Connect with us

Film

Hollywood in Transilvania – Scoala de film la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania

Published

on

 

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania are loc la Cluj-Napoca, in perioada 1-10 aprilie 2012.

In primul week-end al Festivalului – 2-3 iunie – a avut loc celebrul curs al lui Dov Simens, instructorul de film nr 1 al Americii – 2 Day Film School. Pe parcursul a doua zile de curs intensiv, cei prezenti au putut invata etapele crearii unui film si promovarii acestuia, pentru ca – la urma urrmei, in industria cinematografica scopul este “sa inchiriezi scaune intr-o sala de cinema si sa vinzi popcorn”.

La finalul acestui curs, participantii au primit doua diplome din partea Holywood Film Institute, al carui Decan este Dov Simens: una de producator si una de creator independent de film. Cursul tinut de Dov Simens “2 Day Film School” a fost facut posibil cu ajutorul echipei entuziaste de la casa de productie britanica Transilvania Pictures, a echipei de ls New Media Institute  si a proiectului lor intitulat Hollywood in Transilvania, a carui initiatoare este Doamna Manuela Morar.

Primul proiect pe care il vor avea de realizat absolventii acestui curs consta intr-un film de 90 de minute, pe baza unui scenariu de 90 de minute (fiecare pagina corespunzand unui minut de timp real), intr-o singura locatie, cu 7 personaje. Fara cascadorii. Fara efecte speciale. Orientat pe dialog.Si, in functie de bugetul existent, filmarea poate dura intre un week-end si trei saptamani.

Sunt trei stadii in crearea unui film: pre-productie, productie si post-productie.

Din partea de pre-productie face parte scrierea scenariului, casting-ul actorilor, stabilirea orarului de filmare si de productie si a locatiei de filmare.

Scenariul este baza unui film. Ca un scenariu sa fie bun, este necesar ca acesta sa respecte anumite reguli de redactare. Printre cele mai cautate se numara scenariile horror (care au in titlu cuvinte cum ar fi: sange, masacru, cosmar) si care au mult suspans. Domnul Simens este de parere ca – pentru a fi considerat buna – structira unui scenariu trebuie sa contina cateva pasaje unde telespectatorul sa zica “Oh, Oh” (patru la numar), cateva in care sa zica “Oh, shit” (tot patru la numar) si un moment in care sa zica “Oh, my God” (adica deznodamantul final).

 

Etapa de productie presupune stabilirea echipei de filmare: regizor, regizor asistent, producator, producator asiostent, producator executiv, supervizor al scenariului si director de imagine. Apoi cadrele: cadrul master, cadrele medii, prim-planurile. Regia.

 

Post-productia se refera la editare.

 

Nu mai putin importante sunt: stabilirea bugetului, publicitatea sau alegerea caselor de distributie. In SUA exista sase case principale de distributie: Disney, Paramount, 20th Century Fox, Sony, MGM si New Line Cinema. De o importanta aparte este si participarea la festivaluri de film cu pelicula pe care ai creat-o.

 

Insa industria filmului este o afacere si nu (doar) o forma de arta. De aceea se numeste show – business si nu show-art.

 

Prin ceea ce au invatat aici in aceste doua zile, absolventii acestui curs au marea sansa de a dezvolta in urmatorii ani industria filmului independent din Romania in stil hollywoodian, adica cu know-how-ul utilizat acolo. De pe meleagurile insorite ale Californiei, domnul Dov Simens a venit la Cluj cu inima deschisa pentru a impartasi cunostintele sale celor interesati de lumea filmului. Si a facut aceasta in cadrul celei de-a 11-a editie a Festivalului International Transilvania.

Atmosfera cursului a fost una pritenoasa, apropiata. Domnul Simens a fost placut surprins de faptul ca la Cluj sunt cam 12 ore de lumina, un element indispensabil pentru filmare.

Domnul Simens este de parere ca un scenariu se poate numi “bun” daaca absoarbe cititorul pana la randul sase de pe prima pagina. Pentru a fi bun, trebuie sa aiba urmatoarele elemente: protagonist (personajul bun), antagonist (personajul rau), situatia, locatia si conflictul. Si trebuie sa raspunda celor cinci intrebari jurnalistice: cine, ce, unde, cand, cum.

 

Daca in prima zi cursantii au invatat cum sa isi scrie, produca si regizeze propriul film artistic, in cea de-a doua zi au invatat cum sa-l finanteze, sa il comercializeze si sa faca un profit. Deoarece crerea de filme este o arta dar este si arta de a vinde acest produs artistic.

Printre absolventii celebri ai acestui curs se numara: Quentin Tarantino si Will Smith.

Domnul Dov Simens si-a incheiat cursul cu urarea: “Happy filmaking!”

Lasa un comentariu aici!

Click to comment

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Film

Antonia face senzaţie pe marile ecrane la debutul său în animaţia ,,UglyDolls: Păpuşi în bucluc”

Published

on

 

Aflată la debutul său pe marile ecrane în dublajul de animaţie, Antonia va putea fi auzită din 10 mai în interpretarea rolului principal din filmul ,,UglyDolls: Păpuşi în bucluc”, unde îi împrumută vocea adorabilei şi curajoasei Moxy.

,,Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să mă fac auzită şi atfel decât o fac în mod normal, aşa ca animatia ,,UglyDolls: Papusi in bucluc” se poate spune că mi-a îndeplinit un vis pe care l-am avut de foarte mult timp. Cu atât mai mult sunt de părere că Moxy, păpuşa căreia îi dau voce e cumva la fel ca mine: curajoasă şi mereu plină de entuziasm şi optimism. Nici nu mai spun cât de fericiţi au fost copiii mei când au aflat că mă vor auzi şi la cinema”.

În adorabilul, dar foarte diferitul orasel Uglyville, ciudăţenia este celebrată, particularităţile sunt apreciate, iar frumuseţea este sărbătorită dincolo de aparenţe. Aici, curajoasa Moxy şi prietenii ei trăiesc cu bucurie zi de zi, într-un loc unde posibilităţile sunt nelimitate. Neobişnuiţii locuitori din Uglyville îşi mai aruncă uneori privirile către cer, de unde mai apare câte o păpuşă unicat, gata să se alăture comunităţii.

Moxy îşi iubeşte viaţa alături de prieteni, însă curiozitatea o face mereu să se întrebe ce se află dincolo de graniţe. Aşa ajung să descopere Perfecţiunea, un oras în care mai multe păpuşi convenţionale sunt antrenate conform celor mai înalte protocoale şi odată cu absolvirea cursurilor sunt trimise mai departe în Lumea Reală, unde le aşteapta iubirea copiilor care le vor primi cu braţele deschise în viaţa lor.

În Perfecţiune, Moxy şi prietenii ei ajung să fie subiectul planurilor răutăcioase puse la cale de Lou, păpuşa perfectă responsabilă de antrenarea recruţilor. Aici, UglyDolls vor afla ce înseamnă să fie diferite şi cât de grea e lupta pentru a fi iubite, totul pentru a descoperi într-un final că nu trebuie să fii nemaipomenit pentru că a fi tu însuţi e cel mai important.

Cântată și viu colorată, animația “UglyDolls: Păpuși în Bucluc” promovează frumusețea interioară și prietenia adevărată, în premieră din 10 mai, doar la cinema.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Evenimente

CATENA susţine American Independent Film Festival 2019

Published

on

 

Timp de 7 zile, cele mai bune filme indie americane ajung la București! Comedii, filme horror și de acțiune, drame, western-uri, filme documentare, întâlniri cu regizori reputați, dezbateri pe unele dintre cele mai actuale subiecte culturale vor fi prezentate la American Independent Film Festival, ediția a III-a.

În perioada 12 aprilie – 18 aprilie 2019, la Cinema PRO și la Cinema Muzeul Țăranului Român va avea loc cea de-a III-a ediție a American Independent Film Festival, eveniment organizat de Asociația Cinemascop, susținut de CATENA și finaţat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Centrul Naţional al Cinematografiei.

Pornind de la tradiţia marilor filme narative americane, American Independent Film Festival prezintă, de fiecare dată, o selecţie atentă a celor mai recente producţii independente Made in USA, titluri apreciate de critică, laureate şi prezentate în circuitul marilor festivaluri nord-americane, precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride, Cannes, Veneția sau Toronto.

 

Deschiderea oficială a American Independent Film Festival 2019 va avea loc pe 12 aprilie, ora 20:00, la Cinema PRO, cu proiecția, în premieră națională, a filmului The Sisters Brothers (Frații Sisters), în prezența regizorului Jacques Audiard, recunoscut în lumea cinematografică pentru o filmografie diversă, originală și atrăgătoare. Acest western cu John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed și Rutger Hauer a fost turnat parțial în România în vara anului 2017 – după ce Audiard a descoperit potențialul de filmare al țării noastre, cu ocazia primei sale vizite în România, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, la care a participat cu cu filmul Dheepan (Palme d’Or, 2015).

 

Prezentat în premieră absolută anul trecut la festivalul de film de la Veneția, unde a luat Leul de Argint pentru cea mai bună regie, The Sisters Brothers a devenit unul din filmele străine cu cel mai mare buget, turnat în România, doar pentru decoruri, costume și cai, producția alocând peste 5 milioane de euro. Jacques Audiard va fi prezent și la a doua proiecție a filmului, sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 16:30, la Cinema Muzeul Țăranului Român, cu sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul.

 

Şi alte filme de marcă, majoritatea cu distribuţii de excepţie, vor fi proiectate, în premieră absolută în România, în cadrul American Independent Film Festival 2019: The Old Man and the Gun (cu Robert Redford, care și-a anunțat retragerea din actorie, odată cu rolul din acest film, la vârsta de 82 de ani, Cassey Affleck, Tom Waits și Danny Glover), Under the Silver Lake (cu Andrew Garfield și Reiley Keough), Vox Lux (cu Natalie Portman și Jude law), Mandy (cu Nicolas Cage și Andrea Riseborough), First Reformed (cu Ethan Hawke și Amanda Seyfired), The Mountain (cu Jeff Goldblum și Tye Sheridan), Wildlife (cu Carey Mulligan și Jake Gyllenhaal) sau McQueen, filmul dublu nominalizat la Premiile BAFTA despre viața celebrului, talentatului și controversatului designer de modă Alexander McQueen.

 

Programul complet al proiecțiilor: filmedefestival.ro/american-independent-ff/program/

 

Regizorul  Roberto Minervini, cunoscut pentru cinema-ul său poetic, radical și realist, va prezenta în cadrul festivalului două dintre filmele sale What You Gonna Do When  the World’s on Fire? și The Other Side. În calitate de invitat special, Minervini, autor de origine italiană stabilit în SUA, a primit și carte blanch-ul festivalului pentru a introduce publicului român cele mai interesante filme independente din istoria recentă a cinema-ului american,  în viziunea sa.  AMERICAN PERSPECTIVES by ROBERTO MINERVINI include The Intruder (1962), în regia lui Roger CormanWanda (1970), singurul lungmetraj semnat de Barbara Loden, considerat astăzi o capodoperă feministă și Tchoupitoulas (2012), o fuziune provocatoare de documentar și ficțiune cu elemente dramatice, în regia fraților Bill Ross IV și Turner Ross. Tot el va susține un MASTERCLASS cu intrare liberă marți, 16 aprilie, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Țăranului Român.

Prima ediţie a AIFF, singurul festival din România dedicat cinematografiei independente americane, a avut loc în septembrie 2017 şi i-a avut ca invitaţi speciali pe actorii Ethan Hawke, Joaquin Phoenix şi John C. Reilly. A doua ediţie a debutat cu I, Tonya, filmul laureat cu un premiu Oscar, un Glob de Aur și un premiu BAFTA, despre cunoscuta patinatoare Tonya Harding. Filmul a fost introdus de Sebastian Stan (rol principal), actor american de origine română, născut la Constanța.

 

Prin tradiţie, CATENA susţine filmul românesc, dar şi fiecare ediţie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucureşti, precum  Les Films de Cannes à Bucarest, Audience Award Film Festival, American Independent Film Festival, Nordic Film Festival.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Film

Domnul Link vine în premieră în aventura animată ,,Haios şi Blănos” din 12 aprilie pe marile ecrane

Published

on

 

Categoric cel mai ,,Haios şi blănos” personaj din această aventură animată produsă de prestigiosul studio Laika, domnul Link este o specie pe cale de dispariţie care îşi cucereşte iremediabil publicul prin umorul său şi informaţiile cu caracter educativ puse la dispoziţia publicului său, cu care îşi dă întâlnire din 12 aprilie în cinematografe.

Cu o scenagrafie epică, plină de culoare şi atent stilizată, animaţia ,,Haios şi Blănos” şi-a găsit inspiraţia în era victoriană, tehnica la care au apelat realizatorii fiind cea slow motion.

De asemenea, revista National Geographic a reprezentat un element important care a influenţat conturarea imaginii acestui proiect prin aducerea unei vibraţii specifice, a elementului de aventură şi introducerea unor noi culturi pe marile ecrane.

Povestea animaţiei debutează cu prezentarea lui Sir Lionel, un aventurier curajos şi cuceritor care se consideră cel mai important cercetător al miturilor şi monştrilor. Problema este că nimeni altcineva nu este de acord. Pentru a le demonstra tuturor ce abilităţi are, planifică o expediţie enigmatică pentru a descoperi veriga lipsă din evoluţia omului.

Cam caraghios, surprinzător de inteligent şi foarte afectuos, domnul Link, singura lui cale de slavare fiind Lionel. Aşadar, cei doi împreună cu îndrăzneaţa Adelina pornesc într-o călătorie în jurul lumii pentru a găsi rudele îndepărtate ale lui Link din fabuloasa vale Shangri-La.

Distribuită de Vertical Entertainment, animaţia „Haios şi Blănos” are premiera pe marile ecrane din ţară începând cu 12 aprilie, în varianta dublată în limba română.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement
Advertisement Https://Www.Autodoc24.RO

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending