta nu e atât cu structura muntelui, cât e cu propriile slăbiciuni. Totuși, Horia admite că are o putere specială invizibilă, „ca Omul din Atlantis”. Corpul său se adaptează foarte rapid la aerul rarefiat din Himalaya.

Timp de 3 ani, echipa „Superhombre” l-a urmărit pe protagonist în expedițiile sale, dar mai ales în familie, unde are de rezolvat chestiuni dintre cele mai obișnuite. Antrenamentele din Timișoara, presiunea sponsorilor, deciziile importante care trebuie luate în fiecare zi sunt uneori mai dificile decât în expediție. Sunt munți de urcat și acasă… Această privire în culisele vieții alpinistului include, pe lângă filmări profesionale la altitudini extreme, și momente selectate din impresionanta sa arhivă personală, adunată în 15 ani de carieră sportivă.

 

„PE CALE cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre” sunt două producții ce pot schimba perspectiva asupra vieții, poveștile celor doi români care au impresionat o lume întreagă prin realizările lor și pe care îi putem acum cunoaște și din perspectiva celeilalte laturi a existenței: de oameni.

 

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending