Connect with us

Film

Hollywood in Transilvania – Scoala de film la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania

Published

on

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania are loc la Cluj-Napoca, in perioada 1-10 aprilie 2012.

In primul week-end al Festivalului – 2-3 iunie – a avut loc celebrul curs al lui Dov Simens, instructorul de film nr 1 al Americii – 2 Day Film School. Pe parcursul a doua zile de curs intensiv, cei prezenti au putut invata etapele crearii unui film si promovarii acestuia, pentru ca – la urma urrmei, in industria cinematografica scopul este “sa inchiriezi scaune intr-o sala de cinema si sa vinzi popcorn”.

La finalul acestui curs, participantii au primit doua diplome din partea Holywood Film Institute, al carui Decan este Dov Simens: una de producator si una de creator independent de film. Cursul tinut de Dov Simens “2 Day Film School” a fost facut posibil cu ajutorul echipei entuziaste de la casa de productie britanica Transilvania Pictures, a echipei de ls New Media Institute  si a proiectului lor intitulat Hollywood in Transilvania, a carui initiatoare este Doamna Manuela Morar.

Primul proiect pe care il vor avea de realizat absolventii acestui curs consta intr-un film de 90 de minute, pe baza unui scenariu de 90 de minute (fiecare pagina corespunzand unui minut de timp real), intr-o singura locatie, cu 7 personaje. Fara cascadorii. Fara efecte speciale. Orientat pe dialog.Si, in functie de bugetul existent, filmarea poate dura intre un week-end si trei saptamani.

Sunt trei stadii in crearea unui film: pre-productie, productie si post-productie.

Din partea de pre-productie face parte scrierea scenariului, casting-ul actorilor, stabilirea orarului de filmare si de productie si a locatiei de filmare.

Scenariul este baza unui film. Ca un scenariu sa fie bun, este necesar ca acesta sa respecte anumite reguli de redactare. Printre cele mai cautate se numara scenariile horror (care au in titlu cuvinte cum ar fi: sange, masacru, cosmar) si care au mult suspans. Domnul Simens este de parere ca – pentru a fi considerat buna – structira unui scenariu trebuie sa contina cateva pasaje unde telespectatorul sa zica “Oh, Oh” (patru la numar), cateva in care sa zica “Oh, shit” (tot patru la numar) si un moment in care sa zica “Oh, my God” (adica deznodamantul final).

 

Etapa de productie presupune stabilirea echipei de filmare: regizor, regizor asistent, producator, producator asiostent, producator executiv, supervizor al scenariului si director de imagine. Apoi cadrele: cadrul master, cadrele medii, prim-planurile. Regia.

 

Post-productia se refera la editare.

 

Nu mai putin importante sunt: stabilirea bugetului, publicitatea sau alegerea caselor de distributie. In SUA exista sase case principale de distributie: Disney, Paramount, 20th Century Fox, Sony, MGM si New Line Cinema. De o importanta aparte este si participarea la festivaluri de film cu pelicula pe care ai creat-o.

 

Insa industria filmului este o afacere si nu (doar) o forma de arta. De aceea se numeste show – business si nu show-art.

 

Prin ceea ce au invatat aici in aceste doua zile, absolventii acestui curs au marea sansa de a dezvolta in urmatorii ani industria filmului independent din Romania in stil hollywoodian, adica cu know-how-ul utilizat acolo. De pe meleagurile insorite ale Californiei, domnul Dov Simens a venit la Cluj cu inima deschisa pentru a impartasi cunostintele sale celor interesati de lumea filmului. Si a facut aceasta in cadrul celei de-a 11-a editie a Festivalului International Transilvania.

Atmosfera cursului a fost una pritenoasa, apropiata. Domnul Simens a fost placut surprins de faptul ca la Cluj sunt cam 12 ore de lumina, un element indispensabil pentru filmare.

Domnul Simens este de parere ca un scenariu se poate numi “bun” daaca absoarbe cititorul pana la randul sase de pe prima pagina. Pentru a fi bun, trebuie sa aiba urmatoarele elemente: protagonist (personajul bun), antagonist (personajul rau), situatia, locatia si conflictul. Si trebuie sa raspunda celor cinci intrebari jurnalistice: cine, ce, unde, cand, cum.

 

Daca in prima zi cursantii au invatat cum sa isi scrie, produca si regizeze propriul film artistic, in cea de-a doua zi au invatat cum sa-l finanteze, sa il comercializeze si sa faca un profit. Deoarece crerea de filme este o arta dar este si arta de a vinde acest produs artistic.

Printre absolventii celebri ai acestui curs se numara: Quentin Tarantino si Will Smith.

Domnul Dov Simens si-a incheiat cursul cu urarea: “Happy filmaking!”

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

MENIU

pentru sufletul tau

IN Trending